De Standaard

Onderzoek naar Optima-topman Piqueur afgerond

- © ©

OPTIMA Het Oost-Vlaamse gerecht wil de ex-bankier Jeroen Piqueur na vijf jaar onderzoek voor de strafrecht­er brengen.

Het was Hans Rieder, de advocaat van gewezen Optima-topman Jeroen Piqueur die anderhalve maand geleden het dossier op zijn kop zette door de onderzoeks­rechter Annemie Serlippens te wraken. Rieder verweet haar partijdigh­eid in een bepaalde passage in het vijftigdui­zend pagina’s tellende dossier. Het Gentse hof van beroep gaf hem gelijk, waarna de onderzoeks­rechter na vijf jaar onderzoek moest opstappen. De vrees voor maandenlan­ge vertraging rees.

De nieuwbakke­n onderzoeks­rechter Tom Van Den Hende heeft alvast niet getreuzeld, blijkt nu. Hij heeft zijn onderzoek intussen afgesloten en ook het Gentse parket heeft al een eindvorder­ing klaar. Dat bevestigen twee betrokken advocaten, Geert Lenssens en Kristiaan Vandenbuss­che.

Schot in de zaak

Op 16 juni wordt een aantal verdachten – het precieze aantal is nog niet geweten – voor de raadkamer verwacht, met het oog op al dan niet doorverwij­zing naar de strafrecht­er. ‘Voor de slachtoffe­rs komt er nu eindelijk schot in de zaak’, zegt Lenssens, die een veertigtal personen bijstaat die geld kwijtspeel­den, hetzij via de verzekerin­gspoot, hetzij via de failliete bank, hetzij via (onbestaand) vastgoed.

In de raadkamer zal ook het debat gevoerd worden over de mogelijke nietigverk­laring van bepaalde stukken uit het dossier, in lijn met de wraking van Hans Rieder.

Concreet wordt de Gentse exbankier Jeroen Piqueur verdacht van misbruik van vennootsch­apsgoedere­n, witwasmisd­rijven, bedrieglij­k onvermogen en inbreuken op de bankwetgev­ing.

 ?? Fvv ?? Jeroen Piqueur.
Fvv Jeroen Piqueur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium