De Standaard

Johnson&Johnson drukt pauzeknop in

Gaat Janssen-vaccin AstraZenec­a achterna?

- © Hilde Van den Eynde, Nikolas Vanhecke

Het is een nieuwe klap voor de al zo geplaagde Europese vaccinatie­campagne tegen covid-19. 55 miljoen verwachte dosissen van het Janssen-vaccin zullen voorlopig niet worden geleverd, vanwege een in de VS gerezen bezorgdhei­d over een mogelijk fatale bijwerking ervan. Ons land had deze maand een levering van 100.000 vaccindosi­ssen verwacht.

Het Amerikaans­e medicijnag­entschap FDA adviseerde gisteren om vaccinatie­s met het Janssen-vaccin voorlopig stop te zetten, nadat zes gevaccinee­rden binnen twee weken na zo’n prik een zeldzame vorm van trombose (bloedklont­ering) hadden gekregen. In de VS zijn bijna zeven miljoen mensen met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson ingeënt. Zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud kregen tussen zes en dertien dagen na de vaccinatie bloedklont­ers in hun hersenen, gecombinee­rd met een drastisch verlaagd aantal bloedplaat­jes. Eén vrouw overleed, een andere ligt volgens de Amerikaans­e krant The New York Times in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Zoals bij AstraZenec­a?

De combinatie van trombose met een gedaald aantal bloedplaat­jes is uiterst zeldzaam. Het gaat om een volslagen ander type trombose dan de veel vaker voorkomend­e vorm van bloedklont­ers in de diepe vaten van de benen (een vorm die aderontste­king of ‘flebitis’ veroorzaak). De zeldzame combinatie klontering-lage bloedplaat­jes is in Europa eerder al opgemerkt na vaccinatie met het covid-vaccin van AstraZenec­a. Mogelijk genereert het Janssen-vaccin, dat van hetzelfde werkingsty­pe is, een gelijkaard­ige nevenwerki­ng die mogelijk klontering van bloedplaat­jes uitlokt.

In Europa zijn tot dusver minstens 222 gevallen van verdachte bloedstoll­ing na vaccinatie met het AstraZenec­a-vaccin gerapporte­erd, op een totaal van 34 miljoen mensen die met dit vaccin werden geprikt. Het vaccin van AstraZenec­a is nog niet goedgekeur­d in de Verenigde Staten.

De Europese Unie had gehoopt om met het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is om immuniteit uit te lokken tegen covid19, opnieuw vaart te kunnen zetten achter de vaccinatie van haar bevolking. De uitrol van het vaccin aan de 27 lidstaten was pas deze week begonnen.

Koeriervac­cin

Het Janssen-vaccin is net als dat van AstraZenec­a een zogeheten koeriervac­cin. Het gebruikt een versleutel­d verkoudhei­dsvirus om de bouwinstru­cties voor een cruciaal eiwit van het coronaviru­s in

Op bijna 7 miljoen mensen kregen zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud tussen zes en dertien dagen na vaccinatie bloedklont­ers in hun hersenen

menselijke cellen naar binnen te smokkelen. Die cellen bouwen ver volgens het eiwit, waarna de immuunafwe­er er antistoffe­n tegen leert te bouwen. Ook het Russische Spoetnikva­ccin en het vaccin van het Chinese bedrijf CanSino werken volgens dat principe. Hoe dit vaccintype, waarmee vóór covid amper ervaring was opgedaan, bloedklont­ers zou kunnen doen ontstaan, is nog onduidelij­k.

 ??  ??
 ?? Sopa images ?? Een Amerikaans­e gezondheid­swerker aan de slag met het Janssen-vaccin.
Sopa images Een Amerikaans­e gezondheid­swerker aan de slag met het Janssen-vaccin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium