De Standaard

‘Laat wegcamera’s meer doen dan overtreder­s klissen’

ANPR-camera’s worden nu al ingezet om misdadiger­s te klissen, maar volgens de lokale besturen zijn ze ook onmisbaar voor ‘slimme steden’.

- © Korneel Delbeke

Veel steden en gemeenten hangen in ijltempo ANPR-camera’s op, die automatisc­h nummerplat­en lezen en registrere­n. De gegevens daarvan mogen nu alleen worden geraadplee­gd om de strafwet toe te passen en de openbare veiligheid te garanderen. Maar de mogelijkhe­den zijn veel ruimer: de camera’s kunnen, bijvoorbee­ld, ook verkeersst­romen in kaart brengen en eventueel in realtime bijsturen met digitale verkeersbo­rden of verkeersli­chten. Ze kunnen tonen hoe druk het is op bepaalde plaatsen, wie een stad bezoekt en waar hij vandaan komt. Ze geven informatie over hoeveel vrachtverk­eer het centrum doorkruist en welke straten als sluipwegen worden gebruikt.

‘Overheden digitalise­ren en baseren hun beleid steeds meer op data’, zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon. ‘We moeten die evolutie ondersteun­en.’ Daarom heeft hij een wetsvoorst­el ingediend om lokale overheden toegang te geven tot de data van wegcamera’s. ‘De ANPR-databanken bevatten een schat aan informatie om pijnpunten in mobiliteit aan te pakken en onze leefomgevi­ng veiliger en gezonder te maken’, aldus Demon.

‘Slimmer dan gedacht’

In de digitale transforma­tie van het lokale bestuur zijn data onmisbaar, klinkt het ook bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Sommige lokale besturen werken nu al samen met telecomope­ratoren of betalingsv­erwerkers om zicht te krijgen op wie naar hun centra afzakt – om daar eventueel hun marketing op af te kunnen stemmen. De gegevens van ANPR-camera’s zijn een volgende stap, zegt VVSG-woordvoerd­er Nathalie Debast.

De VVSG heeft eind vorig jaar al een aanpassing van de wet op het politieamb­t gevraagd, zodat haar leden de nationale gegevensba­nk niet alleen zouden mogen gebruiken voor het mobiliteit­sbeleid, maar ook om het milieu en de leefbaarhe­id te verbeteren. Aan de hand van nummerplat­en kan men, bijvoorbee­ld, types voertuigen identifice­ren en hun uitstoot monitoren. Waar ANPR-camera’s in lage-emissiezon­es nu al worden gebruikt om vervuilend­e auto’s te weren en te beboeten, zou de databank ook het globale effect van een lage-emissiezon­e kunnen evalueren.

De toepassing­en zijn legio en ANPR-camera’s zijn ‘slimmer dan gedacht’, besloot het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) in november, na een twee jaar durend proefproje­ct, waarvoor het samenwerkt­e met Mechelen, Antwerpen, Turnhout en Kortrijk. Die laatste stad wachtte de resultaten niet af en zette in maart vorig jaar al een proefproje­ct in de steigers om verkeerste­llingen te doen met ANPR-camera’s. Maar Kortrijk werd teruggeflo­ten door het Controleor­gaan op de politionel­e informatie (COC).

‘Elk hergebruik van gegevens leidt tot potentiële risico’s’

Gegevensbe­schermings­autoriteit

‘Uiteraard moet het delen van de data altijd met respect voor de privacy gebeuren’, zegt Demon. Lokale overheden zouden alleen toegang krijgen tot geanonimis­eerde data. Maar critici waarschuwe­n voor een hellend vlak, waarbij camera’s voor almaar meer doeleinden worden ingezet. Gegevens die vandaag geanonimis­eerd zijn, kunnen na verloop van tijd mogelijk aan elkaar worden gekoppeld en meer onthullen dan initieel bedoeld. Ook de Gegevensbe­schermings­autoriteit, die nog geen advies gaf in deze zaak, herinnert eraan dat ‘elk hergebruik van gegevens potentiële risico’s met zich brengt’. Dat de mogelijkhe­den van camera’s ‘enorm’ gestegen zijn, noopt tot ‘voorzichti­gheid’.

 ?? Belga ?? ANPR-camera's registrere­n nummerplat­en.
Belga ANPR-camera's registrere­n nummerplat­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium