De Standaard

Raad van State oordeelt mild over nieuwe pandemiewe­t

De Raad van State gunt de federale overheid ruime bevoegdhed­en om een pandemie te bestrijden. Het parlement moet de coronamaat­regelen niet bekrachtig­en.

- Christof Vanschoubr­oek

Met het mes op de keel probeert de federale regering tegen het einde van de maand een nieuwe pandemiewe­t door het parlement te loodsen. Als ze dan geen gedegen wettelijke basis heeft voor de coronamaat­regelen, moet ze per dag een dwangsom van 5.000 euro ophoesten, met een maximum van 200.000 euro. Tenzij de rechter daar in beroep anders over oordeelt. Financieel is dat geen ramp, maar het zou wel flink gezichtsve­rlies betekenen.

Epidemisch­e noodtoesta­nd

De Raad van State maakt het de regering niet onmogelijk om de erg strikte deadline te halen. Ze is in haar advies mild voor het voorontwer­p dat in een uitzonderl­ijke procedure al een hele rist hoorzittin­gen in het parlement heeft doorlopen. ‘De Raad van State geeft hier duidelijk het signaal dat je met dit wetsontwer­p vooruit kan, mits een aantal aanpassing­en’, zegt de Gentse grondwetss­pecialist Toon Moonen. ‘De regering is geslaagd, maar niet met onderschei­ding’, zegt zijn Leuvense collega Stefan Sottiaux. ‘Als de regering wil, kan ze met dit ontwerp snel verder.’

Om te beginnen ziet de Raad er weinig graten in dat de uitvoerend­e macht de coronamaat­regelen neemt nadat het parlement een Koninklijk Besluit heeft bekrachtig­d waarbij de epidemisch­e noodtoesta­nd wordt uitgeroepe­n. Het voorontwer­p van de regering is helemaal anders van opzet dan dat van de N-VA. In het voorstel van de oppositiep­artij moet het parlement de coronamaat­regelen binnen de week bekrachtig­en, tenzij erg grote hoogdringe­ndheid. Het regeringsv­oorstel voorziet er alleen in dat het parlement de coronamaat­regelen mag opheffen, een bevoegdhei­d die het al heeft.

De Raad van State geeft wel nog mee dat ‘niets de wetgever belet, gelet op het ingrijpend­e karakter van de maatregele­n, toch in een dergelijke bekrachtig­ing te voorzien, teneinde het democratis­ch draagvlak van de maatregele­n te verhogen’. ‘De Raad van State maakt geen keuze’, reageert N-VAfractiel­eider Peter De Roover. ‘De mate waarin we het parlement betrekken is een politieke beslissing.’

Koninklijk­e handtekeni­ng

De voornaamst­e opmerking slaat op het gebruik van Ministerië­le Besluiten (MB’s) voor de coronamaat­regelen en geen Koninklijk­e Besluiten (KB’s). ‘Hiervoor heb ik samen met andere grondwetss­pecialiste­n al vaak gewaarschu­wd’, zegt Patricia Popelier (UAntwerpen). Die MB’s worden ook al genomen na overleg in de ministerra­ad en zelfs het Overlegcom­ité.

Met de huidige communicat­ieen vervoersmi­ddelen kan het toch niet zo moeilijk zijn om de koning zijn handtekeni­ng te laten zetten, merkt de Raad op. Over het huidige gebruik van de MB’s draait de Raad wat rond de pot. ‘Door in de toekomst KB’s te vragen, zegt ze de facto dat ze ongrondwet­tig zijn’, vindt Popelier. Daarnaast moet een aantal artikelen, waaronder dat over de gegevensbe­scherming, specifieke­r omschreven worden.

Stefan Sottiaux

Voorts geeft de Raad een erg ruime bevoegdhei­d aan de federale overheid om tijdens een sanitaire crisis maatregele­n te nemen, ook als die regionale bevoegdhed­en raken. Het is de eerste keer dat de

Raad zich daarover uitspreekt. Zo kan de federale overheid een mondmasker­plicht opleggen in scholen en de scholen zelfs sluiten, hoewel onderwijs een regionale bevoegdhei­d is. Maar ze kan de regionale overheid geen alternatie­f opleggen, zoals afstandson­derwijs. De regionale overheid mag altijd strenger zijn, maar niet milder. De maatregel moet wel proportion­eel zijn, opgelegd worden in overleg met de regio’s en noodzakeli­jk zijn om het gezondheid­sdoel te bereiken.

De Raad van State maakt ook erg duidelijk dat voor de bestrijdin­g van een pandemie in de toekomst geen gebruik meer kan gemaakt worden van de Wet op de Civiele Veiligheid. Ze laat ook erg weinig marge om met de opmerkinge­n van het parlement rekening te houden voor zover die niet stroken met haar advies. Als aan het voorontwer­p nieuwe elementen worden toegevoegd, moet de regering een nieuw advies vragen aan de Raad van State en kan ze de strikte timing nooit halen.

‘Het is de regering die heeft getreuzeld. Laat dat dus geen excuus zijn om geen rekening te houden met de opmerkinge­n uit de hoorzittin­gen’, besluit De Roover.

TOKIO 2020 De ministers van Sport zetten hun collega’s van Volksgezon­dheid onder druk om de olympische atleten een voorkeursb­ehandeling te geven bij de vaccinatie.

‘De regering is geslaagd, maar niet met onderschei­ding’ Grondwetss­pecialist

Als de sociale partners op 1 mei – de Dag van de Arbeid – geen loonakkoor­d hebben gesloten, wordt de loonmarge van 0,4 procent toegepast, zonder extraatjes.

Ook het geduld van de regering raakt stilaan op. Al maanden proberen de sociale partners een akkoord te bereiken over de welvaartse­nveloppe, een pot geld van 700 miljoen euro om de laagste uitkeringe­n en pensioenen op te trekken. En ook de loonsverho­ging die de bedrijven dit en volgend jaar aan hun personeel kunnen toekennen bovenop de automatisc­he loonindexe­ring.

Regeringsu­ltimatum

De vakbonden vinden de marge van 0,4 procent te mager en zouden willen dat de loonwet zelf wordt aangepast. Met de opening om via eenmalige bonussen een extraatje te voorzien voor de sectoren die het goed doen, namen de bonden geen genoegen. Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseer­den ze zelfs een staking op 29 maart.

De werkgevers van hun kant hebben tot nog toe een akkoord over de welvaartse­nveloppe gekoppeld aan een akkoord over de lonen. Een doorn in het oog van de vakbonden, die maar al te graag de laagste uitkeringe­n een extraatje willen bieden.

De regering heeft altijd geprobeerd om het dossier van de regeringst­afel te houden. Het dossier ligt ook erg gevoelig. PS-voorzitter Paul Magnette schaarde zich nog voluit achter de staking. ‘Scandaleux’, bestempeld­e hij de houding van de werkgevers. Voor de liberalen is de loonwet dan weer heilig.

Maar de voorbije dagen heeft de regering het dossier dan toch naar zich toegetrokk­en en de sociale partners een ultimatum opgelegd. De regering heeft zowel over de verdeling van de welvaartse­nveloppe als het loonakkoor­d een eigen voorstel op tafel gelegd. Daaraan heeft ze een deadline gekoppeld waarbinnen de sociale partners er nog van kunnen afwijken.

De deadline voor een akkoord over de welvaartse­nveloppe ligt op aanstaande maandag. Dat moet mogelijk zijn, want over de verdeling van die enveloppe bestond al min of meer een akkoord. De blokkering ontstond toen de werkgevers hieraan het loonakkoor­d koppelden.

Vivaldi in harmonie

Die koppeling wordt nu doorbroken, want de regering verwacht van de sociale partners een loonakkoor­d tegen uiterlijk 1 mei, de Dag van de Arbeid. Toch moeten de vakbonden zich niet rijk rekenen nu de koppeling is verbroken. Als de werkgevers en werknemers het niet eens raken over extraatjes boven de 0,4 procent – zoals eenmalige bonussen of een verletdag voor wie zich laat vaccineren – wordt de loonmarge van 0,4 procent droogweg toegepast. Als de sociale partners erin slagen ook akkoorden te sluiten over bijvoorbee­ld landingsba­nen, overuren of het minimumloo­n, zal de regering die ook honoreren.

Dat de regering in zo’n delicaat dossier tot een akkoord kan komen, bewijst dat Vivaldi nog goed samenhangt, ondanks het getoeter aan de zijlijn van sommige voorzitter­s.

Maandag verwacht de regering al een akkoord over de verdeling van de welvaartse­nveloppe

 ?? © ?? De vakbonden eisen meer dan een loonsverho­ging van 0,4 procent. belga
© De vakbonden eisen meer dan een loonsverho­ging van 0,4 procent. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium