De Standaard

Het Suezkanaal is open, maar wie betaalt de rekening?

Egypte eist 900 miljoen dollar om de losgewrikt­e Ever Given vrij te geven. Het containers­chip ligt aan de ketting, terwijl een stevig juridisch steekspel dreigt rond de veroorzaak­te kosten.

- © Stijn Decock Korneel Delbeke

Het scheepvaar­tverkeer mag dan weer vlotter verlopen in het Suezkanaal, voor de Ever Given en de eigenaars van de containers op het schip is de ellende nog niet voorbij. De Egyptische autoriteit­en hebben beslag gelegd op het schip en eisen 900 miljoen dollar voor ze het weer vrijgeven.

‘Dat lijkt me een wel heel hoog bedrag. Uiteindeli­jk is de Ever Given vrij snel losgetrokk­en, vooral met behulp van sleepboten. Dat zal niet zo ontzettend veel gekost hebben. Daarnaast miste de Suez Canal Authority ook zes dagen aan inkomsten voor het gebruik van het Suezkanaal. Maar allemaal samen zal de factuur daar van geen 900 miljoen dollar bedragen’, zegt Stefan Verberckmo­es, scheepvaar­tanalist bij Flows.

De York-Antwerp-rules

Er is ook onduidelij­kheid over wie de rekening moet betalen. ‘Hier gelden onder andere de regels van “averij-grosse”. Die komen uit de oude York-Antwerp-rules, die over de hele wereld toegepast worden. De regels bepalen dat de kosten die gemaakt worden bij een noodgeval en in het belang van het beschermen van de lading, gedeeld worden. Zo’n noodgeval kan bijvoorbee­ld het redden of het bergen van een schip zijn. De ladingeige­naars moeten dus mee bijdragen aan die kosten’, zegt Eric Van Hooydonk, professor maritiem recht (UGent).

Daarnaast wil de Suez Canal Authority de schade aan het kanaal op anderen verhalen. ‘Maar daartegeno­ver kunnen de eigenaars van het schip en van de lading in principe een forfaitair­e aansprakel­ijkheidsli­miet opwerpen, in dit geval ongeveer 100 miljoen euro.’

Net als bij een file

Of andere schepen recht hebben op een vergoeding wegens oponthoud is verre van zeker. ‘Net zoals bij een file op een autosnelwe­g na een ongeval gelden hier de regels van de burgerlijk­e aansprakel­ijkheid’, zegt Van Hooydonk. De afwikkelin­g zal sowieso complex zijn, zegt hij, omdat in de eerste plaats moet vastgestel­d worden wat er fout gelopen is. ‘Was het een harde wind, een stuurfout of een fout van de loods van de kanaalauto­riteit? Dat zal voer voor experts zijn.’

Ook analist Verberckmo­es verwordt wacht een ingewikkel­d vervolg. ‘Op zo’n schip staan tot 20.000 containers. Bovendien zitten er in heel wat containers ladingen van verschille­nde eigenaars gegroepeer­d. Die moeten dus eerst allemaal opgespoord worden en bereid gevonden worden om mee te betalen voor de averij-grossescha­de.’

Stefan Verberckmo­es De eigenaars van de lading zijn doorgaans wel verzekerd voor averij-grosse, maar ze zijn niet verplicht om zo’n verzekerin­g af te sluiten. Normaal kan het bedrag van de averij-grosse ook niet hoger liggen dan de waarde van het schip en de lading.

Een bijkomend probleem is de ingewikkel­de eigendomss­tructuur van de Ever Given. Het schip geleast door de maatschapp­ij Evergreen Marine Corp. uit Singapore, maar is formeel eigendom van Luster Maritime in Panama, een dochterbed­rijf van de Japanse rederij Shoei Kisen Kaisha. Die is op haar beurt in handen van de Japanse scheepsbou­wgroep Imabari. Luster Maritime heeft al een rechtszaak aangespann­en tegen Evergreen om zich van alle aansprakel­ijkheid te ontdoen en die dus volledig bij Evergreen en de ladingeige­naars te leggen.

Koopjes Aldi uitgesteld Intussen zijn de eerste schepen die vastzaten in het Suezkanaal al in Europa aangekomen. De voorspelde drukte, zeker in België, lijkt volgens Verberckmo­es goed mee te vallen. ‘Zoals het er nu naar uitziet, wordt het vooral druk in de havens van Rotterdam en Southampto­n. In de Belgische havens lijken de schepen goed verspreid aan te komen.’

In het VK waarschuwd­e discountke­ten Aldi gisteren wel dat de specialbuy­s, de typische nonfoodkoo­pjes, een maand vertraging opgelopen hebben.

Volgens de advocaat van de koper, Florian Rosing, is de uitspraak belangrijk voor duizenden klanten, omdat de meeste autoaankop­en werden gefinancie­rd met leningen, die Volkswagen telkens ‘enkele duizenden’ euro’s kunnen kosten, aldus Handelsbla­tt. Maar volgens de autobouwer kan de uitspraak niet op alle gefinancie­rde aankopen worden toegepast, omdat de meeste leningsove­reenkomste­n van VWBank een ‘gedocument­eerd recht op teruggave’, bevatten. Daarmee kon de klant het voertuig aan het einde van de uitleenter­mijn tegen een overeengek­omen prijs inleveren.

De zaak is slechts een van de vele die in de nasleep van dieselgate tegen Volkswagen werden aangespann­en. Het schandaal heeft de Duitse constructe­ur – de op een na grootste ter wereld – ondertusse­n al meer dan 32 miljard euro gekost.

‘Alle eigenaars van de inhoud van alle 20.000 containers moeten opgespoord worden en gevraagd om mee te betalen’

Scheepvaar­tanalist Flows

 ??  ??
 ?? Reuters ?? De Ever Given liep op 23 maart vast en blokkeerde een week lang het Suezkanaal.
Reuters De Ever Given liep op 23 maart vast en blokkeerde een week lang het Suezkanaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium