De Standaard

Luc Van den Bossche vervolgd in Optimascha­ndaal

-

Het parket van Oost-Vlaanderen verwijst de voormalige socialisti­sche minister Luc Van den Bossche samen met 13 anderen door naar de raadkamer. Zijn advocaat heeft nog geen zicht op de tenlastele­ggingen.

Volgens Het Nieuwsblad worden Van den Bossche (73) verschille­nde zaken tenlastege­legd. Enkele daarvan – valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en misbruik van vennootsch­apsgoedere­n – komen frequent voor in strafzaken. Van den Bossche wordt ook beschuldig­d van het illegaal uitoefenen van het beroep van vastgoedma­kelaar en zou de toezichtho­uder, de Nationale Bank, hebben misleid. Er wordt een beroepsver­bod, een bestuursve­rbod en een koopmansve­rbod gevraagd.

Van den Bossche werd in 2008 voorzitter van Optima, van eind 2011 tot begin 2015 was hij de ceo van Optima Bank. Vanuit die positie werd hij voorzitter van de vastgoedma­atschappij Optima Global Estate. Vastgoed en tak 23-verzekerin­gen vormden lange tijd de hoofdactiv­iteit van Jeroen Piqueur. Die had Optima opgericht als financiële planner, later werd het een bank. De bank Optima ging op 16 oorzaak van de val van Piqueur. Het duurde heel lang vooraleer de toezichtho­uder NBB groen licht gaf voor de overname.

Een belangrijk luik in het lijvige dossier is de mogelijke onttrekkin­g van 100 miljoen euro aan Optima via structuren in Liechtenst­ein, Zwitserlan­d en Nederland. Het ging om opbrengste­n uit de samenwerki­ng met verzekeraa­r Lombard. Via Lombard werd geld in tak 23verzeker­ingen uit Luxemburg gestopt. Volgens gedupeerde­n die zich burgerlijk­e partij hebben gesteld, haalden die een ondermaats rendement.

‘Mijn cliënt is nooit in verdenking gesteld. Hij heeft alleen twee keer een verhoor bijgewoond’ Advocaat Van den Bossche

Walter Van Steenbrugg­e

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium