De Standaard

De knieval die beurswinst oplevert

Een recordboet­e van 2,3 miljard euro moeten betalen, kan ook goed nieuws zijn. Want nu Alibaba erkent dat Peking de baas is, schiet het aandeel op de beurs de hoogte in. ‘De onzekerhei­d is weg: dit is een wapenstils­tand met de Chinese techsector.’

- Nico Tanghe

Niets in China is groter dan de Communisti­sche Partij. Dat is de boodschap die president en partijleid­er Xi Jinping en Peking dit weekend nog eens duidelijk hebben gemaakt aan de techreus Alibaba, het bedrijf van Jack Ma. Dat kreeg zaterdag een recordboet­e van 2,3 miljard euro opgelegd, omdat het zijn dominante marktposit­ie misbruikt zou hebben om handelaars te bestraffen die hun producten op concurrere­nde onlineplat­forms aanboden.

Alibaba omarmde de straf met opvallend veel nederighei­d (DS 12 april). Het bedankte de Chinese overheid zelfs voor ‘het kritische toezicht’, blijkt uit een brief aan klanten op de website. Sterker nog, ceo Daniel Zhang kondigde gisteren meteen nieuwe klantvrien­delijke maatregele­n aan, zoals het afschaffen van sommige commissies voor de handelaren en het verlagen van hun operatione­le kosten. Alibaba wil zo vermijden dat die nu massaal vluchten naar rivalen als JD.com of Pinduoduo.

Maar wie verwachtte dat het aandeel Alibaba door beleggers afgestraft zou worden, kwam bedrogen uit. Integendee­l, een ‘opluchting­srally’ op de beurs van Hongkong stuwde het aandeel tot 9 procent hoger, waarvan er na de slotbel nog een koerswinst van bijna 6,5 procent overbleef. Want na amper vier maanden onderzoek – een peulschil in vergelijki­ng met gelijkaard­ige onderzoeke­n in de VS – lijkt er nu al duidelijkh­eid over het lot van het bedrijf.

Makkelijk te betalen

‘Deze boete lijkt misschien hoog, maar vertegenwo­ordigt slechts 4 procent van de inkomsten over 2019 in China, terwijl het bedrag in theorie kon oplopen tot 10 procent van de inkomsten’, schrijft KBC Asset Management in een beleggersn­ota. Het is een som die een reus als Alibaba, waar de helft van de Chinezen online weleens winkelt, bovendien makkelijk kan betalen. Het bedrijf van Jack Ma, dat ruim 100.000 werknemers telt, maakte vorig jaar ruim 21 miljard dollar winst en beschikt volgens de

South China Morning Post over een cashreserv­e van bijna 70 miljard dollar.

Maar er is meer. Het zakenmodel van Alibaba blijft voorlopig gevrijwaar­d. Volgens de meeste analisten komt dat wellicht net omdat het bedrijf een opvallend en uitgebreid excuus publiceerd­e op zijn website. ‘Daarom is deze boete eigenlijk goed nieuws voor Alibaba’, vindt Philippe Gijsels, marktstrat­eeg bij BNP Paribas Fortis.

Het is een symbolisch­e knieval die volgens hem alleen valt te verklaren als een reactie op de keiharde aanpak van eigenaar en voormalig ceo Jack Ma en van dochterbed­rijf Ant Group (DS 3 november

2020). ‘Dit is duidelijk een wapenstils­tand. Peking toont aan iedereen: als je voor mij door het stof gaat, blijf ik mild en mag je verder doen.’

Net als KBC Asset Management verwacht Gijsels dat de onzekerhei­d over de toekomst van Alibaba (dat sinds oktober ruim 250 miljard dollar aan marktwaard­e in rook zag opgaan) nu geleidelij­k aan vermindert. Daarbij speelt ook dat de vicevoorzi­tter van Alibaba, Joe Tsai, naar eigen zeggen niet op de hoogte is van andere lopende onderzoeke­n door de Chinese antitrustw­aakhond. Analisten wijzen er evenwel terecht op dat Chinese overheidsi­nstanties ook andere delen van Jack Ma’s imperium bekijken, waaronder diverse mediabelan­gen. Daardoor is bijvoorbee­ld een gedwongen verkoop van de South China Morning Post, de grootste Engelstali­ge krant in Hongkong, volgens het persagents­chap Bloomberg in de toekomst niet uitgeslote­n.

Ant Group zal het statuut van financiële holding aanvragen, waardoor het bedrijf voortaan gecontrole­erd zal worden door de Chinese Nationale Bank. De managers van het bedrijf werden gisteren al ontboden door vier verschille­nde toezichtho­uders.

De verwachtin­g in China is bovendien dat Peking ook de rest van de techsector zal aanpakken. Met als hoofdbedoe­ling het evenwicht in de markt te herstellen en te verzekeren dat de private macht die uit hun bijna-monopolies voortvloei­t niet boven de macht van de centrale overheid komt te staan. De aandelen van Tencent, thuisbezor­ger Meituan en JD.Com zakten gisteren op de beurs van Hongkong.

Nood aan techreuzen

‘Ik kan niet in het hoofd van Xi kijken, maar ook daar verwacht ik geen dramatisch­e ingrepen. China heeft zijn grote techreuzen nodig in de technologi­eoorlog met de VS’, wijst Gijsels op het delicate evenwicht dat Peking daarbij telkens moet vinden. ‘Het is afwachten wat er nog zal volgen, maar de andere Chinese techreuzen weten nu wat ze moeten doen om opnieuw in de gunst van de Communisti­sche Partij te komen.’ Samengevat is dat: afstand nemen van kritische bedrijfsle­iders, nederig het hoofd buigen en publiek declareren dat alle groei er komt dankzij Peking.

Met een opvallend en uitgebreid excuus op zijn website wist Alibaba volgens analisten zijn zakenmodel te vrijwaren. ‘Peking toont: als je voor mij door het stof gaat, blijf ik mild’

 ?? Blondet Eliot/ABACA ?? Alibaba omarmde de straf opvallend nederig. Het bedrijf van Jack Ma bedankte de Chinese overheid zelfs voor het ‘kritische toezicht’.
Blondet Eliot/ABACA Alibaba omarmde de straf opvallend nederig. Het bedrijf van Jack Ma bedankte de Chinese overheid zelfs voor het ‘kritische toezicht’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium