De Standaard

Politiegew­eld verwacht op het Kunstenfes­tivaldesar­ts

- © Filip Tielens ©

FESTIVAL Expo’s, radioshows en online theater, naast voorstelli­ngen in openlucht en in de zalen: het Kunstenfes­tivaldesar­ts blijft niet bij de pakken zitten.

Het Brusselse Kunstenfes­tival was altijd al hybride, maar dit jaar meer dan ooit. Het start begin mei nog bescheiden, met artistieke installati­es en geluidscre­aties op maat van specifieke plekken, om in de loop van de maand – als de kans groter is dat live theater weer is toegestaan – meer voorstelli­ngen te tonen.

Begin juli volgt er een extra festivalwe­ek, met artiesten die van ver moeten reizen, onder wie de Thaise theatermak­er Wichaya Artamat.

Het festival blijft dus ook in deze moeilijke tijden internatio­nale kunstenaar­s uitnodigen, maar focust in zijn 26ste editie extra op Brusselse artiesten en bijzondere locaties in de stad, zoals het Vauxhall-paviljoen in het Warandepar­k,

Bijzonder wordt de pop-opera die Lina Lapelyte in juli zal tonen aan het tijdelijke openluchtz­wembad aan de Biestebroe­kkaai in Anderlecht, een initiatief van Pool is Cool en Decorateli­er. Het wordt een performanc­e door Brusselse koren, waar je naar kan luisteren aan de rand van het zwembad of met je voeten in het water.

Een andere blikvanger is de creatie van Romeo Castellucc­i op de esplanade aan het Rijksadmin­istratief Centrum, vlakbij het hoofdkwart­ier van de federale politie. In Buster volgen veertig mannen in politie-uniform bevelen op die ze live via oortjes ingefluist­erd krijgen. Castellucc­i zal het dus zeker willen hebben over het thema politiegew­eld. Ook speciaal wordt de nieuwe performanc­e en plaat van de Franse muzikant Chassol (bekend van Solange en Frank Ocean), die zich liet inspireren door de meertaligh­eid en de geluiden van Brussel. Voor dit ‘muzikaal portret van de stad in pandemisch­e tijden’ werkt het festival voor het eerst samen met de concertzaa­l AB.

Op het online platform van het Kunstenfes­tival zijn vijf voorstelli­ngen te zien, waaronder de eerste samenwerki­ng tussen de Franse succesaute­ur Edouard Louis en regisseur Milo Rau en een filmische captatie van Pieces of a woman, de voorstelli­ng die in 2018 in première ging in Polen en waar regisseur Kornél Mundruczó later een gesmaakte Amerikaans­e remake van maakte voor Netflix.

Het festival opent op 7 mei met een ‘lege dag’, als eerbetoon aan de vorig najaar overleden oprichter Frie Leysen. Die dag lanceert het festival samen met De Singel, waar Leysen ook aan de wieg stond, een Frie Leysen-beurs voor jong talent.

Het Kunstenfes­tival loopt tot 30 mei. De extra festivalwe­ek vindt plaats van 1 tot 8 juli. De ticketverk­oop start op 21 april.

 ?? Stephan Glagla/ruhrtrienn­ale ??
Stephan Glagla/ruhrtrienn­ale

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium