De Standaard

Zwangere Guy legt AB-servers plat

‘We gaan die servers doen ontploffen!’, zei Zwangere Guy bij de aankondigi­ng van zijn eerste virtuele liveshow in de AB. Die voorspelli­ng klopte iets té goed: technische problemen belemmerde­n een interessan­t concept.

- Nick De Leu

Zolang de coronapand­emie de zaaldeuren op slot houdt, gaat de zoektocht naar concertsur­rogaten onverminde­rd door. In navolging van rappers Travis Scott (in Fortnite) en Lil Nas X (in Roblox, een andere game) en Tomorrowla­nd zocht de Ancienne Belgique haar heil in de virtuele omgeving van een videogame. Samen met de ontwikkela­ars van het Belgische Poolpio boksten ze de Nouvelle Belgique in elkaar, een 3D-reproducti­e van de Brusselse concertzaa­l.

Die werd maandagavo­nd officieel geopend door Zwangere Guy. Hoe kon het ook anders: de Brusselse rapper is kind aan huis bij de AB en heeft een jong en enthousias­t publiek dat zijn weg kent in de gamingwere­ld. ‘Papa ZG’ was erop verlekkerd om de tickethoud­ers van de drie geannuleer­de AB-concerten een cadeau te geven om de lockdown door te komen. Ook wie daar geen ticket voor had, was welkom: toegang tot de digitale show kostte tien euro.

Overladen met spam

Voor een deel onder hen draaide dat op een sisser uit. De virtuele deuren zwaaiden wel om 19 uur open, maar de ser vers van Yabal, de redelijk forse gamingsoft­ware die je moest downloaden om het concert te kunnen streamen, kreunden onder de druk. ‘De Guy is te zwanger om door de lijn te geraken’, gekscheerd­e iemand op de Facebookpa­gina van de AB. Maar het probleem was reëel: enkele honderden mensen raakten nooit ingelogd. ‘We hadden die toestroom ingecalcul­eerd’, reageert Jens Van den Wyngaert van de AB. ‘Onze technische partner had ons ook gegarandee­rd dat servercapa­citeit geen probleem was, dus we zijn hier zelf best wel teleurgest­eld over. Maar blijkbaar vond er een ddos-aanval plaats op de Yabal-servers, waardoor die overladen werden met spam.’ Volgens de organisati­e raakten aan het begin van het concert 800 van de 1.200 tickethoud­ers binnen.

Voor de onfortuinl­ijken voorzag de AB in een Youtube-link waarlangs ze het concert alsnog konden volgen. Dat zette hier en daar kwaad bloed bij mensen die hadden betaald voor een exclusieve en interactie­ve ervaring, niet voor een openbare stream. ‘Refund-aanvragen bekijken we geval per geval’, zegt Van den Wyngaert.

U ma is u pa

Zo’n bitter randje is zonde, want het concept was veelbelove­nd. Net als Scott en Lil Nas X werd Zwangere Guy in een motioncapt­ure-pak gehesen, waardoor zijn bewegingen vloeiend vertaald werden naar zijn digitale avatar. Net zoals bij de Amerikaans­e rappers werd hier ook gespeeld met de creatieve mogelijkhe­den die zo’n virtuele omgeving biedt: tijdens ‘Beter leven’ vielen de muren van de AB weg om de Brusselse binnenstad te onthullen. Maar het unieke aan dit concert was dat de rapper in tegenstell­ing tot zijn overzeese collega’s live zou optreden, en dus beter kon inspelen op het publiek.

Daarvoor deed Zwangere Guy ook flink zijn best. Zo reageerde hij op comments: een zekere Leo die vroeg zijn naam te noemen, werd blij gemaakt met een ‘kus mijn kloten, Leo!’, en op verzoek van een kijker speelde Guy ‘U ma is u pa’. De rapper moedigde ook de avatars aan. Wie binnen raakte, kon zijn digitale spiegelbee­ld namelijk enkele dansjes laten uitvoeren met een muisklik, en hoe meer mensen dansten, hoe groter Guys inmiddels shirtloze avatar werd. Tijdens ‘RAF’ stuurde hij de toeschouwe­rs naar weerszijde­n van de zaal, om op elkaar af te lopen voor een wall of death. Die ging natuurlijk niet gepaard met evenveel adrenaline als een échte moshpit, maar dit soort concerten moet je eerder zien vanuit een gamingpers­pectief dan vanuit dat van een doorgewint­erd concertgan­ger. Dan kan het in plaats van een flauw afkooksel een prettige upgrade zijn.

‘De servers zijn klootzakke­n, maar we gaan er iets moois van maken’, had Zwangere Guy aan het begin van het optreden gezegd. Het pleit voor de zeggingskr­acht van de Brusselse rapper dat zijn show ook écht aanvoelt wanneer je hem alleen echt hoort, maar niet ziet: bij momenten was het alsof hij door de wifi kroop. Ook dat kon moeilijk anders, onderstree­pte de rapper zelf nog. ‘Vergeet nooit: in “technologi­e” zit nog steeds het woord Guy.’

Dit soort concerten moet je eerder zien vanuit een gamingpers­pectief dan vanuit dat van een doorgewint­erde concertgan­ger

 ?? Rr ?? Zwangere Guy: ‘Te zwanger om door de lijn te geraken.’
Rr Zwangere Guy: ‘Te zwanger om door de lijn te geraken.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium