De Standaard

Koelwater Fukushima lozen in zee? Zuid-Korea en China steigeren

Japans oplossing voor minstens een miljoen ton koelwater uit de centrale van Fukushima is het te lozen in zee. Een regionaal dispuut dreigt. ‘Het volume is ongezien.’

- © Giselle Nath

Het is tien jaar geleden dat een zware aardbeving het Japanse Fukushima trof, maar nog steeds verhit de ruiming van de vernielde kerncentra­le de gemoederen. Nu Japan na jaren twijfelen beslist heeft om vanaf 2022 minstens een miljoen ton koelwater te lozen in zee, steigeren de buurlanden ZuidKorea en China.

Ook Japanse vissers zijn hevig gekant tegen deze ‘finale’ oplossing. Zij zeggen dat de regering boven hun hoofden heeft beslist na een oppervlakk­ige consultati­eronde. Ze vrezen dat hun vangsten onverkoopb­aar worden.

Tot nu toe werd het koelwater verzameld in duizend grote bassins. Die oplossing botst op haar grenzen. Door verdere regenval, en contact tussen nucleaire resten en grondwater zullen de containers – goed voor 500 olympische zwembaden – tegen 2022 volgelopen zijn.

Beperkte toxiciteit

Het water is de afgelopen jaren al eens gezuiverd van radioactie­ve deeltjes. De Japanse uitbater Tepco moet dat de komende jaren herhalen, want volgens de kwaliteits­krant Asahi Simbun liep er in de eerste stadia van het procedé iets mis. Nog steeds is het water 10.000 keer meer vervuild dan toegelaten. De boosdoener lijkt vooral het nucleaire deeltje tritium. Tepco maakt zich sterk dat het water in bijna twee jaar zuiver genoeg zal zijn voor gecontrole­erde lozing in zee.

Volgens Gilbert Eggermont, specialist stralingsb­escherming aan de VUB en expert bij de Hoge Gezondheid­sraad, is die keuze verdedigba­ar. Vooral omdat het gaat om verontrein­igd water. ‘Het zou anders liggen bij vaste massa’s nucleair afval. Dan is er een lokaal effect op het onderzeese ecosysteem.’

Tritium is volgens Eggermont hoe dan ook moeilijk weg te filteren, er zijn weinig alternatie­ven. ‘Maar de toxiciteit ervan is vrij gering. Als je dat water met voldoende toezicht loost, vermoed ik dat het tritium nauwelijks meetbaar zal zijn in de vispopulat­ie. De verdunning­scapacitei­t van de Stille Oceaan is erg groot.’ Dat ‘gecontrole­erd’ lozen zal dertig jaar duren. Volgens Tepco zou de nucleaire vervuiling onder de 1.500 becquerels per kiloliter belanden, wat veilig lijkt.

Ook in België staan de autoriteit­en volgens Eggermont tolerant tegenover kleine lozingen van tritium uit de kerncentra­le van Tihange. De volumes in Fukushima zijn volgens Eggermont ‘ongezien’. Maar gemeten naar nucleaire vervuiling had de Stille Oceaan meer te lijden onder nucleaire tests door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in de Koude Oorlog.

Het enige alternatie­f is de deeltjes via een nieuwe, dure filter te concentrer­en en als vaste volumes op te slaan. ‘Ook dat is een gevaarlijk idee in een aardbeving­sgevoelige regio’, zegt milieuecon­oom Aviel Verbruggen. Zowel Eggermont als Verbruggen benadrukt dat de site van Fukushima een rampgebied blijft waar de bestuurder­s voor het ene na het andere dure dilemma komen te staan.

Op het matje

Dat gaat in tegen het beeld dat de Japanse regering zelf wil verspreide­n. Premier Yoshihide Suga en diens voorganger Shinzo Abe zagen de Olympische Spelen als kans om de wereld te tonen dat alles voorbij en ‘onder controle’ is. Maar de Japanse pers, lokale ngo’s en burgers klagen al jaren over het gebrek aan transparan­tie bij het beheer van de ramp.

De plannen om het koelwater in zee te lozen, stuiten op felle weerstand. Uit een steekproef in januari bleek dat 55 procent van de Japanners dit niet ziet zitten voor de impact op de visserij. Slechts 32 procent ging akkoord.

Regionaal is het dossier nog explosieve­r. De relaties met ZuidKorea en China waren al bekoeld door de gebrekkige erkenning van Japan voor zijn oorlogsmis­daden. De twee landen protestere­n nu tegen de ‘eenzijdig opgelegde plannen’. Seoel riep de Japanse ambassadeu­r op het matje. China verspreidd­e meteen propaganda op sociale media over het ‘giftige water’, en noemde Japan ‘onverantwo­ord en onwetensch­appelijk bezig’. De VS spraken hun steun uit.

Gemeten naar nucleaire vervuiling had de Stille Oceaan meer te lijden onder nucleaire tests door de VS, het VK en Frankrijk

 ?? Reuters ?? Een luchtbeeld van de opslagtank­s met vervuild water.
Reuters Een luchtbeeld van de opslagtank­s met vervuild water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium