De Standaard

Eén prik met Janssen-vaccin blijkt niet te volstaan

Internatio­naal zijn experts bezorgd over de ondermaats­e beschermin­g na één prik met het Janssen-vaccin. Duitsland biedt de mensen die dat vaccin hebben gekregen een tweede prik met Pfizer of Moderna aan. Ook bij ons ligt dat plan op tafel.

- Dries De Smet, Maxie Eckert

Het wordt almaar duidelijke­r dat het Janssen-vaccin niet waarmaakt wat het had beloofd. Met slechts één prik zou een gevaccinee­rde volledig beschermd zijn, en ook sneller van zijn coronapas kunnen genieten.

Bij de goedkeurin­g van het Janssen-vaccin bleek al dat de beschermin­g tegen covid-19 minder goed was dan die van de mRNA-vaccins (Moderna en Pfizer). Maar sinds de intrede van de deltavaria­nt valt ook de werkzaamhe­id in de praktijk tegen. In die mate zelfs dat experts nu opperen dat wie met Janssen geprikt werd eigenlijk niet volledig beschermd is. ‘We moeten het idee loslaten dat één dosis van het Janssen-vaccin voldoende is’, zegt Pierre Van Damme, professor vaccinolog­ie (UAntwerpen) en lid van de Hoge Gezondheid­sraad (HGR). ‘Zoals we ook bij de andere coronavacc­ins het schema met een extra dosis aan het vervolledi­gen zijn voor de 65-plussers.’

In Duitsland wordt aan de mensen die één dosis Janssen hebben gekregen al een bijkomende dosis van het Pfizer- of Modernavac­cin aangeboden.

In een grondige analyse boog de Duitse vaccinatie­commissie Stiko (de Duitse evenknie van de vaccinwerk­groep binnen onze HGR) zich over de kwestie. Daaruit blijkt dat Duitsers die één dosis Janssen kregen veel vaker dan de andere gevaccinee­rden alsnog besmet raakten of met covid-19 in het ziekenhuis belandden.

De beschermin­g tegen ziekenhuis­opname met covid-19 ligt zeker onder 60 procent en de beschermin­g tegen een symptomati­sche infectie onder 40 procent. De Duitsers maken zelf wat voorbehoud bij hun cijfers omdat de registrati­e van de vaccinatie­s niet sluitend is. De genoemde percentage­s zijn de bovengrens, dus de meest gunstige, en liggen in de lijn met gelijkaard­ige analyses uit de VS.

Het staat buiten kijf dat iemand die zich heeft laten vaccineren met Janssen beter beschermd is dan wie ongevaccin­eerd is. Maar het Janssen-vaccin doet het wel beduidend slechter dan Pfizer en Moderna, waar de beschermin­g tegen ziekenhuis­opname volgens de Duitse data minstens 87 en 92 procent bedraagt. Voor wie twee dosissen AstraZenec­a kreeg, is dat 68 procent of meer.

De Duitse experts stippen expliciet aan dat de tegenvalle­nde resultaten niet te wijten zijn aan een verminderd­e immuniteit na verloop van tijd. Het feit dat doorbraaki­nfecties ook korte tijd na de vaccinatie plaatsvind­en, duidt ‘veeleer op een initieel onvoldoend­e beschermin­g’.

Ook in de VS heerst bezorgdhei­d. Een adviescomi­té van de FDA wil, zoals producent Johnson&Johnson zelf voorstelt, alle volwassene­n na twee maanden een tweede dosis van het Janssen-vaccin geven. ‘Als het vaccin niet voldoet, moet het opgefrist worden, en iedereen moet het krijgen.’

Tweede prik met wat?

De Duitse overheid zit op een ander spoor. Daar is besloten om iedereen die minstens vier weken eerder één prik Janssen heeft gekregen een bijkomende prik Pfizer en Moderna aan te bieden.

Die beslissing wordt ondersteun­d door een pas verschenen Amerikaans­e studie die naging welk opfrissing­svaccin de immuniteit het beste boost. Wie één prik Janssen kreeg, heeft meer neutralise­rende antistoffe­n in het bloed na een tweede prik met hetzelfde vaccin. Maar het aantal opgewekte neutralise­rende antistoffe­n ligt ruim tien keer hoger bij wie Pfizer als boosterpri­k kreeg, en ruim twintig keer bij Moderna.

In eigen land buigt de Hoge Gezondheid­sraad zich momenteel over de vraag of wie Janssen kreeg een bijkomende prik moet krijgen. Het advies daarover wordt begin november verwacht. Van Damme wil zich nog niet uitspreken of we hetzelfde beleid zullen voeren als de VS. ‘We moeten de data over de beschermin­g na de tweede prik met het Janssen-vaccin in detail bekijken.’

In België kregen al bijna 400.000 mensen een inenting met Janssen. De helft van hen is tussen 35 en 54 jaar. Het één-dosis-vaccin is specifiek ingezet om moeilijk bereikbare of moeilijk te overtuigen mensen te beschermen tegen covid-19, bijvoorbee­ld door mobiele equipes. Als ook België beslist om iedereen die Janssen kreeg een tweede prik aan te bieden, zal het veel moeite vergen om die bij iedereen te zetten.

Als ook België beslist om iedereen die Janssen kreeg een tweede prik aan te bieden, zal het veel moeite vergen om die bij iedereen te zetten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium