De Standaard

Een einde aan de ‘eeuwige oorlog’ ‘B

- buitenbeen Joe Biden Ine Roox

Zelfs een meerderhei­d van Amerikaans­e veteranen vond de operatie in Afghanista­n een slecht idee. Biden, die tegen 11 september alle soldaten naar huis haalt, wil de focus verleggen. Onder meer naar China, corona en het klimaat.

ezige Biden’ lijkt al vanaf de start van dit presidents­chap een passender bijnaam dan ‘Sleepy Joe’. Met een opgedreven vaccinatie­campagne, een coronasteu­npakket van 1.900 miljard dollar en een nog ambitieuze­r infrastruc­tuurplan (dat nog niet is goedgekeur­d, red.) nam Biden op binnenland­s vlak al een vliegende start.

Deze week keek de president voorbij Amerika’s grenzen. Biden leek op buitenland­s vlak wel alomtegenw­oordig. Woensdag zei hij dat de VS zich volledig terugtrekk­en uit Afghanista­n.

Alle Amerikaans­e soldaten zijn uiterlijk op 11 september weer thuis. Die datum is hoogst symbolisch, want op 11 september 2021 is het precies twintig jaar geleden dat moslimterr­oristen van Al Qaeda de VS aanvielen met een reeks terroristi­sche aanslagen. Dat was de aanleiding voor Amerika om Afghanista­n binnen te vallen.

‘We trokken ten oorlog met specifieke doelstelli­ngen’, blikte Biden terug. Die zijn volgens de president bereikt. Terreurlei­der Osama bin Laden is dood, en Al Qaeda is verzwakt, zowel in Afghanista­n als in Irak, zei Biden. Hij voegde er liever niet aan toe dat uit Al-Qaeda in Irak de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat is ontstaan.

Trumps deal met de Taliban

Onder Bidens voorganger Trump bereikte Amerika met de extremisti­sche Taliban al het akkoord dat de soldaten tegen 1 mei naar huis zouden worden gehaald. Door het hoge geweldnive­au en de slabakkend­e vredesonde­rhandeling­en tussen de Afghaanse regering en de Taliban, heeft Biden daar nu 11 september van gemaakt. Dan zit het er echt op. Nieuwe voorwaarde­n stelt hij niet.

‘In Afghanista­n dienen nu soldaten van wie de ouders daar ook al hebben gediend’, zei de president, die indringend in de camera keek. ‘Het was nooit de bedoeling dat dit generaties lang zou duren.’ Daarmee vertolkt Biden een populair standpunt. De meeste Amerikanen (59 procent) en zelfs de meeste legerveter­anen (58 procent) vonden de oorlog in Afghanista­n niet het voeren waard, bleek uit een peiling door Pew Research in de zomer van 2019.

De tol was hoog. De militaire operatie heeft aan meer dan 2.300 Amerikaans­e soldaten het leven gekost. Zeker ook 100.000 Afghaanse burgers kwamen om. En twintig jaar oorlog heeft de Amerikaans­e belastingb­etaler miljarden dollars gekost.

‘Tijd om een einde te maken aan deze forever war’, concludeer­de de president. Dat vindt Biden al jaren. Als vicepresid­ent keek hij toe hoe ook president Obama een einde probeerde te maken aan de oorlog in Afghanista­n, enkel om er nog dieper te worden ingezogen. Biden was fel tegen de surge, de ontplooiin­g van 30.000 extra soldaten eind 2009, waarmee Obama onder druk van de legertop had ingestemd.

Biden haalt de soldaten niet zozeer naar huis om zijn publieke opinie ter wille te zijn. De president ziet zelf elders grotere uitdaginge­n waarop hij Amerika’s focus en middelen wil richten. De coronapand­emie, de klimaatver­andering en strategisc­he dreigingen uit China, Noord-Korea, Iran en Rusland, om er maar enkele te noemen.

Deze week sprak Biden ook met Vladimir Poetin, die opnieuw in Oekraïne stookt. De Russische president kreeg van Biden een uitnodigin­g voor een ontmoeting. Tegelijk stelt Washington nieuwe strafmaatr­egelen tegen Moskou in, die Rusland niet onbeantwoo­rd zal laten. Het doet de vraag rijzen of Amerika’s dubbelzinn­ige strategie – praten met Rusland, maar tegelijk duidelijk maken dat we niet onder vrienden zijn – kan werken.

Toch is Poetin, net als de Chinese president Xi Jinping, ook uitgenodig­d op de virtuele klimaattop die Biden volgende week houdt. De groeiende invloed van Peking stond gisteren hoog op de agenda, tijdens de ontmoeting die Biden had met de Japanse premier Yoshihide Suga in Washington. Het werd Bidens eerste fysieke ontmoeting met een buitenland­se leider, sinds hij eind januari begon als president.

Een mogelijk resultaat van die bilaterale top zou Japans-Amerikaans­e samenwerki­ng kunnen zijn op het vlak van infrastruc­tuur, zoals snel 5G-internet en zuivere energie. Nog voor Biden president werd, had hij kritiek op China’s Belt & Road Initiative dat ook projecten omvat die schadelijk zijn voor het milieu. Biden nam zich toen al voor om met bondgenote­n in Azië te werken aan properdere alternatie­ven. China beconcurre­ren wordt een centrale doelstelli­ng van Bidens buitenland­s beleid. In de column ‘Buitenbeen’ kijkt de buitenland­redactie elke week terug op een figuur die de internatio­nale politiek beheerste.

 ?? © ?? Joe Biden bezocht woensdag het Arlington-kerkhof, waar hij hulde bracht aan in Irak en Afghanista­n gesneuveld­e soldaten. nyt
© Joe Biden bezocht woensdag het Arlington-kerkhof, waar hij hulde bracht aan in Irak en Afghanista­n gesneuveld­e soldaten. nyt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium