De Standaard

Een pint drinken met godinnen N

-

anshe en Ninkasi waren twee populaire Sumerische godinnen in het oude Mesopotami­ë. Ze waren twee van de acht godheden die moedergodi­n Ninhursag op de wereld zette om de mensheid te helpen. Nanshe was de godin van sociale rechtvaard­igheid. Ze was medelevend en wijs en zorgde voor mensen die verstoten werden, zoals oorlogsvlu­chtelingen, weduwen en wezen. Ze hield ook toezicht over de oceanen, rivieren en zeedieren. Daarnaast had ze een belangrijk­e taak als toezichtho­uder op handel en fair play. Ze bezat een grote kast met maten en gewichten en hield geregeld controles wanneer koopmannen oneerlijke deals sloten of foefelden met hun verkoop van graan.

Als ik mocht dromen, zou ik Nanshe laten verrijzen en voorstelle­n aan Jeff Bezos, de ceo van Amazon en de rijkste man ter wereld. Nanshe zou haar maten en gewichten bovenhalen en uitrekenen dat Bezos elke

12 seconden hetzelfde verdient als een fulltime magazijnme­dewerker op jaarbasis. Nanshe zou de wenkbrauwe­n fronsen en Bezos vragen of hij het eerlijk vindt dat hij tijdens een pandemie, die aan bijna 3 miljoen mensen het leven kostte, zelf 74 miljard dollar rijker is geworden, terwijl zijn personeel in flessen moet plassen omdat het te weinig pauzes krijgt.

Hoewel Nanshe bekend stond als een aardige godin, had ze geen geduld voor bedriegers en hebzucht, en werd ze vereerd omdat ze vocht voor rechtvaard­igheid voor de allerarmst­en. Ze zou dus resoluut de kant kiezen van de arbeiders die zich proberen te verenigen in vakbonden. Ze zou Bezos vragen hoe hij zal slapen ’s nachts, wetende dat zij hem elke nacht zal bezoeken tot hij zijn eerlijke deel belastinge­n betaalt en zijn personeel op een menswaardi­ge manier behandelt. Bezos zou verkruimel­en door haar imposante verschijni­ng en door de druk, nu Nanshe een wereldwijd­e arbeiderso­pstand in gang had gezet.

Nanshe zou terugvlieg­en over de oceaan en in huilen uitbarsten wanneer ze de vervuilde zeeën en dode zeedieren zou zien. Ze zou de ceo’s van de 90 bedrijven, waaronder Chevron, ExxonMobil, BP, Shell en Total, die verantwoor­delijk zijn voor 50 procent van de CO2-uitstoot, samenroepe­n en hen een

uitbrander geven die de speech van

Greta Thunberg op een liefdesver­klaring doet lijken. De ceo’s zouden het in hun broek doen van schrik en plechtig beloven hun olieversla­ving om te zetten in een snelle en duurzame energietra­nsitie. Belofte maakt schuld, zou Nanshe antwoorden, en haar priesteres­sen zouden hen elke dag nauwgezet controlere­n.

Na al dat harde werk, zou Nanshe even willen uitrusten. Ze zou haar zus, Ninkasi, de godin van het bier, vragen om een fris biertje voor haar te brouwen. Ninkasi’s priesteres­sen waren daar al mee bezig, want bij haar terugkeer op aarde zou Ninkasi zich verbaasd hebben over hoe bier hier vermarkt wordt voor mannen. Oorspronke­lijk werd bier door vrouwen gebrouwd en verfijnd. Een hymne aan Ninkasi wordt zelfs beschouwd als het oudste bierrecept ter wereld. Ze zou de marketingm­anagers van Jupiler-mannen-weten-waarom en Maten-Makkers-Maes bij zich roepen en hen een kort maar krachtig geschieden­islesje leren. Die zouden hun slogans meteen veranderen en hun logo rebranden met een portret van Ninkasi. ‘Ze pakken ons alles af’, zouden een paar machomanne­tjes nog pruttelen, maar Nanshe zou haar maten en gewichten opnieuw bovenhalen en besluiten dat er alleen iets wordt teruggegev­en aan de rechtmatig­e eigenaars. Dat is wel vaker het geval als er gebromd wordt dat ‘alles afgepakt wordt’, zou Nanshe geduldig uitleggen.

Nanshe zou Jeff Bezos vragen of hij het eerlijk vindt dat hij zelf 74 miljard dollar rijker is geworden, terwijl zijn personeel in flessen moet plassen omdat het te weinig pauzes krijgt

We zouden daarop klinken, samen met alle arbeiders die leefbare arbeidsvoo­rwaarden onderhande­ld hadden, klimaatact­ivisten die hun strijd beloond zagen, en vrouwen die opnieuw ownership kregen over hun verwezenli­jkingen en ideeën. Het zou een mooie dag zijn. Uiteraard is dit maar een droom. Maar een mens mag dromen. En liever over deze godinnen dan over religieuze leiders die liefde prediken maar anderen uitsluiten, of over rijke mannen die alleen aan zichzelf denken. Een paar strenge, maar rechtvaard­ige godinnen die ook nog eens goeie pintjes kunnen tappen, is dat geen revival waard?

 ?? © ?? Een beeld van Nanshe (2003-1595 v.Chr.). Osama Shukir Muhammed Amin/Irak Museum
© Een beeld van Nanshe (2003-1595 v.Chr.). Osama Shukir Muhammed Amin/Irak Museum
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium