De Standaard

Strenggelo­vige antivaxers brengen Nederlands­e ziekenhuiz­en in last

In de diepgelovi­ge gemeenten van Nederland moeten steeds meer mensen naar het ziekenhuis met corona. In Zwolle werden gewone operaties weer uitgesteld. Alleen Urk, waar slechts 30 procent is gevaccinee­rd, blijft gespaard.

- © Dominique Minten

Reza Pezeshki Nia is huisarts in Rouveen, een deelgemeen­te van Staphorst. Dit is het hart van de Nederlands­e Biblebelt, een gordel van gemeenten waar de Bijbel nog altijd centraal staat in het leven van veel inwoners. De dokter is ongerust. De voorbije dagen zag hij veel van zijn patiënten ziek worden. Corona. Verwonderl­ijk is dat niet. Nog niet de helft is gevaccinee­rd. Verschille­nde mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, sommigen liggen op intensieve zorg.

De ellende had voorkomen kunnen worden als ze naar hem geluisterd hadden en zich hadden laten vaccineren. ‘Maar er is veel wantrouwen en angst’, zegt hij. ‘Ze wantrouwen de overheid en ze zijn van bang van God.’ En er is gebrek aan goede informatie. Sommige patiënten denken zelfs dat het vaccin van speciaal gekweekte embryo’s wordt gemaakt, of dat er een chip in zit. Daarom willen ze er niet aan. Hoe hij ook probeert hen van het tegendeel te overtuigen, ze geloven hem niet.

Hardleers en brutaal

Maar de gevolgen van dat wantrouwen en die onwetendhe­id beginnen ze ondertusse­n tot buiten de Biblebelt te voelen. In Zwolle, 20 kilometer ten zuiden van Staphorst, moest het Isala-ziekenhuis afgelopen weekeinde twintig mensen bellen met een lastige boodschap. Hun operatie wordt uitgesteld omdat de dokters de handen opnieuw vol hebben met corona. Ook andere ziekenhuiz­en in de regio hebben operaties afgezegd of zien de wachtlijst­en opnieuw groeien.

Net als in ons land is in Nederland het aantal besmetting­en weer flink aan het stijgen. Het aantal positieve tests steeg vorige week met 44 procent. Dat heeft alles te maken met de versoepeli­ngen van september. Op zich hoeft dat niet dramatisch te zijn. Ruim 81 procent van de 12-plussers is tweemaal gevaccinee­rd. Maar wat Brussel is voor België, is de Biblebelt voor Nederland.

Reza Pezeshki Nia

De vaccinatie­graad in de strenggelo­vige gemeenten ligt zelfs nog lager dan in Brussel. In Staphorst, bijvoorbee­ld, is nauwelijks de helft geprikt. De gevolgen daarvan beginnen zich als een olievlek te verspreide­n.

Maar vooral in de ziekenhuiz­en in de regio rinkelen de alarmbelle­n. De ziekenhuiz­en van Ede en Tiel lieten gisteren weten dat de coronapati­ënten het best weer over het hele land gespreid worden. Daar staan andere ziekenhuiz­en niet om te springen. Vorige week nog had het Landelijk Coördinati­ecentrum Patiënten Spreiding beslist te stoppen met het spreiden van patiënten.

De meeste ziekenhuiz­en zijn druk bezig de achterstan­d in de behandelin­gen van hun ‘gewone’ patiënten in te halen. Nu opnieuw operaties uitstellen, doen ze liever niet. Bovendien zijn de coronapati­ënten die nu worden binnengebr­acht hardleers en brutaal. ‘Corona bestaat niet, zeggen ze. Doe maar andere onderzoeke­n’, liet ziekenhuis­bestuurder David Jongen optekenen in NRC Handelsbla­d. Zelfs als ze aan de beademing moeten, blijven familieled­en ontkennen dat corona bestaat.

Groepsimmu­niteit

Maar er is ook iets vreemds aan de hand. Van alle Nederlands­e gemeenten ligt de vaccinatie­graad het laagst in Urk. Hier heeft slechts 30 procent twee prikken gekregen. De Urkers hebben zich van bij het begin verzet tegen het coronabele­id van Den Haag. De grote kerken bleven open, teststrate­n werden zelfs in brand gestoken.

Wat blijkt nu? In Urk wordt bijna niemand ziek. De meeste Urkers zijn ervan overtuigd dat zij ondertusse­n groepsimmu­niteit hebben opgebouwd. De kleine vissersgem­eenschap kreeg twee zware golven over zich. Bovendien zijn de meeste mensen er jong. Dat maakt dat ze minder snel zwaar ziek worden. Maar toch blijft het voor de meer rationale Urkers fluiten in het donker. Voor hetzelfde geld loopt het binnenkort toch weer fout. De kans dat meer Urkers zich toch nog laten vaccineren is echter klein. Ook hier is God een sta-in-de-weg.

In Rouveen wil Pezeshki Nia de handdoek nog niet in de ring gooien. Hij blijft inpraten op zijn patiëngrot­e ten. Sommigen heeft hij kunnen overtuigen om toch het vaccin te nemen. Desnoods doen ze het anoniem bij hem. ‘Anderen twijfelen nog, maar ik heb hen aan het denken gezet. Misschien willen ze zich toch nog laten prikken.’

‘De mensen wantrouwen de overheid en zijn van bang van God’

Huisarts Rouveen

 ?? Piroschka van de ?? Een vrouw stapt de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst binnen.
Piroschka van de Een vrouw stapt de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium