De Standaard

Geeft De Croo toe aan de chantage?

-

Aan het front van de virologen is het opmerkelij­k stil gebleven. Ook de zorgsector onthield zich de afgelopen dagen van grote woorden en emoties. Toch wordt het Overlegcom­ité van vandaag een van de moeilijkst­e die premier Alexander De Croo (Open VLD) al heeft geleid.

Enerzijds zijn de cijfers (nog) niet goed. Viroloog Steven Van Gucht probeert er bij de bevolking de moed in te houden door al enkele dagen op rij te zeggen dat het de goede kant uitgaat. Maar als je naar de dagcijfers kijkt, en niet naar de weekgemidd­elden, krijg je toch een wat ander beeld. Of het aantal besmetting­en daalt omdat er minder getest wordt, omdat er meer zelftests worden gebruikt, of omdat er effectief minder besmetting­en zijn, is minder relevant. Feit is dat de druk op de ziekenhuiz­en eerder toedan afneemt. Op intensieve zorg zitten ze helemaal aan hun limiet. Patiënten voor de tweede of derde keer moeten vertellen dat een behandelin­g of operatie moet worden uitgesteld omdat er geen bed vrij is, moet mentaal zwaar zijn, zowel voor de arts als voor de patiënt.

Anderzijds is de druk op de politici om te versoepele­n en een stap naar het normale leven te zetten zelden zo groot geweest. Het gaat nu niet alleen om psychologe­n die aan de alarmbel trekken over het mentale welzijn, om studenten die zeggen dat ze het niet meer trekken, om jongeren die lockdownfe­estjes geven, of om de reis-, horeca- en evenemente­nsector die zegt dat een golf aan faillissem­enten niet meer af te wenden is. Het gaat nu om politici en burgemeest­ers die versoepeli­ngen eisen en vooral de terrassen weer willen openen. Ze chanteren het Overlegcom­ité als het ware door ostentatie­f te zeggen dat ze de orde gewoon niet meer zullen handhaven.

Opmerkelij­k: de grootste pleitbezor­ger om de terrassen te heropenen, is niet de horeca zelf. De koepelorga­nisatie bevindt zich in een moeilijke positie, want heel wat cafés en restaurant­s hebben geen terras. Pleiten voor open terrassen betekent impliciet dat ze een deel van haar achterban in de steek laat. Het zijn de burgemeest­ers, die merken dat de lokale politie het niet meer aankan en die het eerste klankbord van de burgers zijn, die het hardst ijveren voor wat meer vrijheid.

Door de datum van 1 mei vóór de paasvakant­ie al in het verschiet te stellen, heeft het Overlegcom­ité zichzelf in een lastig parket gebracht. De open terrassen in Groot-Brittannië steken bovendien de ogen uit. Maar daar heeft ondertusse­n wel meer dan de helft van de bevolking een eerste prik gekregen, in België net geen 17 procent.

Het Overlegcom­ité heeft zichzelf in een lastig parket gebracht door de datum van 1 mei al voor de vakantie voorop te stellen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium