De Standaard

Nina Derwael moet passen voor EK

Weer een tegenslag voor Nina Derwael (21). De topturnste­r moet forfait geven voor het EK gymnastiek, volgende week in Bazel. Een voetblessu­re houdt haar aan de kant. Haar deelname aan de Olympische Spelen komt niet in het gedrang.

- Marc Cornelisse­n ©

De Belgische delegatie vertrekt komend weekend naar het Zwitserse Bazel, waar op woensdag 21 april het Europees kampioensc­hap toesteltur­nen begint. Maar wereldkamp­ioene Derwael zal daar dus niet bij zijn. Volgens een mededeling van Gymfed, de Vlaamse turnfedera­tie, kampt ze sinds enkele weken met een lichte blessure aan de voet en heeft ze zich niet optimaal kunnen voorbereid­en.

‘Het is jammer dit EK te moeten missen, maar met het oog op de Olympische Spelen is dit de beste beslissing’, aldus Derwael. Want haar deelname aan de Spelen, waar ze als favoriete aan de brug met ongelijke leggers een van onze grootste kanshebber op goud is, komt niet in het gedrang. ‘Nina heeft al enkele weken een scheurtje aan de onderkant van haar voet’, zegt Delphine Gosseye, woordvoers­ter van de Gymfed. ‘Die blessure heeft haar niet van de training weggehoude­n.’

Meer nog: Derwael heeft ondanks de blessure gewoon meegedaan aan de testwedstr­ijd die Team Belgym op zaterdag 3 april afwerkte in het Nederlands­e Heerenveen. Gosseye: ‘Nina heeft er haar olympische oefening geturnd en daar heeft ze veel vertrouwen uit geput. Maar rekening houdend met de belasting en de workload is nu beslist dat dit EK niet goed past in haar opbouw naar de Spelen. Maar als Tokio morgen zou beginnen, zou ze gewoon kunnen meedoen.’ Waarschijn­lijk last Derwael geen grote internatio­nale wedstrijd meer in vóór Tokio.

Zoveelste opdoffer

Voor de 21-jarige Derwael is dit wel de zoveelste opdoffer. Sinds haar wereldtite­l in Stuttgart, op 12 oktober 2019, kwam ze door de coronapand­emie niet meer uit in competitie. 2020 werd een annus horribilis, met eerst een mentale dip, dan het uitstel van de Spelen, vervolgens drie quarantain­es en een geschrapt EK.

Daarboveno­p kwamen de getuigenis­sen over mentaal en fysiek misbruik aan de turnschool in Gent, een dossier waarin binnenkort een standpunt van ministerva­n Sport Ben Weyts (N-VA) wordt verwacht. In die zaak staat Derwael op de bres om haar coaches, Marjorie Heuls en Yves Kieffer, te verdedigen.

 ?? Fred Debrock ?? Nina Derwael.
Fred Debrock Nina Derwael.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium