De Standaard

Allemaal winnaars

-

De Deense fotograaf Mads Nissen wint dit jaar de World Press Photo awards met een beeld van een intense omhelzing (foto rechts boven). Nissen maakte de foto in augustus van vorig jaar, in een Braziliaan­s woonzorgce­ntrum. Na vijf maanden met een minimum aan fysiek contact, omarmt bewoonster Rosa Luzia Lunardi haar verpleegst­er Adriana dankzij het knuffelgor­dijn. De jury zag in het beeld liefde en kwetsbaarh­eid tot volle uiting komen. Er is de notie van verlies, scheiding, maar ook van overleving­sdrang. Het plastic knuffelgor­dijn vormt een paar vleugels op Rosa’s rug, waarmee de foto hoop symbolisee­rt.

In totaal bekroonde de stichting fotografen in tien categorieë­n, die telkens zijn opgedeeld in prijzen voor single shots en stories. Op deze pagina ziet u naast de hoofdwinna­ar een selectie van andere gelauwerde foto’s. (gt)

Het land moet op dat vlak een behoorlijk­e inhaalslag maken, want maar 74 procent van de Italianen gebruikt regelmatig internet. 17 procent is nog nooit op het wereldwijd­e web gegaan. Italiaanse bedrijven lopen achter bij die in andere Europese landen wat betreft de cloud en e-commerce, en in de overheidsg­ebouwen wordt nog te vaak pen, papier en stempels gebruikt.

Herboren

Behalve het aanleggen van glasvezel wil Rome daarom gaan voor volledig gedigitali­seerde overheidsd­iensten, computercu­rsussen voor bejaarden, 5G en een betere computerke­nnis bij ambtenaren. Minister Colao, tot voor kort de topman van de Britse telecomgig­ant Vodafone, noemt de digitalise­ring een ‘unieke kans voor groei, werkgelege­nheid en innovatie’. Carlo Cambini, hoogleraar aan de Politechni­sche Universite­it van Turijn, is het daar mee eens. ‘Investerin­gen in technologi­e betalen zich altijd terug. Digitalise­ring verhoogt ongetwijfe­ld de productivi­teit, wat economisch­e groei versnelt’, zegt hij aan de telefoon.

Wat digitalise­ring met productivi­teit kan doen, heeft Leonardo Meoni aan den lijve ondervonde­n. De veertiger heeft in Torrita di Siena een carrosseri­ebedrijf dat sinds kort is aangeslote­n op het glasvezeln­et. Voorheen zat hij hele dagen achter zijn computer om foto’s van autoschade en andere grote bestanden naar verzekerin­gsmaatscha­ppijen te sturen. Dat ging vaak mis en dan moest hij de verbinding verbreken en opnieuw beginnen. Voor Meoni is glasvezel een verademing: ‘Het versturen van zo’n verzekerin­gsdossier kost me nu hooguit tien minuten. Ik kan veel meer in de garage werken. Ik voel me herboren.’

 ??  ?? De World Press Photo van het jaar, van de Deen Mads Nissen, de winnaar in de categorie algemeen nieuws.
De World Press Photo van het jaar, van de Deen Mads Nissen, de winnaar in de categorie algemeen nieuws.
 ??  ?? De Nederlande­r Jasper Doest fotografee­rde het duivenkopp­el waarmee zijn gezin bevriend geraakte tijdens de pandemie. Met zijn reeks over Ollie en Dollie wint hij in de categorie ‘Natuur’.
De Nederlande­r Jasper Doest fotografee­rde het duivenkopp­el waarmee zijn gezin bevriend geraakte tijdens de pandemie. Met zijn reeks over Ollie en Dollie wint hij in de categorie ‘Natuur’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium