De Standaard

Beperkt aantal evenemente­n op komst, maar alleen om uit te leren

Vandaag geeft het Overlegcom­ité mogelijk meer duidelijkh­eid over de organisati­e van testevenem­enten. Die kunnen een idee geven van wat deze zomer mogelijk is.

- © Sarah Vankerssch­aever

voorstel ligt er. Een beperkt aantal events of ‘studieproj­ecten’ zou op korte termijn inzicht moeten geven in hoe we veilig kunnen bijeenkome­n. De ambitie is om die binnen verschille­nde domeinen te organisere­n – denk aan sport en cultuur – en verspreid over de verschille­nde regio’s.

Het coronacomm­issariaat onder leiding van Pedro Facon werkte daarvoor krijtlijne­n uit. Maar het zijn de ministers die vandaag op het Overlegcom­ité de knoop zullen doorhakken. Hoeveel events? Met hoeveel aanwezigen? Welk type? Waar? En hoe organisere­n we ze?

Dat het voorstel nog geen concrete uitwerking kent, mag duidelijk zijn. Navraag bij een aantal concertorg­anisatoren, zoals Live Nation, leert dat die nog geen concrete plannen hebben.

Voor good practices zullen we dus moeten gluren bij de buren. In Nederland hebben ze ondertusse­n steeds meer ervaring met ‘leren feesten’. In de maand april worden er honderden testactivi­teiten georganise­erd, onder meer sportwedst­rijden en museumbezo­eken.

Al kost die vrijheid ook een pak geld, liet Tom Middendorp van Stichting Open Nederland vorige week optekenen in de Volkskrant: 700 miljoen euro. Bezoekers mogen namelijk alleen binnen met een negatief testbewijs. Die testing gebeurt door commerciël­e aanbieders, die de factuur naar de overheid sturen. Ondertusse­n is in Nederland heisa ontstaan over de budgetten die de Stichting Open Nederland krijgt om een ‘testsamenl­eving’ te organisere­n.

Nog geen Rhodos

‘We verwachten binnenkort inderdaad de resultaten van de Nederlands­e proefevene­menten’, zegt Iben Sempels, woordvoerd­er van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). ‘We zullen die vergelijke­n met de resultaten van de events die in Vlaanderen op stapel staan.’

Van een proefvakan­tie zoals in Nederland is op dit moment in elk geval geen sprake, bevestigt Sempels. Maandag vertrokken 189 Nederlands­e ‘proeftoeri­sten’ naar het Griekse eiland Rhodos. Volgens de directeur van reisorgani­satie SunHet web, medeorgani­sator van de reis, moet het project een schat aan informatie opleveren over coronaproo­f reizen. En hij wil zo’n test gerust ook in België uitrollen.

Maar eerst dus de knoop doorhakken over een eenvoudige bijeenkoms­t. De praktische uitrol belooft niet eenvoudig te worden. Eerder zei Nathan Clumeck, infectiolo­og aan de ULB, dat sneltests bij concerten zeer onwaarschi­jnlijk zijn (DS 10 maart).

In Nederland is heisa ontstaan over de budgetten die de Stichting Open Nederland krijgt om een ‘testsamenl­eving’ te organisere­n

Toch als mensen nog ter plaatse getest moeten worden. Op voorhand testen, zoals in Nederland, vraagt om een heldere organisati­e: wie voorziet in de tests? Wie betaalt ze? En vooral: een testresult­aat is een medisch gegeven, dus wat doe je met het feit dat een eventorgan­isator daar niet zomaar naar mag vragen? Er zal kortom nog heel wat water door de Rijn stromen vooraleer we er Polé Polé boven kunnen organisere­n.

 ?? Paul Bergen/afp ?? Van een van de 1.500 uitverkore­nen voor een testpopfes­tival in het Nederlands­e Biddinghui­zen wordt de temperatuu­r gemeten.
Paul Bergen/afp Van een van de 1.500 uitverkore­nen voor een testpopfes­tival in het Nederlands­e Biddinghui­zen wordt de temperatuu­r gemeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium