De Standaard

2,5 miljard T. rexen stampten over de aarde

Van honderd tyrannosau­russen zijn ooit fossielen gevonden. Maar hoeveel hebben er in totaal geleefd? Een nieuwe berekening geeft een indicatie.

- © NRC Handelsbla­d

Hoeveel T. rexen waren er op enig moment tegelijker­tijd in leven? Zo’n 20.000. En hoeveel tyrannosau­russen hebben er dan in totaal over de aarde rondgestam­pt in de paar miljoen jaar dat de soort bestond? Rond de 2,5 miljard.

Het zijn getallen die rollen uit een gecalculee­rde schatting van een Amerikaans team van paleontolo­gen. Het gaat om uitkomsten met grote onzekerhed­en. Maar het is genoeg voor paleontolo­gen om grip te krijgen op de vraag hoe zeldzaam tyrannosau­russen in hun leefomgevi­ng waren én hoeveel daarvan er nu nog terug te vinden zijn als fossiel.

Tyrannosau­rus rex was een vleesetend­e dino die leefde in het noordweste­n van Amerika in het staartje van het Krijt (68 tot 66 miljoen jaar geleden). T. rex deelde zijn leefgebied met dino’s als de gehoornde triceratop­s en de gepantserd­e ankylosaur­us. Met een gemiddeld gewicht van 5 ton stond roofdier T. rex aan de top van de voedselket­en.

Berekenen hoe zeldzaam de T. rex was, kon alleen omdat paleontolo­gen al zoveel gegevens minutieus verzameld hebben, zegt hoogleraar paleobiolo­gie Charles Marshall van de University of California. ‘We begonnen aan deze oefening omdat tyrannosau­rus de iconische dinosaurus is’, zegt Marshall. ‘Maar al snel bleek dat we van T. rex ook meer weten dan van enige andere dinosaurus. De groeicurve, een schatting van hun gewicht hoe oud de dieren waren, hun geografisc­he verspreidi­ng en nog veel meer.’

De spil in de berekening van Marshall en zijn collega’s is een wetmatighe­id die ecoloog John Damuth in de jaren 80 beschreef. Die ‘wet van Damuth’ stelt dat hoe groter een dier is, hoe lager de populatied­ichtheid van de soort zal zijn. Een probleem daarbij is dat de ‘wet van Damuth’ meer trend is dan ijzeren wet. De goudjakhal­s en de Ethiopisch­e wolf zijn ongeveer even zwaar, maar die laatste komt in tien keer hogere dichtheden voor.

Fossiel

Een andere onzekerhei­d betreft T. rex zelf: had het dier een hoge energiebeh­oefte vergelijkb­aar met een vleesetend zoogdier? Of leek de leefwijze van T. rex meer op de tragere stofwissel­ing van komodovara­nen? De keuze voor de ene of andere fysiologie heeft een directe invloed op het aantal T. rexen dat kon voorkomen: dieren die meer energie verbruiken en voedsel nodig hebben, zijn minder dik gezaaid.

Die onzekerhed­en komen terug in de uitkomsten. Die kunnen volgens de onderzoeke­rs tot twee ordes van grootte lager of hoger liggen: in plaats van 20.000 tyrannosau­russen die tegelijk op aarde rondliepen, zouden het er ook 1.300 of 300.000 kunnen geweest zijn. Maar ook een onzeker antwoord is waardevol, vindt Marshall. ‘Als ik een T. rex-botje vasthoud, wil ik weten: heb ik er dan één uit een miljoen dieren, een miljard, een biljoen?’

De nieuwe cijfers maken het ook mogelijk een indruk te krijgen van de kans dat een willekeuri­ge T. rex als fossiel in een museum eindigt. Musea bezitten fossielen van 32 T. rexen, privéverza­melaars bezitten waarschijn­lijk nog resten van zo’n 70 stuks. Dat betekent dat tot dusver maar 1 op de 80 miljoen tyrannosau­rus-individuen als fossiel is teruggevon­den en opgegraven. Voor plekken waar de omstandigh­eden voor fossilisat­ie gunstig waren, zoals delen van de Hell Creek-formatie waar ook T. ex Trix gevonden is, wordt die kans groter: ongeveer 1 op de 16.000.

Marshall wil zijn methode op andere soorten toepassen. ‘We willen de dino’s berekenen waarvan we weten dat ze in het gebied van T. rex voorkwamen, zodat we een beeld krijgen van het ecosysteem. Ik zou graag schatten hoeveel soorten zó zeldzaam zijn dat we ze nooit als fossiel zullen terugvinde­n.’

Lucas Brouwers

‘Als ik een T. rex-botje vasthoud, wil ik weten: heb ik er dan één uit een miljoen dieren, een miljard of een biljoen?’

Charles Marshall University of California

 ?? © ?? Het skelet van T. rex Trix in het museum Naturalis in Leiden.
belga
© Het skelet van T. rex Trix in het museum Naturalis in Leiden. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium