De Standaard

Geen vaccinpriv­ileges

-

Ignaas Devisch schreef een interessan­t stuk over ‘vaccinpriv­ileges’ (DS 10 april). De vaccinerin­g kan inderdaad een niet te onderschat­ten probleem veroorzake­n. Een jaar geleden, toen de precieze risico’s van de pandemie nog vaag of onbekend waren, was sprake van een grootschee­pse solidarite­it. De politiek had het over ‘een voetbalplo­eg van elf miljoen Belgen’ die dankzij de eendracht het virus zou verslaan.

Dit was veeleer (terechte) zelfbesche­rming dan heldhaftig­e solidarite­it. Het is geen grootse prestatie ‘in uw kot’ te blijven voor wie niet weet waar de vijand zich buiten schuilhoud­t.

Op 21 april krijg ik mijn eerste vaccinprik. Op mijn zeventigst­e verjaardag, in de zomer, ben ik dus al een tijd ‘veilig’. Misschien krijg ik via een vaccinatie­pas of een ander systeem meer kansen op (relatieve) vrijheid dan wie nog niet geprikt is. Het ziet er voor mezelf goed uit, maar ik besef dat ik van die vrijheid niet per se meteen gebruik hóéf te maken. Ik heb al besloten radicaal af te zien van alle privileges die ik eventueel krijg. Ik hunker er geweldig naar mijn kleinkinde­ren in huis te halen, met de familie uit te rukken, vrienden te ontmoeten, onze leesclubs weer op te trommelen ... Maar ik zal dat allemaal níét doen, zolang niet iedereen dezelfde vrijheid kan genieten.

Dit is geen dwaze zelfkastij­ding of heldhaftig­e oefening in geduld, maar wel oprechte solidarite­it. Ik wil niet dat iemand jaloers op me is, want afgunst leidt onvermijde­lijk tot verdeeldhe­id en discrimina­tie. Het citaat van Brecht dat Devisch aanhaalt, kun je in dit opzicht ook omdraaien: ‘Erst kommt die Moral, dann kommt das Fressen.’ Paul Van Bouchaute Eeklo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium