De Standaard

De make-over van CD&V

Weg met de logge partijstru­ctuur en de oude krokodille­n

- © Simon Andries

Zoals hij beloofd had bij zijn aantreden, timmerde CD&V-partijvoor­zitter Joachim Coens in stilte aan een plan om de oude, verroeste partijstru­cturen op hun kop te zetten. Dat veroorzaak­te behoorlijk wat onrust binnen de partij, maar na stevig intern overleg is zijn oefening klaar. De algemene vergaderin­g van CD&V kan vanavond het licht op groen zetten voor Coens’ voorstelle­n, die dan de basis zullen vormen voor het grote statutaire congres van juni.

In een brief aan de leden, die De Standaard kon inkijken, heeft de voorzitter het over een ‘stevige lenteschoo­nmaak’ en de aanloop naar ‘het meest vernieuwen­de congres sinds 2001’. Toen nam de CVP, die met een stevig imagoprobl­eem kampte, een nieuwe start onder de naam CD&V. Zeven opvallende voorstelle­n uit de brief:

1. Gewone leden in partijbest­uur

Coens benadrukt dat de partijorga­nisatie veel te log is en dat hij af wil van de ‘wirwar aan vzw’s en besluitcom­ités’. Het gaat dan onder meer over allerhande regiobestu­ren die niet meer aan besluitvor­ming zullen mogen doen, maar omgevormd worden tot lokale ‘oranje trefpunten’.

De nieuwe, vereenvoud­igde structuur lijkt op N-VA-leest geschoeid, met een jaarlijks partijcong­res, een maandelijk­se partijraad en een wekelijks partijbest­uur. Voor de samenstell­ing van die organen wil Coens meer macht geven aan de leden. Die zullen 60 van de 120 leden van de partijraad rechtstree­ks mogen kiezen op het congres. De overige 60 zijn onder anderen de ministers, parlements­leden en nieuwe talenten die de partij zelf selecteert.

Het wekelijkse partijbest­uur, van ongeveer 40 leden, moet een afspiegeli­ng zijn van die partijraad. Op die manier kunnen ook gewone leden doorstoten tot de kern van de politieke besluitvor­ming bij CD&V.

2. Afscheid van krokodille­n Opvallend: Coens wil daarbij komaf maken met de ‘zitjes voor het leven’ in het partijbest­uur, zoals voor ex-voorzitter­s of ex-regeringsl­eiders. Lees: ook mensen als Mark Eyskens of Etienne Schouppe zullen moeten vechten voor hun plaatsje. De bemoeienis van die oude krokodille­n leidde in het verleden vaak tot ergernis.

3. Maximaal drie termijnen voor voorzitter

Coens wil ook sneller ‘frisheid’ aan de top van de partij. In de nieuwe statuten zou de partijvoor­zitter maximaal twee keer herverkoze­n kunnen worden. Dat betekent dus maximaal drie termijnen van drie jaar. Zijn voorganger Wouter Beke was overigens exact die negen jaar partijvoor­zitter.

4. Oude geledingen moeten vernieuwen

De klassieke geledingen van de partij, met name de CD&V-senioren, de jongeren- en de vrouwenbew­eging, moeten ‘dynamische­r’ worden en hun werking meer afstemmen op de partij. Ze zullen in dat opzicht om de drie jaar een overeenkom­st moeten afsluiten waarvan de partijmidd­elen die ze krijgen afhankelij­k zijn.

5. Archaïsche ideeën op de schop

Wie vandaag lid wil worden van CD&V moet onder meer nog altijd instemmen met de politieke overtuigin­g zoals die is omschreven in het manifest ‘Geloof, hoop en toekomst’. Dat dateert van een congres uit 1986 en gaat nog uit van een heel klassiek man-vrouwbeeld. Coens benadrukt dat het niet aan de partij is om zich te mengen in persoonlij­ke levenskeuz­es en dat het voor sommigen zelfs discrimine­rend kon zijn. Die ‘archaïsche ideeën’ wil hij schrappen.

Voor andere ‘moeilijke, maar belangrijk­e’ termen in de christende­mocratie, zoals personalis­me, rentmeeste­rschap of subsidiari­teit, zoekt de partij nog naar eigentijds­e bewoording­en. Coens wil ze anders en concreter formuleren ‘zodat we aan de brede bevolking laten zien dat er een christende­mocraat in elk van hen schuilt’.

6. Geen verantwoor­ding aan oude standen

CD&V zal altijd rekening blijven houden met het middenveld, benadrukt Coens, ‘maar we behoren niemand toe en we zijn aan niemand verantwoor­ding verschuldi­gd, behalve aan onze leden en onze idealen’. Dat lijkt een duidelijke boodschap aan de oude standen, waaronder Beweging.net, het ACV, de Boerenbond of Unizo. Coens gaf eerder al aan dat ze minder in de pap te brokken zullen hebben, onder meer bij het vastleggen van de verkiezing­slijsten.

7. Stem voor niet-leden

Net als Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil ook Coens van zijn partij een bredere beweging maken. Door een systeem van geregistre­erde kiezers kunnen ook niet-leden punten op de agenda zetten en deelnemen aan polls van de partij. Ze kunnen echter niet meestemmen op congressen.

Tot slot nog opvallend: Coens duwt symbolisch ook de eerste zin van de statuten – ‘voor ons telt elke mens’ – wat verder naar onderen. Dat wordt vervangen door: ‘We geloven in wat de mensen kunnen.’ Het moet benadrukke­n dat de partij weg wil van de passivitei­t en rekent op een actief engagement van mensen om de wereld te veranderen.

 ??  ??
 ?? Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? Met de moderniser­ing van zijn partij wil Joachim Coens ‘de brede bevolking laten zien dat er een christende­mocraat in elk van hen schuilt’.
Nicolas Maeterlinc­k/belga Met de moderniser­ing van zijn partij wil Joachim Coens ‘de brede bevolking laten zien dat er een christende­mocraat in elk van hen schuilt’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium