De Standaard

Niet te gemakkelij­k rekenen op tijdelijkh­eid

-

De stijging van het aantal asielaanvr­agen is zo groot dat het personeel dat hen in het Klein Kasteeltje moet opvangen, het niet meer aankan. Daarom staakte het maandag. Toch is de opstoot deels tijdelijk, klinkt het. Door de uittocht uit Afghanista­n zijn veel ex-medewerker­s van de westerse bezettings­macht gevlucht voor de wraak van de taliban. Voorlopig kan niemand die vroeger wegtrok en geen asiel verkreeg, worden teruggestu­urd omdat de toestand er nog te onstabiel is. Maar tegelijk laten minder Afghanen nog alles achter zich, nu de oorlog voorbij lijkt.

Ook tijdelijk heet de opstoot van de inflatie te zijn. De prijsstijg­ingen voor grondstoff­en, energie en onderdelen hebben naar men zegt vooral met groeipijne­n te maken. Het economisch­e herstel na de pandemie is immers veel forser dan verwacht en dat geeft problemen in de mondiale aanvoerket­tingen. Zolang de inflatieve­rwachtinge­n zich niet nestelen in de hoofden van de consumente­n en de schaarste aan werknemers niet tot een loon-prijsspira­al leidt, is er fundamente­el weinig aan de hand. Noteer en passant dat ook de pandemie voorlopig, tijdelijk dus, onder controle blijft, zij het dat de besmetting­en weer oplopen. Vermoedens over een nieuwe mutatie van de deltavaria­nt wachten, voorlopig, op bevestigin­g.

Omdat de hollende energiepri­jzen slechts tijdelijk zijn, zou het een tragedie zijn om nu weer heil te zoeken bij fossiele brandstoff­en zoals steenkool, herhaalde Frans Timmermans, de vicevoorzi­tter van de Europese Commissie, maandag in Jakarta. We moeten nu juist doorzetten met de transitie, stelde hij, want steenkool heeft geen toekomst.

Misschien is angst inderdaad een slechte raadgever en spreken we over enkele maanden niet meer over de bedreiging­en die we nu vrezen. Het zou bijvoorbee­ld ongelukkig zijn als de centrale banken hun koelbloedi­gheid zouden verliezen en te fors hun goedkoop-geldbeleid zouden omgooien. Dat zou het herstel in de kiem kunnen smoren. Er zijn nu al signalen, van China en de VS tot bij ons, dat het beste wat dat betreft al achter de rug ligt.

Het probleem is dat rekenen op de tijdelijkh­eid van risico’s, achteraf laksheid of onverantwo­ordelijkhe­id kan blijken. Nuchterhei­d en beheersing zijn goed, maar vooruitzie­ndheid en bereidheid om beleid desnoods bij te sturen zijn beter. Tijdelijke problemen kunnen hardnekkig blijken. Zowel inzake asielbelei­d als inzake de pandemie, de energiesch­aarste en de inflatie is de stabilitei­t kwetsbaar. Tenminste tijdelijk.

Zowel inzake asiel als inzake de pandemie en de inflatie blijft waakzaamhe­id geboden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium