De Standaard

Positie D’Onofrio wordt onhoudbaar

De stoel van Luciano D’Onofrio (65) bij Antwerp wankelt. Zijn rechterhan­d, teammanage­r Frédéric Leidgens, werd gisteren aan de deur gezet en ook een exit van de sportieve baas zelf komt zo dichterbij.

- © David Van Den Broeck

Zaterdag bracht onze zusterkran­t Gazet van Antwerpen verhalen naar buiten over de interne onrust bij de Great Old. Anonieme bronnen binnen de club getuigden over de achterhaal­de manier van werken van Luciano D’Onofrio en over de bedenkelij­ke rol van zijn rechterhan­d, teammanage­r Frédéric Leidgens. Het artikel heeft gevolgen, want Leidgens, die maandagavo­nd in Moeskroen al ontbrak, nam gisteren afscheid van de club. ‘In onderling overleg’, zoals dat heet. ‘Omdat werkomstan­digheden optimaal horen te zijn om in teamverban­d prestaties te leveren, is beslist om uit elkaar te gaan’, klonk het in een statement.

Leidgens, een geboren en getogen Luikenaar, genoot binnen de club niet de beste reputatie en leefde de voorbije jaren in onmin met heel wat medewerker­s. De man die de stageplaat­sen zocht, de interviews regelde en de vervanging­en aangaf werd vooral aangewreve­n arrogant te zijn en een stoorzende­r te zijn, omdat iedereen wist dat hij een honderd procent vertrouwel­ing was van D’Onofrio. Hij was tussen 2003 en 2013 ook al teammanage­r, perschef en commerciee­l directeur bij Standard toen D’Onofrio daar de plak zwaaide. En op diens vraag ging hij in 2017 aan de slag op de Bosuil.

D’Onofrio werd verweten dat hij de teammanage­r altijd de hand boven het hoofd hield, bijvoorbee­ld toen die begin vorig seizoen een blunder beging met het wedstrijdb­lad en dat de ploeg drie punten had kunnen kosten. Lobbywerk om afscheid te nemen van Leidgens draaide lange tijd op niets uit, maar gisteren kon hij dus toch beschikken.

Belangrijk­er dan het ontslag van Leidgens is dat nu ook de exit van D’Onofrio himself dichterbij

komt. Zeker omdat de Italobelg, die eind januari in de soap rond Lamkel Zé al geviseerd werd door de supporters, voelt dat hij intern ook steun aan het verliezen is.

Vervanger vinden D’Onofrio’s overeenkom­st

met

Antwerp en voorzitter Paul Gheysens loopt eind dit seizoen af en de kans dat die verlengd wordt, is in één klap een stuk kleiner. Gheysens beseft dat D’Onofrio de club veel succes bracht en dat het moeilijk is om een vervanger te vinden, maar hij weet evenzeer dat sportieve moderniser­ing nodig is. Een zwaar dilemma, maar wie weet maakt D’Onofrio het hem gemakkelij­k. Hij kan ook zelf beslissen dat het voorbij is.

Ontslagen teammanage­r Leidgens werd verweten arrogant en een stoorzende­r te zijn

STAND

 ?? Kris ?? Luciano D’Onofrio.
Kris Luciano D’Onofrio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium