De Standaard

Hoe de krant de wereld aan u toont

-

Is Scandinavi­ë echt groter dan de rest van West-Europa? Natuurlijk niet. En het Verenigd Koninkrijk is geen lid meer van de EU. Toch lijkt het soms anders in de krant. te ontdekken. Want waarom stonden bijvoorbee­ld populaire vakantiela­nden zoals Spanje, Italië en Portugal er wel op, maar Griekenlan­d en Cyprus niet? Waarom was Oostenrijk wel ingekleurd en Tsjechië niet? Aan een gebrek aan gegevens kon het niet liggen. Die zijn voor alle EU-lidstaten makkelijk te vinden, bijvoorbee­ld op de website reopen.europa.eu. Maar dat is dan weer geen garantie dat de informatie op die site, die wordt doorgegeve­n door de lidstaten zelf, altijd up-to-date is. Zo staat er nog altijd dat in België alle niet-medische contactber­oepen, zoals kappers, open zijn. En als de basisgegev­ens niet juist zijn, is het moeilijk ze juist in kaart te brengen.

De horecakaar­t vertoont nog een eigenschap waaraan we zo gewend zijn dat ze ons niet meer opvalt, maar die sommige lezers wel ergert. Het zuiden van Noorwegen lijkt op die kaart bijna even groot als heel Spanje, terwijl in de realiteit heel Noorwegen een kwart kleiner is dan Spanje. Een soortgelij­ke vertekenin­g vertoonde een wereldkaar­t over het aantal coronabesm­ettingen, die verscheen in december vorig jaar. Daarop lijkt Scandinavi­ë niet alleen gigantisch groot tegenover de rest van Europa, Rusland is op die kaart ook vier tot vijf keer groter dan China. In werkelijkh­eid is het minder dan twee keer zo groot.

Die vertekenin­g is te wijten aan de manier waarop de ronde aarde geprojecte­erd wordt op de platte oppervlakt­e die een kaart is. Die projectie kan op verschille­nde manieren gebeuren. Maar elke manier heeft voor- en nadelen, en geen enkele geeft een correcte weergave van de aardbol zoals hij echt is.

In de hier gegeven voorbeelde­n werd de mercatorpr­ojectie gebruikt, genoemd naar de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator. Die projectie geeft de kompasrich­ting correct weer, en is daarom belangrijk in de scheepvaar­t. Een nadeel is dat ze gebieden groter maakt naarmate ze verder van de evenaar liggen. Maar ze geeft de vorm van de landen wel correct weer.

Andere kaartproje­cties geven de oppervlakt­e getrouwer weer. De infografic­i zullen die kiezen als de data die op de kaart moeten worden weergegeve­n, gerelateer­d zijn aan de oppervlakt­e, bijvoorbee­ld als het over het landbouwar­eaal gaat, of over droogte of bebossing.

Ook een technische factor speelt mee. De programma’s die de redactie gebruikt om digitale kaarten te genereren, gebruiken bijna allemaal standaard de mercatorpr­ojectie, soms zelfs geen andere. Ook Google Maps gebruikt standaard de mercatorpr­ojectie. Daarom een tip: wilt u de verhouding­en tussen landen correct zien op Google Maps, kies dan in het menu de optie ‘globe’ of ‘wereldbol’. Dan ziet u dat Groenland echt niet even groot is als Afrika, maar ongeveer veertien keer kleiner. Rusland blijft natuurlijk heel groot. Maar het ziet er toch al wat minder vervaarlij­k uit.

 ?? © ?? (Senegal): de tol van economisch­e groei.
John Wessels/afp
© (Senegal): de tol van economisch­e groei. John Wessels/afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium