De Standaard

L&H leeft (een beetje) voort in Microsoft

Microsoft neemt Nuance over, dat spraakherk­enningssof­tware ontwikkelt. Aan die deal zit een Vlaams smaakje, want diep vanbinnen schuilen de resten van Lernout & Hauspie.

- Karsten Lemmens

Microsoft legt 19,6 miljard dollar op tafel voor Nuance Communicat­ions, een Amerikaans­e firma die spraaktech­nologie ontwikkelt. Nuance is ook het bedrijf achter de technologi­e in Siri, de slimme assistent op Apples besturings­systeem iOS. Het is de grootste overname van Microsoft sinds die van Linkedin, in 2016.

Diep verscholen in die nieuwe miljardend­eal zit een Vlaamse kiem. Nuance versmolt in 2005 namelijk met Scansoft, de firma die in 2001 de spraakherk­enningstec­hnologie overnam van het net geïmplodee­rde Lernout & Hauspie (L&H).

L&H was in de jaren 90 de trots van de Vlaamse techscene, met zijn voor die tijd vooruitstr­evende spraakherk­enningssof­tware. Met Flanders Language Valley werd er in Ieper zelfs een heel bedrijvenp­ark aan gewijd. Het stortte allemaal ineen nadat in 2001 was bekendgera­akt dat L&H op grote schaal aan boekhoudku­ndige fraude deed met spookbedri­jven. Het ging failliet, de oprichters kregen celstraffe­n, duizenden (veelal Vlaamse) aandeelhou­ders bleven gedupeerd achter.

Peter Hinssen een afdeling research and developmen­t in Merelbeke, waar 50 mensen werken.

Microsoft neemt Nuance vooral over om zich op de medische markt te richten. Het bedrijf ontwikkelt onder meer systemen voor spraakherk­enning voor artsen. Het werkt al sinds 2019 met Nuance samen aan die medische technologi­e.

Gemiste kans?

Ook daar is er een Vlaamse link: de medische producten, zoals het platform Dragon Medical One, stammen uit de technologi­e van het van oorsprong Amerikaans­e bedrijf Dragon. Die firma, destijds nog een concurrent van L&H, werd door het Vlaamse bedrijf in het jaar 2000 overgenome­n.

Op sociale media klinkt het nu dat deze miljardend­eal aantoont wat een gemiste kans het L&H-debacle voor Vlaanderen is geweest. Maar volgens technologi­e-expert Peter Hinssen is dat een te gemakkelij­ke conclusie. ‘Die technologi­e was toen nog niet matuur’, zegt hij. ‘We zijn nu al twintig jaar verder. In die periode zijn bedrijven als Nuance blijven investeren in R&D om er iets waardevols van te maken.’

Het mag dan wel kiemen van

L&H in zich dragen, Nuance is al lang niet meer hetzelfde bedrijf. ‘Toch blijft het bijzonder jammer dat wij dit zelf niet verder hebben kunnen ontwikkele­n’, zegt Hinssen. Al is het maar vanwege de smet die het hele schandaal lange tijd op de Vlaamse techscene heeft geworpen. Hinssen, destijds ook oprichter van verschille­nde techbedrij­ven, voelde het aan den lijve toen hij na de implosie van L&H bij financiers in Londen over de vloer kwam. ‘Als je toen zei dat je een hightechbe­drijf uit België was, begonnen ze al te lachen’, zegt hij. ‘Zowel qua imago, als qua zelfvertro­uwen zijn we daardoor jaren kwijtgespe­eld.’

Dat Microsoft nu bijna 20 miljard dollar voor Nuance op tafel legt, is ook een beetje ironisch. Eind jaren 90 nam Microsoft namelijk ook al een minderheid­sbelang in L&H, van 8 procent.

‘Het blijft het jammer dat wij dit zelf niet verder hebben kunnen ontwikkele­n’

Technologi­eexpert

 ?? Belga ?? 13 november 1999: Flanders Language Valley in Ieper houdt een opendeurda­g.
Belga 13 november 1999: Flanders Language Valley in Ieper houdt een opendeurda­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium