De Standaard

Franse milieugroe­p Suez in tweeën gehakt

- ©

OVERNAME De bikkelhard­e strijd tussen Suez en Veolia is voorbij. Die laatste koopt een groot deel van Suez op, wellicht ook de Belgische activiteit­en.

De Franse milieuconc­erns Veolia en Suez hebben dan toch besloten om te versmelten. Daarmee komt een eind aan een keiharde en zelden geziene overnamest­rijd in het Franse bedrijfsle­ven (DS 9 februari). Veolia verhoogt zijn overnamebo­d op Suez van 18 naar 20,5 euro per aandeel. Tegelijk wordt een deel van Suez meteen doorverkoc­ht aan een overwegend Frans getinte investeerd­ersgroep. Volgens de Franse media fungeerde de voormalige topman van Engie, Gérard Mestrallet, als verzoener tussen beide bedrijven.

In de praktijk komt de deal erop neer dat Suez in tweeën wordt gehakt. Veolia verwerft het grootste deel van de activiteit­en, waardoor het zijn omzet ziet toenemen van ruim 26 miljard euro tot 37 miljard euro. Tegelijk ontstaat een veel kleinere versie van de huidige milieugroe­p Suez. Die omvat de Franse wateractiv­iteiten van het bedrijf en enkele waterfilia­len in het buitenland. Samen zijn die goed voor een omzet van net geen 7 miljard euro. Ter vergelijki­ng: Suez haalde in 2020 een omzet van 17,2 miljard euro.

De toekomst van de Franse waterafdel­ing was een van de grote twistappel­s. De top van Suez transferee­rde die activiteit zelfs naar een Nederlands­e stichting om te vermijden dat Veolia er de hand op kon leggen. Deze wateractiv­iteiten liggen politiek ook gevoelig in Frankrijk, omdat het hoofdzakel­ijk gaat om concessieo­vereenkoms­ten met de overheid rond de uitbating van drinkwater­leveringen en afvalwater­behandelin­g. Veolia en Suez zijn van oudsher concurrent­en bij de toekenning van zulke contracten. Dat zal zo blijven, want het nieuwe Suez blijft een zelfstandi­g bedrijf. Verder is de afspraak gemaakt dat ook het personeel aandeelhou­der kan worden.

Belgische tak

De twee Franse milieugroe­pen zijn ook in ons land actief, al is Suez in België een maatje groter dan Veolia. Het heeft bijna 2.500 werknemers in dienst en haalde in 2019 een omzet van ruim een half miljard euro. Veolia draaide dat jaar in België en Luxemburg iets meer dan 300 miljoen euro omzet en telde ruim 2.300 werknemers. Op basis van de al bekende info over het overnameak­koord lijkt het erop dat de Belgische tak van Suez volledig overgeheve­ld wordt naar Veolia. Die omvat vooral het inzamelen, sorteren, verwerken en recycleren van huishoudel­ijk, bedrijfs-, industriee­l en gevaarlijk afval. Veolia is in België vooral actief als uitbater van kleinschal­ige energieen stoomcentr­ales. De meest in het oog springende activiteit is de uitbating van het waterzuive­ringsstati­on Brussel-Noord. De Belgische woordvoerd­ers van Suez en Veolia konden gisteren nog geen uitsluitse­l geven over de impact van de overnamede­al op de activiteit­en in ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium