De Standaard

Wanneer zijn wij, modernen, eindelijk voldaan?

Onze onstilbare honger naar grondstoff­en is catastrofa­al. We moeten een nieuw economisch model ontwikkele­n dat zorg draagt voor de aarde én de mens, schrijft Dirk Holemans.

-

hoeveel vinden wij genoeg zodat er voldoende is voor iedereen op aarde? Als we een stabiele en rechtvaard­ige wereld willen achterlate­n, moeten we erover waken dat de sociale en ecologisch­e kosten van de duurzaamhe­idstransit­ies in rijkere delen van de wereld niet opnieuw worden doorgescho­ven naar de armere delen. Daarvoor moeten we de consumptie en de productie dekolonise­ren, aangezien niet-duurzame consumptie door rijkere groepen, op basis van ‘zo goedkoop mogelijk’, alleen mogelijk is door neokolonia­le vormen van extractie, toe-eigening en handel.

Uitdagende tijden vragen om sterke beeldspraa­k. Misschien zitten we niet in de Titanic, maar we zitten alleszins ook niet met zijn allen op hetzelfde dek van het schip. Een groep hogere inkomens geniet op het bovenste dek van de zon en van de non-stopcateri­ng, terwijl ze aan de lagergeleg­en groepen blijft beloven dat er bovenaan ooit voor iedereen plaats zal zijn. Dat het bovenste dek niet functionee­rt zonder de uitbuiting van het onderste, ontkennen ze.

We kunnen onze modernitei­t moderniser­en door een zorgperspe­ctief toe te voegen aan de waarden rede, autonomie, democratie, vrijheid en gelijkheid. Dat kan toelaten om een nieuw economisch model te ontwikkele­n, dat zorg wil dragen en de aarde en de mens beschermt. Telkens als we economisch­e waarde creëren, moet die sociaal en ecologisch waardevol zijn. Denk aan de boer die zijn bodem niet uitput en natuur niet omploegt, maar de bodemkwali­teit koestert en zorgt voor biodiversi­teit op en langs zijn akkers. En aan zorgperson­eel dat opnieuw meer tijd heeft voor warm, menselijk contact.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium