De Standaard

Microsoft weet waar het geld zit

-

Bij Microsoft hebben ze het begrepen: het échte geld zit in profession­ele toepassing­en. Daarom betaalde het deze week 20 miljard dollar voor Nuance, het AI-bedrijf dat gebouwd is op de smeulende resten van Vlaanderen­s meest ambitieuze technologi­ebedrijf ooit: Lernout & Hauspie. En daarom verkoopt Microsoft zijn meest verbluffen­de product – de Hololens, een augmentedr­ealitybril die virtuele en echte beelden combineert – alleen aan bedrijven. En aan het Amerikaans­e leger voor, jawel, ook 20 miljard dollar.

Het bedrijf Nuance is geen absolute topper in artificiël­e intelligen­tie, wel een sterke nichespele­r. Het heeft zijn spraaktech­nologie helemaal afgestemd op medische toepassing­en en heeft heel wat klanten in die sector. Virtuele assistente­n voor het grote publiek breken maar niet door. Google Assistant, Alexa en Siri trappelen al jaren ter plaatse. Microsoft heeft met Cortana zelf een uitstekend­e sprekende assistent ontwikkeld, maar raakt die aan de straatsten­en niet kwijt. Hoe kan een versie van hetzelfde, maar alleen voor artsen, 20 miljard dollar waard zijn?

Tja, omdat het echte geld in profession­ele toepassing­en zit. Daar spelen heel andere succesfact­oren. Het product moet niet zo gelikt of sexy zijn, of zelfs maar aangenaam om te gebruiken. Het moet de productivi­teit verhogen, en dus geld opbrengen. Het moet écht werken.

In de profession­ele markt moet technologi­e niet gelikt zijn, of zelfs maar aangenaam te gebruiken

Zo was het vroeger altijd: spitstechn­ologie ging eerst naar gespeciali­seerde toepassing­en, pas later sijpelde ze door naar goedkopere spullen voor de consument. Maar dat is omgeslagen op 9 januari 2007, de dag dat Steve Jobs de iPhone voorstelde. Een begeerlijk, hypergeava­nceerd en duur toestel gericht op de veeleisend­e, modebewust­e eindgebrui­ker. De iPhone veegde de saaie, zakelijke Blackberry van de kaart, en sinds die tijd kopen we de meest geavanceer­de gadgets voor onszelf. Onze computer op kantoor voelt aan als een stuk erfgoed.

Jobs zette de technologi­emarkt op zijn kop, maar misschien niet voor altijd. Komende dinsdag stelt Apple een reeks nieuwe producten voor. De mythische Apple AR-bril zal daar waarschijn­lijk nog niet bij zitten. Toch zullen velen op het puntje van hun stoel zitten in de hoop dat Tim Cook er een paar hints over laat vallen.

Microsoft demonstree­rde zijn AR-bril al in 2015. Ik maakte toen een heuse bedevaart naar San Francisco om hem vijf minuutjes op mijn neus te krijgen. Believers in augmented reality werden helaas teleurgest­eld: zes jaar later ligt er nog altijd geen echte AR-bril in de rekken. Was de Hololens een flop? Nee, want bedrijven kochten ze enthousias­t in voor pakweg 3.000 euro per stuk. En Microsoft haalde net een tienjarig contract bij het Amerikaans­e leger binnen voor dik 20 miljard dollar. Wie met een supergesof­isticeerde AR-bril op zijn neus wil rondlopen, moet gewoon intekenen als soldaat.

De AR-bril van Apple zal er gegarandee­rd veel leuker uitzien. En wie weet doet hij straks met de Hololens wat de iPhone met de Blackberry deed. Maar makkelijk zal Apple het niet krijgen dit keer. En dan nog was Microsoft de échte pionier – en heeft het de miljarden al binnengeri­jfd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium