De Standaard

Relancepla­n alleen levert nog niet voldoende banen op

Het relancepla­n dat België eind deze maand indient bij Europa, levert volgens het Planbureau de komende jaren amper enkele duizenden jobs op. Staatssecr­etaris Dermine rekent op een veelvoud.

- Wim Winckelman­s Blz. 42 Valkuilen van de Green New Deal.

Staatssecr­etaris voor Relance Thomas Dermine (PS) bezorgt de Europese Commissie deze maand de definitiev­e lijstje met de 87 investerin­gsprojecte­n die de Belgische regeringen gefinancie­rd willen zien met de 5,9 miljard euro Europees geld, die voor ons land is uitgetrokk­en. Maar een eerste analyse door het Federaal Planbureau van dat ingediende relancepla­n, dat België na de coronacris­is uit het dal moet helpen, geeft niet meteen reden tot juichen: dit jaar levert het 2.200 extra jobs op, volgend jaar 3.900 jobs, en daarna opnieuw wat minder.

Het Planbureau ziet evenwel ook positieve gevolgen, maar die situeren zich eerder achter de komma. De productivi­teit zal tegen 2026 met 0,19 procent stijgen, de lonen met 0,15 procent en de schuldgraa­d zal met een half procent dalen. De groei zal met 0,1 tot 0,2 procent stijgen. Die effecten zullen lang door werken. Ook tegen 2040 zal de productivi­teit van Belgische werknemers hoger liggen.

Maar het relancepla­n haalt niet de lat die de federale regering voor zichzelf had gelegd. Ze wil het investerin­gsniveau tegen het einde van haar termijn immers hebben opgetrokke­n van 2,5 naar 3,5 procent, of 13,1 miljard extra in de periode 2020-2024. En tegen 2030 moet de investerin­gsgraad naar 4 procent. Dat betekent dat de federale regering met het EU-relancepla­n nog niet aan de helft zit van wat ze wil bereiken.

Maar de cijfers van het Planbureau zeggen niet alles. De investerin­gen die de overheden buíten het relancepla­n doen, staan er bijvoorbee­ld niet in. Zo investeert de Vlaamse overheid nog eens 2,1 miljard euro naast de 2,2 miljard die via het Europese relancepla­n worden gefinancie­rd. Ook andere overheden willen de investerin­gen behouden die buiten het relancepla­n zijn gevallen.

‘Deze eerste 5,9 miljard maken deel uit van een groter geheel’, zegt staatssecr­etaris voor Relance Thomas Dermine (PS). ‘De regeringen van ons land moeten zich snel engageren om hun investerin­gen buiten het Europese plan op te trekken, net zoals president Biden in de VS.’ Dat is ook iets waar de sociale partners op aandringen.

En naast de overheidsi­nvestering­en zijn er de investerin­gen van de privésecto­r. Semipublie­ke bedrijven hebben 5 tot 10 miljard aan investerin­gen gepland in bijvoorbee­ld hoogspanni­ng, gas of communicat­ie, zegt Dermine. Aan sommige overheidsi­nvestering­en zijn ook grote privé-investerin­gen gekoppeld.

Thomas Dermine

In combinatie met hervorming­en moet dat instaan voor een hogere productivi­teit, meer groei en banen, en meer dynamiek in de

Belgische economie. Dermine rekent erop dat de overheidsi­nvestering­en uiteindeli­jk tot vier keer het veelvoud aan andere investerin­gen opleveren.

Meer dan gevraagd

Veel zal ook afhangen van de relatie met de buurlanden. In het beste geval gaan de investerin­gen in eigen land naar bedrijven in België, maar kan ons land met zijn open economie wel mee profiteren van de relancepla­nnen in andere Europese landen.

De helft van de Belgische relancepro­jecten gaat naar infrastruc­tuurwerken, zoals renovatie van gebouwen, fietspaden of openbaar vervoer. Een kwart gaat naar digitale projecten. Dat is meer groen en meer digitaal dan wat de Europese Commissie had gevraagd. Bijna vijf miljard van de 5,9 miljard wordt nog deze regeerterm­ijn uitgevoerd – ook dat is conform de Europese eisen.

‘De regeringen van ons land moeten zich snel engageren om hun investerin­gen buiten het Europese plan op te trekken’ Staatssecr­etaris voor Relance

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium