De Standaard

De lachband van Facebook

- Dominique Deckmyn

Eindelijk komt er een eind aan jaren van onzekerhei­d. Voortaan zal Facebook ons vertellen of een bericht in onze feed grappig is, of althans grappig bedoeld. Het opzet is nobel. Het gebeurt pijnlijk vaak dat satirische berichten door slordige lezers voor echt worden aangezien en zo ook worden gedeeld, net zoals stukjes uit deze luchtige rubriek aanleiding geven tot lezersbrie­ven. Voortaan is Facebook daartegen beveiligd, en wel middels een klein, grijs label dat meldt dat het bericht afkomstig is van een ‘satirepagi­na’.

Onze Facebookpa­gina krijgt dus het equivalent van een lachband, die aangeeft waar de grap zit. Dat is enerzijds heel hard nodig, want een flink deel van de wereldbevo­lking ontbeert het gen waarmee ironie en sarcasme worden gedetectee­rd. Anderzijds is zo’n pret-etiket een 95% tot 100% effectief vaccin tegen plezier. Het is zoals een comedian die elke grap aanzet met tromgeroff­el. Of, nog erger, een zatte nonkel, nog meer beschonken dan anders, die begint te bulderlach­en zodra de clou in de buurt komt. De beste humor spruit tenslotte voort uit het onverwacht­e.

Dit nieuwe label komt niet alleen. Ook berichten van ‘officiële figuren’ en ‘fanpagina’s’ zullen een merkteken krijgen. En misschien komen er later meer. De labels duiken voorlopig alleen op in de VS. Ze doen ook erg Amerikaans aan: een mop is voor Facebook alleen een mop als ze afkomstig is van een pagina met alleen maar moppen. In de Verenigde Staten heb je een lange traditie van websites als

The Onion, die dag na dag één welbepaald type satire bedrijven: schijnbaar ernstige, doch zeer overdreven en totaal onware ‘nieuwsberi­chten’. Voor Facebook is dat de definitie van satire, andere vormen komen niet in aanmerking.

Wie slechts sporadisch de scherts hanteert, moet zich helaas verder behelpen met de ‘tranen met tuiten’-emoji, voor alle zekerheid in drievoud.

Een mop is voor Facebook alleen een mop als ze afkomstig is van een pagina met alleen maar moppen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium