De Standaard

Agent Derek Chauvin weigert ondervragi­ng en blijft zwijgen

- Ine Roox

PROCESFLOY­D De agent die terechtsta­at voor de dood van George Floyd, zag af van zijn spreekrech­t. Maandag gaat het proces de laatste fase in.

Toen bij de start van dit strafproce­s de jury werd samengeste­ld, gaven meerdere juryleden aan dat ze wilden luisteren naar Derek Chauvins versie van de feiten. Chauvin is de agent die terechtsta­at voor de dood van de zwarte man George Floyd, in mei vorig jaar, in Minneapoli­s. Chauvin hield Floyd 9,5 minuten in bedwang met zijn knie op diens nek. De man stamelde dat hij geen adem kreeg, maar Chauvin loste niet. Hij wordt vervolgd wegens moord.

Maar de politieage­nt, die kort nadien werd ontslagen, koos er donderdag voor om geen gebruik te maken van zijn recht om het woord te nemen.

Na intens overleg met zijn advocaat, strafpleit­er Eric Nelson, besloot Chauvin om te zwijgen, om te voorkomen dat hij tijdens een ondervragi­ng door de aanklager zichzelf zou incriminer­en.

Zo laat Chauvin ook de kans liggen om zich te richten tot de nabestaand­en van George Floyd (wiens jongere broer Philonise een emotionele getuigenis gaf) of om enig berouw te tonen. Hij had een menselijke­r kant van zichzelf kunnen tonen, om zo enkele bezwarende getuigenis­sen te counteren.

De verdedigin­g zette tijdens dit proces alles in op de suggestie dat drugs en stress, en niet Chauvins knie, Floyd het leven zouden hebben gekost. Een autopsiear­ts getuigde namens de verdedigin­g zelfs dat koolstofmo­noxideverg­iftiging

Peter Cahill volgens hem ook een factor kon zijn geweest, aangezien Floyd dicht bij de uitlaat lag van de politiewag­en. De expert, David Fowler, gaf geen verder bewijs voor zijn theorie en moest toegeven dat hij eigenlijk niet wist of de motor van de politiewag­en wel draaide.

Daarop vroeg de aanklager aan Martin Tobin, een longspecia­list uit Chicago die eerder al had getuigd, om te reageren. Volgens dokter Tobin bedroeg het zuurstofsa­turatiegeh­alte in Floyds bloed 98 procent. Al de rest in zijn bloed zou binnen de 2 procent zijn gebleven, binnen de zeer normale grens voor koolstofmo­noxide in het bloed, aldus de longspecia­list.

Volgens verslaggev­ers zat Derek

Chauvin er tijdens de zittingen afwisselen­d onbewogen, en eerder ongemakkel­ijk bij. Tijdens emotionele getuigenis­sen vermeed hij naar de jury te kijken.

De juryleden, die tot hiertoe elke avond naar huis mochten, gaan vanaf maandag op hotel in afzonderin­g. Na de slotpleido­oien begint de jury aan de beraadslag­ing. Verschille­nde juryleden hebben aan de rechter gevraagd voor hoeveel dagen ze kleren moeten voorzien. ‘Plan for long, hope for short’, antwoordde rechter Peter Cahill. ‘Hoelang jullie nodig hebben om tot een unaniem verdict te komen – een uur of een week – hangt helemaal van jullie zelf af.’

– hoelang jullie nodig hebben voor een unaniem verdict, hangt van jullie zelf af’ Rechter procesFloy­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium