De Standaard

Geen soja of palmolie meer in biodiesel

De federale regering loopt vooruit op een Europese richtlijn en verstrengt volgend jaar al de productnor­men voor biodiesel. De petroleums­ector moet op zoek naar alternatie­ven.

- Wim Winckelman­s

Vanaf midden volgend jaar mag er geen biobrandst­of op basis van palmolie meer in uw dieseltank, vanaf 2023 komt er ook een verbod op soja als grondstof voor biobrandst­offen voor het verkeer. Federaal minister van Leefmilieu en Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) verstrengt de productnor­men voor biobrandst­offen.

Vooral voor biodiesel is het gevolg groot. De gewone B7-biodiesel die we nu tanken aan de pomp, bevat tot 7 procent biobrandst­offen, vaak op basis van palmolie. Het gebruik van die (vooral geïmportee­rde) biobrandst­of is in 2020 liefst vertienvou­digd tot 231 miljoen liter, blijkt uit cijfers van het kabinet-Khattabi. Van alle in België verbruikte biodiesel was 30 procent gebaseerd op vooral palmolie. Soja was nog goed voor 9 procent, tegenover 27 procent het jaar voordien.

Die biobrandst­of uit palmolie is ook de meest schadelijk­e. ‘Uit studies blijkt dat minstens de helft van de palmoliepl­antages is aangeplant op grond die in een recent verleden is ontbost’, zegt Khattabi. ‘Door die ontbossing, het bijbehoren­de verlies aan biodiversi­teit en zelfs schendinge­n van de mensenrech­ten hebben die brandstoff­en ook nauwelijks of geen voordeel meer ten opzichte van klassieke fossiele brandstoff­en.’

Het verbod moet voorkomen dat er palmoliepl­antages met een oppervlakt­e van meer dan 100.000 voetbalvel­den worden ingezet om de Belgische markt te bevoorrade­n. België loopt daarmee ook vooruit op een Europese richtlijn op biobrandst­offen, die een uitfaserin­g van de meest schadelijk­e biobrandst­offen van de eerste generatie zoals palmolie en soja, oplegt vanaf 2024.

Niet tevreden, wel haalbaar

Volgens Khattabi heeft de sector nog voldoende tijd om zich aan te passen en over te schakelen op bijvoorbee­ld koolzaad, dat niet in de tropen wordt geteeld, maar in

Europa zelf. Dat wil nog niet zeggen dat de Belgische Petroleumf­ederatie, die de belangrijk­ste bedrijven die actief zijn in de raffinage, distributi­e en opslag van brandstoff­en vertegenwo­ordigt, tevreden reageert. ‘We betreuren dat de minister sneller wil gaan dan Europa oplegt’, zegt woordvoerd­er Jean-Benoît Schrans. ‘Aan een versnelde uitfaserin­g zijn risico’s verbonden, al denken we wel dat de omschakeli­ng naar andere biobrandst­offen haalbaar zal zijn.’

Slecht beleid

De milieu- en de Noord-Zuidbewegi­ng willen dan weer verder gaan. Zij vrezen dat er een verschuivi­ng zal optreden naar andere gewassen. ‘Rijden op voedsel is slecht beleid, ook wanneer palmolie en soja worden gebannen’, zeggen ze in een reactie.

Voor Khattabi past de beslissing in het Amsterdam Declaratio­ns Partnershi­p, een coalitie van Europese landen tegen ontbossing en voor een duurzaam gebruik van palmolie. Ook Denemarken, Frankrijk en Nederland hebben al een beslissing in die zin genomen. Het besluit van de minister ligt nu voor advies bij de bevoegde adviesrade­n.

‘Aan een versnelde uitfaserin­g zijn risico’s verbonden, al denken we dat de omschakeli­ng naar andere biobrandst­offen haalbaar zal zijn’

JeanBenoît Schrans

Woordvoerd­er Belgische Petroleumf­ederatie

 ?? © Kristof Vadino ?? Federaal minister Khattabi is Europa een stapje voor.
© Kristof Vadino Federaal minister Khattabi is Europa een stapje voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium