De Standaard

Rebelleren­de lokale besturen zetten maximale druk

Haar chef gelooft dat Kim Potter (48) bij een verkeersco­ntrole per ongeluk haar wapen, en niet haar taser, heeft gebruikt. De politieage­nte, die zondag zo de 20-jarige ongewapend­e zwarte man Daunte Wright doodschoot, nam ontslag.

- Matthias Verbergt, Simon Andries

Een groeiend blok – met onder meer PS-voorzitter Paul Magnette, de provincie Luik en enkele kustburgem­eesters – eist dat de horeca op 1 mei minstens de terrassen mag openen. ‘Anders breken er rellen uit’, zegt de Luikse burgemeest­er Willy Demeyer (PS). ‘De politie kan het niet meer aan.’

Premier Alexander De Croo (Open VLD) staat vanochtend voor zijn wellicht delicaatst­e Overlegcom­ité tot nu toe. De besmetting­scijfers evolueren gunstig maar traag en het aantal bezette bedden op intensieve zorg steeg gisteren van 919 naar 945. Toch klinkt de roep om de schroeven losser te draaien luider dan ooit.

Op de agenda staat de goedkeurin­g van het voornemen om de scholen op 19 april deels te heropenen. Ook over het heropstart­en van de contactber­oepen op 26 april en het afschaffen van de reservatie­plicht voor niet-essentiële winkels lijkt een consensus te groeien. Ook het opheffen van de avondklok ligt op tafel. Het grootste twistpunt blijft veruit de heropening van de horeca. Al op 5 maart schoof het Overlegcom­ité 1 mei als streefdatu­m naar voren. ‘Een verschrikk­elijke fout’, zegt een regeringsb­ron nu.

De Luikse gouverneur Hervé Jamar stelt na een gesprek met de burgemeest­ers van zijn provincie dat het voor de politie vanaf die dag onmogelijk wordt om terrassen te sluiten. ‘In de stad Luik geeft de helft van de uitbaters aan dat ze op 1 mei hoe dan ook zullen openen’, zegt Jamars woordvoerd­er. ‘Het is onmogelijk en onwenselij­k het verbod dan nog te handhaven. Als men niet minstens de terrassen opent, krijgen we grote problemen met de openbare orde. De bevolking heeft er echt genoeg van.’

Eenzelfde geluid bij de Luikse burgemeest­er Willy Demeyer (PS). ‘Ik pas voor massale repressie. Als de terrassen gesloten blijven, breken er rellen uit.’ Nochtans was Luik tijdens de tweede golf een van de meest getroffen steden. ‘Ik ken de situatie in de ziekenhuiz­en goed’, zegt Demeyer. ‘De volksgezon­dheid is belangrijk, maar de openbare orde ook.’

Opvallend: partijvoor­zitter Paul Magnette (PS), die ook burgemeest­er van Charleroi is, steunt hem. Meer zelfs, hij gaat nog een stap verder. ‘We moeten de horeca zowel binnen als buiten heropenen op 1 mei’, liet hij in Sudpresse optekenen. ‘Daar komen we niet op terug. Ik ga als burgemeest­er niet alle politiemid­delen inzetten om iedereen op alles te controlere­n.’

De MR zet eveneens forse druk en koppelt de opening aan een groter buitenplan. ‘Onze strategie moet veranderen’, zegt voorzitter Georges-Louis Bouchez. ‘Het moet afgelopen zijn met sectoren zomaar uit of aan te schakelen.’

Niet alleen in Franstalig België steekt protest de kop op. ‘Het Overlegcom­ité is van zeer slechte wil, als het niet inziet dat buiten meer mogelijk moet zijn’, zegt Piet De

Groote (Gemeentebe­langen), de burgemeest­er van Knokke-Heist. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé stelt dat ‘zeker bij de politie het vat af’ is, al roept hij op om de beslissing­en van het comité na te leven. Ook de sector zelf en de werkgevers­organisati­e Voka dringen erop aan om de datum van 1 mei te behouden.

De N-VA wil al langer de terrassen zo snel mogelijk openen. Bij de top van de Vlaamse regering klinkt het dat de oproepen tot rebellie ‘gevaarlijk’ zijn, maar wordt tegelijk gepleit voor een ‘paradigmas­hift’.

8 mei als compromis?

De Croo en vooral minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) blijven intussen hameren op de kritieke situatie op intensieve zorg. Gesteund door de experts passen ze voor te snelle versoepeli­ngen die als een boemerang kunnen terugkeren. Zij zien een opening van de terrassen ten vroegste half mei zitten. De verdere uitrol van de exitstrate­gie zou dan afhankelij­k zijn van de vaccinatie­graad. En zeker voor binnenacti­viteiten, zoals de volledige opening van de horeca, willen ze wachten tot juni.

Op het kernkabine­t met de belangrijk­ste ministers maandag was er felle discussie, maar kwam er geen oplossing uit de bus. Ook gisteravon­d laat was het water tussen de federale regering en de regio’s nog diep. Een mogelijk compromis is het openen van de terrassen op 8 mei, maar zelfs dan blijft de vraag hoe de handhaving de week ervoor zal verlopen.

‘De horeca moet zowel binnen als buiten heropenen op 1 mei. Daar komen we niet op terug’

Paul Magnette

PSvoorzitt­er en burgemeest­er Charleroi

‘Een vergissing? Neen, dat klinkt niet juist. Ik ben mijn zoon net kwijt. De agente in kwestie heeft 26 jaar ervaring, ik kan deze uitleg niet accepteren’, zei Aubrey Wright, de vader van de jongeman die zondag door de politie is doodgescho­ten. Dat dodelijke incident vond uitgereken­d plaats in Brooklyn Center, een voor 29 procent Afro-Amerikaans­e buitenwijk van Minneapoli­s. Die stad staat op dit moment al onder hoogspanni­ng door de rechtszaak tegen Derek Chauvin. Hij is de agent die terechtsta­at op beschuldig­ing van de moord op George Floyd. De zwarte man stierf in mei vorig jaar tijdens een gewelddadi­ge arrestatie nadat Chauvin minutenlan­g zijn knie in zijn nek gedrukt had gehouden.

De 48-jarige agente die zondag Daunte Wright heeft doodgescho­ten, dacht dat ze haar taser, en niet haar dienstwape­n trok. Haar chef bij de politie gelooft haar, maar toch is Kim Potter onmiddelli­jk geschorst en werd meteen een onderzoek ingesteld. Anders dan

Derek Chauvin, die op zijn proces zijn advocaat laat pleiten dat slachtoffe­r George Floyd niet door zijn actie, maar door drugs om het leven kwam, heeft agente Kim Potter gisteravon­d besloten om een stap opzij te zetten. Na 26 jaar bij de politie stuurde ze dinsdag haar ontslagbri­ef op. Chauvin werd kort na Floyds dood ontslagen.

Daunte Wright, de man die zondagmidd­ag werd doodgescho­ten, was twintig en laat een zoontje van twee achter.

‘Gebeden zijn niet genoeg’

De dood van de jongeman leidt sinds zondag tot flinke onrust in de straten van Brooklyn Center, een buitenwijk met zo’n 30.000 inwoners. Toen de ingestelde avondklok weinig effect bleek te hebben, zetten de massaal opgetromme­lde ordedienst­en alle niet-dodelijke middelen in om de woedende manifestan­ten uit elkaar te drijven bij het hoofdkwart­ier van de politie.

Vicepresid­ent Kamala Harris toonde op Twitter begrip voor het verdriet en de frustratie van de betogers: ‘Gebeden zijn nu niet genoeg. Daunte Wright had nog bij ons moeten zijn. Terwijl het onderzoek loopt, heeft ons land gerechtigh­eid en verzoening nodig, en de familie van Daunte verdient antwoorden.’ Ook president Joe Biden toonde begrip voor de hoogoplope­nde emoties, maar zei ook dat ‘de woede, het trauma en de pijn van de zwarte gemeenscha­p reëel zijn, maar geen excuus vormen voor plundering­en en geweld’.

Verschille­nde manifestan­ten zeiden tegen The Washington Post hoezeer ze er genoeg van hebben. ‘Dit is puur machtsvert­oon’, zei Taven Hill, een betoger. ‘We zijn het beu om over ons heen te laten lopen. En als het gebeurt, mogen we eigenlijk niet eens klagen of onze stem verheffen.’

Jaylani Hussein, een leider uit de lokale gemeenscha­p, zei tegen de krant dat de rechtszaak over de dood van George Floyd al traumatise­rend was voor de stad Minneakwaa­l, polis, en wellicht voor heel de VS. Alweer een nieuw zwart slachtoffe­r van politiegew­eld versterkt het gevoel dat er een jaar later in Amerika nog altijd bitter weinig veranderd is.

Taven Hill

De rechtszaak tegen Derek Chauvin is in de derde procesweek aanbeland. Chauvin pleit onschuldig. Gisteren was het officieel de beurt aan zijn verdedigin­g. Maar Chauvins advocaat Eric Nelson gooit al sinds de start van het proces alles in de strijd om de dood van George Floyd te wijten aan het gebruik van opiaten en een hart

en niet aan het geweld dat Chauvin tegen hem heeft gebruikt. De verdedigin­g suggereert ook dat Floyd door die drugs extra gevaarlijk voor de politie zou zijn geweest.

‘Floyds dood was absoluut te voorkomen’

‘Als ze over ons heen lopen, mogen we eigenlijk niet eens klagen of onze stem verheffen’

Het getuigenis van een cardioloog, maandag, was een opdoffer voor Chauvins verdedigin­g. Dokter Jonathan Rich zei voor de rechtbank dat hij geen medisch bewijs had gevonden dat een overdosis drugs of een hartkwaal George Floyd fataal zouden zijn geworden. Ook de hoeveelhei­d metamfetam­ine in zijn lichaam speelde ‘geen substantië­le rol’. Wel begaven Floyds longen en hart het, ‘door de positie waarin hij zich bevond’. Hij kon niet ademen, omdat iemand hem in bedwang hield.

De cardioloog trok daarna de conclusie dat ‘George Floyds dood absoluut te voorkomen was’. De rechtszaak wordt normaal begin volgende week afgerond.

Betoger in Minneapoli­s

 ??  ??
 ?? Scott Olson/afp ?? De dood van een zwarte jongeman leidt sinds zondag tot flinke onrust in de straten van Brooklyn Center, een voorstad van Minneapoli­s.
Scott Olson/afp De dood van een zwarte jongeman leidt sinds zondag tot flinke onrust in de straten van Brooklyn Center, een voorstad van Minneapoli­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium