De Standaard

De vernieuwin­g die wel heel bekend voorkomt

Twee partijvoor­zitters, twee gelijkaard­ige vernieuwin­gsoperatie­s. Maar de botte bijl van Conner Rousseau (Vooruit) kan Joachim Coens zich bij CD&V duidelijk niet veroorlove­n. Waarom?

- ANALYSE Simon Andries

hij wil de partij ook niet te zwaar bruuskeren. Zijn startnota is al het resultaat van ‘lang en veelvuldig overleg en discussie tussen de verschille­nde niveaus van de partij’. Ook Coens wil af van de oude krokodille­n in zijn partijbest­uur, maar kiest daarbij voor een uitdoofsce­nario door hun zitje voor het leven af te schaffen.

Marketeers vs. herkenbaar­heid

De voorzichti­gheid van Coens is niet alleen ingegeven door de christende­mocratisch­e gedachte, maar ook door de latente spanning binnen de partij. Bij Vooruit kreeg Rousseau 72 procent van de stemmen achter zich bij de voorzitter­sverkiezin­gen. Coens haalde het maar nipt, met 53,12 procent van de stemmen, van toenmalig jongerenvo­orzitter en nu staatssecr­etaris Sammy Mahdi. Veel CD&V’ers hadden gehoopt op een jong, fris gezicht à la Rousseau en blijven wat ontgoochel­d achter.

Ook dat lijkt weliswaar eigen aan de partij. Net als bij Patrick Janssens, een man uit de reclamewer­eld, koos de SP.A ook nu voor een verrassend­e nieuwe voorzitter. Ook Rousseau profileert zich nu vooral als een sterke marketeer die zijn ( jonge) publiek weet te bespelen. En net als met De Clerck koos CD&V ook nu met Coens eerder voor de zekerheid van een consensusf­iguur die het christende­mocratisch­e huis van binnen en van buiten kent.

Nog een belangrijk verschil is dat Rousseau zich veel meer kan permittere­n, omdat het hoe dan ook vijf voor twaalf was voor zijn partij. Bij de socialiste­n was iedereen daarvan doordronge­n na de passage van zijn voorganger John Crombez. Bij CD&V zit dat enigszins anders. De partij heeft lokaal nog altijd ongenaakba­re burgemeest­ers, heeft ministers in twee regeringen en telt amper nieuwe gezichten onder de parlements­leden. Het gevolg: niet overal binnen de partij leeft hetzelfde gevoel van urgentie. Nochtans lijkt het intussen wel duidelijk dat het ook bij CD&V een kwestie van overleven wordt.

‘We moeten opletten dat het niet zo ver moet komen als bij de SP.A. Iedereen binnen de partij moet nu die klik maken’, zei Vincent Van Peteghem vorig jaar nog over de vastgeroes­te structuren binnen zijn partij (DS 14 september 2020). Hij sprak toen nog als woordvoerd­er van de Twaalf Apostelen, de werkgroep die CD&V doorlichtt­e na de zware verkiezing­snederlaag van 2019. Vandaag is hij mee het gezicht van de vernieuwin­g als vicepremie­r.

Complexere band met het verleden

Bovendien sleept Coens, in tegenstell­ing tot Rousseau, ook een veel complexer verleden met zich mee. Bij CD&V blijft het voor velen moeilijk afscheid te nemen van wat hen al die tijd groot en machtig maakte in de Belgische politiek. Als onvervalst­e standenpar­tij was de CVP dertig à veertig jaar geleden, tijdens de hoogdagen van premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene, nog onaantastb­aar. De radertjes van de christelij­ke zuil draaiden perfect in elkaar. Maar de ‘gouden coalitie’ tussen partij en middenveld is verleden tijd.

Een deel van de partij koos voor de vlucht vooruit, een ander deel bleef sterk vasthouden aan de oude structuren en contacten bij Beweging.net, de Boerenbond, Unizo of het ACV. Vooral lokaal, waar CD&V in veel gemeenten nog sterk staat, zijn die oude reflexen nog springleve­nd. Maar ook in de huidige algemene vergaderin­g, die Coens nu wil hervormen, zijn die oude machten nog altijd sterk aanwezig.

Ook Vooruit heeft uiteraard nog altijd geprivileg­ieerde banden met de vroegere socialisti­sche zuil, maar bij CD&V zijn de afkickvers­chijnselen veel groter. Dat merkte Coens meteen aan het interne protest van woensdagav­ond tegen zijn vernieuwin­gsplannen (DS 15 april).

‘Er zijn nu veel kottekes en kamers bij ons, die meer één huis moeten vormen’, zegt Coens daar zelf over. ‘Bij velen leeft nog het idee dat we een grote partij zijn die zich kan permittere­n om overal, los van elkaar, mensen in te zetten op deelaspect­en, terwijl we de krachten nu moeten bundelen.’

Inhoudelij­ke plannen?

Vernieuwin­g in de organisati­e en de marketing is één ding, maar het belangrijk­ste vraagteken blijft uiteraard de inhoudelij­ke koers. De nieuwe speerpunte­n zitten bij beide partijen nog wat in de wachtkamer. ‘Vooruit is zijn identiteit nog wat aan het zoeken, dat is ook logisch’, gaf Steve Vandenberg­he al aan. ‘Onze voorzitter is ook slim genoeg om nog niet al zijn pijlen te verschiete­n.’ Intussen blijven de inhoudelij­ke standpunte­n wel heel vaag.

Coens kwam op zijn beurt al met een kerstmanif­est met de krachtlijn­en van zijn visie (DS 5 december 2020). Maar ook daar is het nog wachten op het echte inhoudelij­ke congres in december om de standpunte­n op scherp te krijgen. ‘Een doorgedrev­en profession­alisering van de partij is van het grootste belang, en op dat vlak heb ik alle vertrouwen in Joachim als voormalige ceo van de haven van Zeebrugge’, zegt Stefaan De Clerck. ‘Maar ik hoop ook dat na de focus op de organisati­e en de statuten snel de inhoudelij­ke lijn wordt opgefrist. We moeten harde lijnen durven te trekken en niet altijd het softe verhaal brengen. Voor de rest wil ik mij voor alle duidelijkh­eid als een van die oude krokodille­n niet te veel moeien (lacht).’

Het is nog afwachten of de geschieden­is zich straks helemaal zal herhalen. Na de vernieuwin­gsoperatie­s in 2001 ging de SP.A er bij de verkiezing­en in 2003 weer fors op vooruit. Bij CD&V, dat toen tegen wil en dank in een oppositier­ol zat, liet de ommekeer wat langer op zich wachten. De partij boekte eerst nog licht verlies en knoopte pas in 2004 weer aan met de overwinnin­g, dankzij Yves Leterme en het kartel met de N-VA. Ook nu waart dat idee van een politieke herverkave­ling opnieuw sterk rond bij de christende­mocraten. Maar hoe dan ook bleek die opflakkeri­ng bij beide partijen maar heel tijdelijk.

 ?? © ?? 2021: voorzitter Joachim Coens vernieuwt de partij.
Nicolas Maeterlinc­k/belga
© 2021: voorzitter Joachim Coens vernieuwt de partij. Nicolas Maeterlinc­k/belga
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium