De Standaard

Deminor wil aandeelhou­ders Orange verenigen

Het Franse telecombed­rijf Orange noemt het geconteste­erde overnamebo­d voor zijn Belgische dochter definitief. De minderheid­saandeelho­uders leggen zich daar niet bij neer.

- © Karsten Lemmens

De kleine aandeelhou­ders van Orange Belgium moeten zich, samen met het investerin­gsfonds Polygon, verenigen tegen het bod van het Franse Orange op zijn Belgische dochter. Daar roept het financieel en juridisch advieskant­oor Deminor alvast toe op.

Deminor vindt, net als zijn klant Polygon, dat het bod van 22 euro per aandeel een flagrante onderwaard­ering is van Orange Belgium. ‘In andere gevallen waarbij minderheid­saandeelho­uders zich hebben verenigd om een vereenvoud­igd overnamebo­d te dwarsbomen, heeft dat hun belangen niet geschaad,’ stelt Deminor, ‘wel integendee­l.’ De operatie lijkt zo uit te draaien op een wedstrijdj­e vooral niet met de ogen knipperen. Want Orange liet gisteren weten ‘niet de intentie te hebben om de prijs van het bod te wijzigen’. Het bedrijf zegt dat zijn prijs ‘definitief’ is.

Sterfhuisc­onstructie

Zo lijkt de patstellin­g compleet. De 5,29 procent van Polygon, dat niet van plan is te verkopen tegen die prijs (DS 7 april), kan als een squeeze out overkomen. Daarmee wordt het waarschijn­lijk dat Orange op 23 april, wanneer het bod afloopt, niet alle aandelen in handen zal krijgen en dat Orange Belgium op de beurs zal blijven.

Hoe meer aandeelhou­ders weigeren te verkopen, hoe meer liquiditei­t het aandeel nadien zal hebben, stelt Deminor. Er is echter ook een kans dat maar een fractie van de aandelen nog vrij verhandelb­aar zal zijn op de beurs, terwijl het merendeel toch bij Orange

zal eindigen. ‘Waarbij het bedrijf door die lage volumes ook niet meer correct gewaardeer­d wordt’, zegt Tom Simonts, beursexper­t bij KBC. ‘Dat wordt een sterfhuisc­onstructie en is voor niemand een goede zaak.’ Hij verwacht dat Orange alsnog met een extraatje zal komen.

Loïc de Smet van beurshuis Kepler Chevreux daarentege­n adviseert om het bod te accepteren. ‘We zien geen kans dat het bod nog hoger zal worden’, schrijft hij. ‘Maar wel kans op waardeverl­ies als het bod mislukt.’

Waarschijn­lijk krijgt Orange niet alle aandelen in handen en blijft Orange Belgium op de beurs

 ?? Getty images ?? Orange heeft niet de intentie om zijn bod nog te wijzigen.
Getty images Orange heeft niet de intentie om zijn bod nog te wijzigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium