De Standaard

Als de zuivering begint

-

In het ene land zijn ze gek op varkenspoo­t, een blad kool en gestampte aardappele­n met gesmolten boter. Elders houden ze het bij linguine met tomatendob­belsteentj­es, gesnipperd­e basilicum en voor de zottigheid een druppel olijfolie. Nationale delicatess­en verschille­n nogal in de Europese Unie met haar 27 lidstaten, 24 officiële talen en nog veel meer landschapp­en, culturen en geschieden­issen. De Unie barst van de diversitei­t en die beperkt zich niet tot variaties in klederdrac­ht of culinaire voorkeur. Precies vanwege uiteenlope­nde ervaringen en gevoelighe­den, prioriteit­en en belangen, wordt ook op politiek vlak grondig van mening verschild, binnen en tussen de landen. In het Europees Parlement zitten ongeveer tweehonder­d partijen met een bonte kluit opvattinge­n, caleidosco­pisch door elkaar heen.

Er is altijd onenigheid geweest in Europa. Om de spanningen op te lossen, begaven we ons in het verleden op gezette tijdstippe­n naar het slagveld om er elkaar de keel af te snijden. Na de Tweede Wereldoorl­og spraken we af om de strijd voortaan aan de onderhande­lingstafel te voeren. De diversitei­t gomden we evenwel niet weg. Integendee­l, we erkenden dat al die verschille­n ook een rijkdom vormen. Helemaal vooraan in het Europese verdrag staat dat de Europese samenwerki­ng gebaseerd is op menselijke waardighei­d. Dat betekent dat iedereen recht heeft op een eigen politieke, religieuze of seksuele voorkeur en elke mening aan bod kan komen in het parlement, in de krant, in het maatschapp­elijke leven en desnoods in de rechtbank. Het gevolg is dat wij veel palaveren en dat het er bij de besluitvor­ming dikwijls traag en stroperig aan toegaat. Naar alle visies luisteren is een slepende ondernemin­g en beslissing­en zijn onvermijde­lijk compromiss­en. Europa besturen is vermoeiend en uitputtend.

Het kan ook anders. China neemt sneller besluiten. Wat de leidende partij beslist, wordt wet. Naar de mening van Oeigoeren of Tibetanen wordt niet gevraagd. Rusland wordt evenmin zoals Europa geregeerd. Wie president Vladimir Poetin tegenspree­kt, moet opletten voor novitsjok of polonium, en kritische journalist­en vallen nogal dikwijls uit het venster van hoge gebouwen.

In de Unie worden we daarentege­n de hele tijd geconfront­eerd met andere opvattinge­n, die we niet zomaar kunnen negeren. We worden er permanent toe gedwongen om het eigen gelijk in vraag te stellen, andere zienswijze­n in rekening te brengen en beter te argumenter­en. Dat is trouwens wel vaker de motor achter duurzame vooruitgan­g, ook al hebben we hier het omgekeerde gevoel en menen we altijd hopeloos achterop te hinkelen. In de wetenschap gaat het net zo: een doorbraak komt er als een onderzoeke­r begint te twijfelen aan het eigen oordeel en de gebruikeli­jke opvattinge­n.

Aan de basis van ons model ligt dus de aanvaardin­g van verschille­n. Respect voor de rechtsstaa­t is daar onlosmakel­ijk mee verbonden. Iedereen verdient een faire behandelin­g, wat zijn meningen en voorkeuren ook zijn. Al enige tijd zijn er zorgwekken­de ontwikkeli­ngen aan de gang. Het begint met polariseri­ng, een electorale strategie die bij veel partijen, overal in de Unie, populair wordt. In plaats van de wijde verscheide­nheid en de veelheid aan opvattinge­n te onderkenne­n, zijn er ineens nog maar twee kanten: die van het eigen vak en al de rest. Nuance verdwijnt en er blijft alleen zwart of wit en goed of kwaad. Debatten worden scheldpart­ijen. Er wordt gesplitst en verdeeld en de grond om naar compromiss­en te zoeken, verdwijnt.

Als zo’n partij dan aan de macht komt, zet ze de volgende stap: wie niet in het juiste kamp zit, zal het voortaan moeilijk krijgen. Alternatie­ve opvattinge­n horen niet in de media te komen, wie andersgeaa­rd is, heeft geen plek meer, universite­iten moeten gezagsgetr­ouw zijn, en – het meest zorgwekken­d van al – de rechtbanke­n worden gezuiverd. Als rechters een oordeel vellen dat de regeringsp­artij niet bevalt of pleziert, worden ze met pensioen gestuurd, ontslagen of gestraft. Daarmee wordt de bodem uit ons bestuursmo­del geslagen.

Het is daarom van groot belang dat de EU optreedt tegen de ontwikkeli­ngen in Polen en Hongarije. Niemand verplichtt­e die landen om tot de Unie toe te treden. Het was een keuze, niet alleen voor financiële steun die in de tientallen miljarden loopt, maar ook voor de democratie en voor de rechtsstaa­t. Achteruitk­rabbelen mag niet meer.

Vandaag bezoekt de Poolse premier Mateusz Morawiecki het Europees Parlement, de arena waar het goddank kletteren kan en waar uiteenlope­nde meningen zonder ophouden botsen, wringen en schuren. Nu moet het zich evenwel, bij uitzonderi­ng, eensgezind opstellen in de veroordeli­ng. Waar de rechtsstaa­t verdwijnt, wordt geknaagd aan de sokkel waarop de hele Europese integratie rust. Nu gaat het om zelfbehoud.

Waar de rechtsstaa­t verdwijnt, wordt geknaagd aan de sokkel waarop de hele Europese integratie rust

Hendrik Vos doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium