De Standaard

De drievoudig­e achilleshi­el van

Overheden willen massaal inzetten op een Green New Deal om de economie te herlancere­n en te vergroenen. Geld lijkt daarbij het kleinste probleem. Geschoolde werkkracht­en, grondstoff­en en vergunning­en vormen veel grotere knelpunten.

- Stijn Decock

‘Geef iedere werkloze een schop en start met delven’, luidde de korte samenvatti­ng van de New Deal waarmee president Franklin D. Roosevelt de VS in 1932 uit de Grote Depressie wou halen. Wat in grote mate ook lukte. Het bouwen van publieke infrastruc­tuur leverde miljoenen jobs op en creëerde een nieuwe economisch­e dynamiek. Van de Hooverdam tot duizenden hectaren bossen om het stof van de Dust Bowl te bestrijden: Amerika kwam in een fris nieuw jasje te zitten.

Bijna negentig later heerst er een grote consensus onder economen dat een gelijkaard­ig keynesiaan­s infrastruc­tuurprogra­mma het ideale redmiddel is om de vastgelope­n corona-economie uit het slop te halen. Europa, China en vooral de VS gaan honderden miljarden investeren in hoofdzakel­ijk groene nieuwe infrastruc­tuur.

Daarmee hopen ze twee vliegen in één klap te slaan: de economie een nieuwe impuls geven en ze klimaatneu­traal maken.

Toch lijkt de praktijk stroever te lopen dan de theorie. Geld vormt bijna het kleinste probleem. Het simpele ‘grijp een schop’ geldt namelijk niet als de schop een hightech megakraan is die windmolens tot wel 150 meter hoog moet tillen. Ook de grondstoff­en nodig in de Green New Deal zijn veel complexer en zeldzamer dan het beton en asfalt waaruit Roosevelts New Deal hoofdzakel­ijk bestond. En van Nimby en stikstofar­resten was in die tijd ook geen sprake.

Duitsland was de jaren vlak voor de coronacris­is een mooi voorbeeld hoe het kan mislopen met infrastruc­tuurinvest­eringen. Het kostte na de eurocrisis jaren om de zuinige Duitsers te overtuigen dat ze hun geld beter in infrastruc­tuur staken in plaats van begrotings­overschott­en op te potten. Uiteindeli­jk waren Angela Merkel en haar regering om, maar al snel dook een nieuw probleem op. De voorziene miljarden voor infrastruc­tuur raakten gewoon niet uitgegeven. Er waren te weinig bouwvakker­s of bedrijven die de infrastruc­tuurwerken konden uitvoeren. De complexite­it veroorzaak­te eveneens jarenlange vertraging, zoals bij de bouw van een nieuwe luchthaven in Berlijn die 14 jaar aansleepte, en de bouw van een nieuw station in Stuttgart die 15 jaar vergde. Tot slot raken de noodzakeli­jke elektricit­eitsverbin­dingen voor de windparken in het winderige NoordDuits­land en het industriël­e zuiden niet vergund door protesten. Zonder ingrijpen dreigt de groene transitie overal in Duitse toestanden vast te lopen.

 ?? © ?? Rhonald Blommestij­n
© Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium