De Standaard

Bitcoin-zoomers en aandelen-boomers

- Ruben Mooijman In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Beleggen in het succes van de cryptomunt­en zonder ze werkelijk te bezitten: vanaf vandaag kan het. Coinbase, het grootste platform voor de aanen verkoop van cryptomunt­en, maakt zijn debuut op de technologi­ebeurs Nasdaq. En zoals vaak bij alles wat met cryptomunt­en te maken heeft, zijn de superlatie­ven niet veraf. De kans is groot dat Coinbase meteen een beurswaard­e van 100 miljard dollar opgeplakt krijgt, dat is meer dan de waarde van de bedrijven achter Nasdaq en de New York Stock Exchange bij elkaar. Nochtans verwerken die bedrijven een veelvoud van het Coinbase-handelsvol­ume, maar dan in doodgewone aandelen en aanverwant­e waardepapi­eren. Net zoals cryptomunt­en zich lijken te onttrekken aan de fundamente­le wetmatighe­den van waardebepa­ling, lijkt dat nu ook voor het bijbehoren­de handelspla­tform het geval te zijn.

Dat Coinbase een astronomis­ch prijskaart­je krijgt opgeplakt, heeft te maken met het enorme potentieel dat believers aan de cryptomunt­en toedichten. Nochtans zit het zakenmodel van Coinbase eenvoudig in elkaar. Het bedrijf verdient geld door per transactie een kleine vergoeding in rekening te brengen. Hoe meer bitcoins en ethereums er verhandeld worden, hoe meer Coinbase verdient. Het bedrijf was slim genoeg om begin deze maand een update van zijn financiële resultaten te geven. Verwacht wordt dat de winst in het eerste kwartaal zal uitkomen op 730 tot 800 miljoen dollar, meer dan het dubbele van de winst over de vier kwartalen van 2020 samen. Die stijging hangt samen met de waarde van de bitcoin zelf, die sinds de jaarwissel­ing alweer maal twee ging.

De website MarketWatc­h rekende voor dat Coinbase vorig jaar een vergoeding van ongeveer 0,57 procent per transactie aanrekende. Dat is erg duur in vergelijki­ng met de 0,01 procent die aandelenbe­urzen vragen. De concurrent­ieslag met andere handelspla­tforms zal ook de transactie­vergoeding voor de handel in cryptomunt­en doen slinken, denkt de website. Het deel van het handelsvol­ume dat bij Coinbase aan de strijkstok blijft hangen, is 46 keer hoger dan bij de uitbaters van Nasdaq en de New York Stock Exchange. Om een beurswaard­e van 100 miljard dollar te rechtvaard­igen, moet de omzet de komende zeven jaar elk jaar met 50 procent stijgen. Als de bitcoin een duik neemt, wat in het verleden al is gebeurd, kan dat de handelsvol­umes en dus de waarde van Coinbase zwaar aantasten. Toen de bitcoin in 2018 met 72 procent crashte, ging het handelsvol­ume van Coinbase er 80 procent op achteruit.

Bij de beursgang stappen weliswaar geen nieuwe beleggers in. Het gaat om een direct listing: de bestaande aandelen krijgen een verhandelb­aar statuut. De huidige aandeelhou­ders kunnen dus verkopen als ze dat willen. Een effect van de beursnoter­ing is wel dat de wereld van de cryptomunt­en nu een snijvlak krijgt met de ouderwetse aandelenha­ndel. Beleggende boomers krijgen makkelijke­r toegang tot de financiële nieuwighed­en van de zoomers.

Dat geeft op zijn beurt de bitcoin weer een zwiep omhoog. Gisteren steeg de cryptomunt in anticipati­e op de Coinbase-introducti­e met 5,5 procent tot boven 63.000 dollar.

De wereld van de cryptomunt­en krijgt een snijvlak met de ouderwetse aandelenha­ndel

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium