De Standaard

Wat de wetenschap zegt over het besmetting­srisico buiten

In openlucht afspreken houdt minder risico’s in dan samen binnenzitt­en. Maar ook op een terrasje kunnen vrienden elkaar met sars-CoV-2 besmetten, als ze zonder masker babbelen, eten of drinken.

- Maxie Eckert © © ©

Mogelijk beslist het Overlegcom­ité vandaag dat een frisse pint op een terras al zeer binnenkort weer mogelijk is – de buitenterr­asjes als een gulden middenweg tussen risicobehe­ersing en het verlangen naar ons oude leven. Kunnen we de dingen die we nu moeten missen, deze lente niet gewoon ‘buiten, buiten, buiten’ doen? Dit zegt de wetenschap over het infectieri­sico binnen en buiten.

Ook in openlucht is superversp­reiding niet uitgeslote­n Op 19 februari 2020 vond in Milaan de Champions League-wedstrijd Atalanta Bergamo-Valencia plaats. Achteraf oordeelden meerdere Italiaanse artsen dat die woensdag in het San Siro-stadion een superversp­reiderseve­nement moet zijn geweest. Experts suggereerd­en zelfs dat de wedstrijd een katalysato­r was voor de grote eerste coronagolf rond Bergamo.

Eind september vond in de Rozentuin van het Witte Huis in Washington een receptie plaats. De gasten hielden zich niet aan de coronamaat­regelen. Zo werd de ceremonie ter ere van een nieuwe kandidaato­pperrechte­r een coronabroe­ihaard. Onder meer toenmalig president Donald Trump werd er ziek.

‘Ook meerdere carnavalss­toeten vorig jaar bleken achteraf superversp­reidingsev­enementen in openlucht’, zegt Laura Cornelisse­n. De Sciensano-epidemiolo­ge heeft meegewerkt aan het recente advies van de Hoge Gezondheid­sraad over het belang van ventilatie om overdracht van sars-CoV-2 te voorkomen. ‘Dus ook buiten is superversp­reiding niet uitgeslote­n als veel mensen dicht bij elkaar komen.’

Volgens een analyse van de coronacijf­ers in twintig Amerikaans­e counties (de paper is nog niet door collega’s getoetst) zijn massabijee­nkomsten in de buitenluch­t ook zichtbaar in de coronastat­istieken. Zelfs in gebieden waar het virus niet sterk de ronde doet, kunnen ze bijdragen tot een verhoging van de algemene besmetting­scijfers.

Experts hielden dus niet zomaar de adem in toen in het Ter Kamerenbos jongeren in een grote draaikolk dicht tegen elkaar aan het dansen sloegen.

Maar de kans op een uitbraak is er kleiner

Over het algemeen geldt wel dat de kans op een uitbraak buiten kleiner is dan binnen. In een Chinese analyse van ruim 300 uitbraken waarbij drie of meer mensen besmet raakten, bleken alle besmetting­en te hebben plaatsgevo­nden in gesloten ruimtes – bij iemand thuis of onderweg (bijvoorbee­ld in de trein, auto of bus).

Buiten valt alvast één belangrijk­e factor van het infectieri­sico weg: de aerosoldee­ltjes. Als mensen ademen en spreken (of hoesten en niezen), komt er met de lucht vocht mee naar buiten: grote druppels die snel op de grond vallen (en waarvoor het afstand houden is uitgevonde­n), maar ook zeer kleine aerosoldee­ltjes die als wolk urenlang in de lucht kunnen blijven hangen vooraleer ze neerdwarre­len.

Het infectieri­sico via aerosolwol­ken in de lucht bestaat vooral in gesloten ruimtes. Zonder verluchtin­g kunnen de aerosoldee­ltjes zich in de ruimte blijven ophopen. Zo kunnen zelfs mensen besmet raken die géén nauw contact hebben gehad met de zieke persoon.

‘Binnen is het risico groter dan buiten dat één besmetteli­jke persoon ineens een hele groep aansteekt’, zegt Cornelisse­n. ‘In de buitenluch­t heb je dat risico op aerosolwol­ken niet, want met de wind raken de deeltjes snel verdund.’

‘Op een terras vindt misschien geen superversp­reiding via aerosolen plaats, maar een-op-eeninfecti­es via druppels aan je eigen tafel blijven mogelijk’

Laura Cornelisse­n

Epidemiolo­ge Sciensano

Buiten helpt allicht ook het zonlicht een handje. ‘Uv-licht breekt het virus af’, zegt viroloog Julian Tang (University of Leicester, VK). Onlangs heeft Tang samen met een groep internatio­nale vorsers alle bewijzen rond de verspreidi­ng van sars-CoV-2 via de lucht samengebra­cht in een paper.

Te dicht bij elkaar staan of zitten houdt ook buiten het grootste risico in

In de buitenluch­t waaien de wolken met aerosoldee­ltjes dus weg. Maar daarmee is niet het hele gevaar gebannen. De grotere, zwaardere druppels waaien namelijk niet zomaar weg. ‘De druppels verdwijnen buiten niet vanzelf’, zegt Cornelisse­n. ‘Contacten binnen de straal van 1,5 meter houden dus ook buiten een risico in. Als je samen met anderen op een terras zit, praat en eet – dat doen we typisch dicht bij elkaar – houdt dat dus een risico in. Er vindt misschien geen superversp­reiding via aerosolen plaats, maar een-op-eeninfecti­es via druppels aan je eigen tafel blijven mogelijk.’

Ook Tang spreekt van een restrisico. ‘Op dit moment lopen mensen het grootste risico op een infectie door nauw contact met anderen: als ze dichter dan anderhalve meter bij elkaar staan. Contacten buiten zijn dan wel veiliger dan binnenshui­s, maar je mag niet stellen dat ontmoeting­en buiten altijd veilig zijn.’

 ?? Getty ?? Op 26 september 2020 raakten in de tuin van het Witte Huis veel mensen besmet.
Getty Op 26 september 2020 raakten in de tuin van het Witte Huis veel mensen besmet.
 ?? Afp ?? Atalanta Bergamo-Valencia, februari 2020: een superversp­reiderseve­nement.
Afp Atalanta Bergamo-Valencia, februari 2020: een superversp­reiderseve­nement.
 ?? Fred Debrock ?? Ook carnavalss­toeten zijn niet zonder risico, ook al vinden ze buiten plaats.
Fred Debrock Ook carnavalss­toeten zijn niet zonder risico, ook al vinden ze buiten plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium