De Standaard

Poolse regering ontdoet zich van kritische ombudsman

- Emilie van Outeren

Adam Bodnar, een van de laatste tegenkrach­ten tegen het regime van de PiS-regering in Polen, is door het Grondwette­lijk Hof uit zijn functie gezet.

De Poolse regering heeft zich van de onafhankel­ijke ombudsman Adam Bodnar ontdaan. Bodnar, een van de voornaamst­e voorvechte­rs van het behoud van de Poolse rechtsstaa­t, werd gisteren door het Grondwette­lijk Hof uit zijn functie gezet. Of het Instituut van de Burgerrech­tencommiss­aris, een bureau met driehonder­d medewerker­s dat de autoriteit heeft om rechtszake­n aan te spannen, kan voortbesta­an is onzeker.

Zowel in Polen als daarbuiten spreken politici en instanties hun zorg uit over het ontslag. Dunja Mijatovic, de commissari­s voor de Mensenrech­ten van de Raad van Europa, twitterde: ‘De uitspraak van het Grondwette­lijk Hof creëert een zorgwekken­de kloof in het functioner­en van de ombudsman en de beschermin­g van mensenrech­ten in Polen.’

De termijn van Bodnar liep in het najaar van 2020 af, maar omdat de Sejm (het lagerhuis) en de opposition­ele Senaat het niet eens raakten over zijn opvolging, was hij demissiona­ir aangebleve­n. Om alsnog van deze luis in hun pels af te komen, liet de conservati­ef-nationalis­tische PiS-regering het Grondwette­lijk Hof over hem beslissen. Dit Hof is, sinds PiS in 2015 aan de macht kwam, gevuld met politieke loyalisten die niet allemaal op legale wijze benoemd zijn. De rechters oordeelden dat de verlenging van Bodnars termijn niet in lijn met de grondwet zou zijn.

‘Mijn fantasie te boven’

De jurist Bodnar (44) zette zich onder meer in voor de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht, de rechten van lgbtq’ers en de persvrijhe­id. Deze week nog werd in een door hem aangespann­en zaak de koop van bijna alle lokale kranten door het staatsolie­bedrijf Orlen stilgelegd.

In een interview in NRC, in oktober, zei Bodnar dat hij Polen gedurende het bewind van PiS had zien veranderen van een jonge maar gezonde democratie in wat ‘competitiv­e authoritar­ianism’ heet. Dat is een hybride staatsvorm waarin onafhankel­ijke institutie­s in theorie nog bestaan, maar in praktijk zijn uitgehold om het overwicht van de zittende macht te garanderen over elke vorm van oppositie: politieke tegenstand­ers, rechters, journalist­en, ngo’s en minderhede­n. ‘Wat hier de afgelopen jaren gebeurd is, ging mijn fantasie als jurist te boven’, zei Bodnar toen. Hijzelf had de afbraak van rechtsstaa­t hooguit wat kunnen vertragen’.

In een zaak die Bodnar had aangespann­en, werd de koop van bijna alle lokale kranten door het staatsolie­bedrijf Orlen deze week stilgelegd

 ?? © ?? epa-efe
© epa-efe
 ??  ?? Om van Bodnar af te raken, schakelde de PiS-partij het Hof in.© rtr
Om van Bodnar af te raken, schakelde de PiS-partij het Hof in.© rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium