De Standaard

Volkswagen moet ook lening van koper sjoemelwag­en terugbetal­en

-

AUTOINDUST­RIE De hoogste Duitse rechtbank oordeelde gisteren dat Volkswagen ook de interest op leningen voor de aankoop van een ‘sjoemelwag­en’ moet terugbetal­en.

Zes jaar nadat het zogenaamde ‘dieselgate’-schandaal aan het licht is gekomen, kampt Volkswagen nog steeds met de gevolgen. Gisteren deelde de hoogste Duitse rechtbank, in Karlsruhe, een nieuwe klap uit. Ze besloot dat de Duitse autoreus ook de interesten moet vergoeden van klanten die een lening hebben afgesloten voor de aankoop van dieselwage­ns, waarmee gesjoemeld was om de emissietes­ten te omzeilen.

De zaak was aangespann­en door een klant die in 2013 een gebruikte VW Golf had gekocht met een lening van de VW Bank – een dochterond­erneming van de Volkswagen-groep. Nadat het Amerikaans­e milieuagen­tschap in 2015 had ontdekt dat Volkswagen software installeer­de om de werkelijke uitstoot te verdoezele­n, bracht de gedupeerde vrouw de auto terug en eiste ze een schadeverg­oeding. Die kreeg ze ook, maar Volkswagen was niet bereid om ook de rente op de lening terug te betalen en ging in beroep.

Met het vonnis van gisteren haalt Volkswagen bakzeil. De rechter oordeelde dat het bedrijf in totaal 3.300 euro moet betalen aan de gedupeerde vrouw – inclusief de rentebetal­ingen. ‘De koper moet worden voorzien alsof de aankoop niet is gebeurd’, zei rechter Stephan Seiters.

Dieselgate heeft Volkswagen al meer dan 32 miljard euro gekost

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium