De Standaard

Kiezen voor type vaccin alleen via de telefoon

- Nikolas Vanhecke

BRUSSEL 56-plussers kunnen nog altijd kiezen voor een bepaald vaccin als ze bellen naar een telefoonce­ntrale. Omdat het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest wil vermijden dat vaccins tegen covid-19 ongebruikt blijven, kunnen de inwoners vanaf 56 jaar zich spontaan aanmelden voor een prik. Onder anderen Brussels burgemeest­er Philippe Close (PS) verspreidd­e die boodschap woensdag via Twitter. Wie snel een vaccin wil, kan contact opnemen via een telefoonce­ntrale om een afspraak te maken in een van de vaccinatie­centra.

56-plussers die zich zo aanmelden, hebben – in tegenstell­ing tot wie uitgenodig­d is – nog geen vaccinatie­code gekregen. Daarom moeten zij altijd bellen naar een telefoonce­ntrale om een afspraak te maken. Doordat alle opties van plaats en tijdstip openstaan en de vaccintype­s afwisselen­d over de vaccinatie­centra worden verdeeld, blijkt het mogelijk om via die weg aan te sturen op een bepaald type vaccin.

Het hoofd van de Brusselse gezondheid­sinspectie, Inge Neven, ontkent nu dat het mogelijk is om na een uitnodigin­g via het online reservatie­systeem een bepaald type vaccin te kiezen. ‘Een uitnodigin­g is gekoppeld aan een vaccinatie­code, en daar hangt ook al een vaccin aan vast’, zegt ze. Eerder antwoordde­n de communicat­iedienst van de Brusselse Gemeenscha­ppelijke Gemeenscha­pscommissi­e en Neven nochtans bevestigen­d op een vraag van De Standaard over die keuzemogel­ijkheid in de online reservatie. Daardoor zouden Brusselaar­s zo aan ‘vaccinshop­ping’ kunnen doen (DS 16 april).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium