De Standaard

Het verschil tussen afval, een drinkbus en een trofee

Een weg omhoog is niet zomaar een berg en een bidon is niet zomaar een drinkbus, heeft Imara Felkers ervaren. Het gaat om de magie van wat ons vermag te veranderen.

- Imara Felkers

Voor wie het is ontgaan: op 1 april heeft de Internatio­nale Wielerunie (UCI) haar regels aangepast. De veranderin­gen zijn in het leven geroepen om de veiligheid van renners te bevorderen en om de vervuiling die de wielerspor­t veroorzaak­t tegen te gaan. Op het eerste gezicht prima doelstelli­ngen. Een van de nieuwe maatregele­n is dat het voortaan voor renners verboden is om op elke willekeuri­ge plek een bidon weg te gooien. Nadat wielrenner­s uit de koers waren genomen omdat ze die regel overtreden hadden, ontstond er meteen ophef.

Een van de gestraften was de Zwitserse renner Michael Schär. Tijdens de Ronde van Vlaanderen werd hij vanwege een weggegooid­e bidon uit de wedstrijd gezet. Op Instagram vertelde hij beeldend hoe hij als kind op vakantie naar een Touretappe ging kijken, hoe hij uren op een berg wachtte tot het moment dat een daverend kabaal naderde. De helikopter, politiemot­oren en het peloton creëerde bij hem een opwinding die bijna angstaanja­gend was. Uit dat peloton werd een drinkbus geworpen: het werd voor Schär een talisman om ook renner te worden.

Ik wil een oproep doen aan de UCI om deze ervaring te verknopen aan de op rationele gronden gemaakte nieuwe regels; zodat magie en ratio samen kunnen werken. Veel renners kennen de magie van de drinkbus. Greg Van Avermaet noemt de drinkbus een trofee als je ze vangt, vindt of krijgt. En daarmee zegt hij dat alle wielrenner­s ooit dat kind zijn geweest dat Schär beschrijft.

De essentie van wielrennen

Er is iets bijzonders aan de drinkbus en de wielerspor­t: zij tonen wie wij zijn als mens en hoe attributen in staat zijn om te veranderen. Juist door de reactie op de uitsluitin­g lichtte weer even op dat wij meer dan alleen rationele wezens zijn. Wij hebben als mens magie tot onze beschikkin­g en we kunnen werelden verbeelden: dus ook de wielrenner.

Ja, er worden bidons weggegooid omdat ze leeg en niet meer nodig zijn, maar tegelijker­tijd is er ook de renner die weet dat hij verbonden is aan magie. Doordat een renner magie bezit, is hij in staat om attributen te laten transforme­ren. Een drinkbus kan in vorm en functie een drinkbus zijn, maar ook een trofee. Het verschil tussen afval, drinkbus en trofee ligt in de voorstelli­ng. Het wordt afval als de voorstelli­ng niet meer meedoet. De drinkbus kan van alles worden in de verbeeldin­g. Precies dat geluid horen we terug in de ophef. Daarom is de keuze om een wielrenner te straffen met uitsluitin­g een aanval op de essentie van wielrennen. Want deze magie heeft een transforma­tieve werking.

Coll de Rates

Momenteel ben ik in Calpe, Spanje. Liefhebber­s van de wielerspor­t weten meteen dat dit een van de plekken is waar profwielre­nners in de winter trainen voor het nieuwe seizoen. Ik probeer te ontrafelen hoe het komt dat wielertoer­isten duizenden kilometers van huis hier naartoe komen om te ‘trainen zoals een prof.’ Dat komt door het speelveld. Juist door de huidige reisbeperk­ingen door covid licht de magie van wielrennen misschien nog meer op. Er is hier niemand. De leegheid is de beste voedingsbo­dem voor die voorstelli­ng. Op elk ander profession­eel trainingsv­eld zou ik worden weggestuur­d, maar hier niet omdat het speelveld van wielrennen imaginair is.

Ik fiets en weet: ik kan hier de ploeg

Het zijn niet alleen kinderen die begerig zijn naar een bidon. Alleen zullen volwassene­n dat doen door in vol tenue te trainen in Calpe

van Deceuninck–Quick-Step tegenkomen: een snel ingelaste training omdat Parijs-Roubaix ineens wegviel. Als ik mezelf in gang trek om enigszins een beetje het tempo erin te houden op de Coll de Rates, kijk ik om me heen en weet dat talloze profwielre­nners precies ditzelfde uitzicht hebben gezien. Ik train op de openbare weg en tegelijker­tijd op het trainingsv­eld van de profwielre­nner. En als de bergen hier in de omgeving van Calpe opgenomen worden in een etappe van de Vuelta, dan zal ik reikhalzen­d voor de televisie zitten en roepen: ‘Kijk, daar heb ik gefietst!’

Het zijn niet alleen kinderen die begerig zijn naar een bidon. Volwassen wielertoer­isten hebben dezelfde beeldende voorstelli­ng. Alleen zullen volwassene­n het doen in vol tenue te trainen in Calpe.

De magie werkt activerend. In dat opzicht zijn we allemaal het kind in de beschrijvi­ng van Michael Schär. In ons ernstige leven staan we daar niet meer bij stil, maar de sport biedt er plaats voor. Het is geen valse romantiek die ik hier bepleit, maar een oproep om vanuit het perspectie­f van de magie het milieuvraa­gstuk te benaderen. Het is er al: magie woont in het wielrennen. De verhalen zijn er en de wil bij deze magische renners ook. Omarm het, betrek het. Ik train ondertusse­n stevig door.

 ??  ??
 ??  ?? Geletruidr­ager Chris Froome gooit zijn drinkbus naar een kind in een etappe van de Tour de France van 2015.
Geletruidr­ager Chris Froome gooit zijn drinkbus naar een kind in een etappe van de Tour de France van 2015.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium