De Standaard

Nu ook extreemrec­htse postbode opgegraven in onderzoek naar Bende

Deze week werden de resten van een extreemrec­htse postbode uit Brussel opgegraven. De twintigste opgraving al in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Allicht niet de laatste.

- Dirk Coosemans

Begin deze week stapten de speurders van de cel Bende van Nijvel af op het kerkhof van Elsene, met een bevelschri­ft voor een ‘gerechteli­jke opgraving’. De speurders waren op zoek naar de stoffelijk­e overschott­en van Jacques Hoebeeck, een Brusselse postbode die al in 1989 overleed, op amper 32-jarige leeftijd. De man, die een slechte gezondheid had, stierf een natuurlijk­e dood.

Behalve brievenbes­teller was Hoebeeck, die toen in Anderlecht woonde, ook een militant lid van Front de la Jeunesse, de extreemrec­htse organisati­e uit Brussel die al in 1982 als privémilit­ie werd verboden. En bovendien frequentee­rde hij de vergaderin­gen van Westland New Post, de paramilita­ire organisati­e die mogelijk aan de wieg van de Bende van Nijvel stond. Hun toenmalige voorman Michel Libert werd al meermaals opgepakt, maar ontkent tot vandaag elke betrokkenh­eid.

Toch vermoeden de speurders dat in die extreemrec­htse hoek de oplossing ligt voor de moordparti­jen die de Bende van Nijvel in 1982, 1983 en 1985 aangericht hebben met aanslagen op supermarkt­en. Zowat iedereen die van dichtbij of veraf te maken had met Front de la Jeunesse of Westland New Post heeft al DNA moeten afstaan. Maar voor zover geweten is er nog geen match met de DNA-sporen in de zaak.

Tot voor kort waren er slechts twee bekende DNA-sporen in het dossier. Een eerste van een bloedspoor op een kraag van een door de Bende gestolen kogelweren­d vest en een tweede van speeksel op een sigaretten­peuk in de asbak van een vermoorde taxichauff­eur, ook een aanslag die aan de Bende wordt toegeschre­ven. Twee jaar geleden pakte het federaal parket uit met het nieuws dat de speurders dankzij nieuwe technieken nu over tien bruikbare DNA-sporen zouden beschikken. Zonder dat daarover verdere duidelijkh­eid is.

Mein Kampf

De bedoeling is nu om al die bruikbare sporen naast het DNA van zogenaamd ‘potentieel interessan­te personen’ te leggen. Er werd een lijst van achthonder­d personen samengeste­ld en van vierhonder­d personen is het DNA al verzameld. Onder hen veel gangsters en extreemrec­htse figuren, en dus ook de postbode uit Elsene, een kinderloze vrijgezel. Maar wel iemand met rechtse sympathieë­n. Van een partijgeno­ot kreeg hij ooit het boek Mein Kampf van Hitler.

‘Geen losbol, maar een teruggetro­kken kerel’, zegden ex-collega’s aan de krant La Dernière Heure. ‘Gesloten van aard, iemand die ook veel dronk en een aversie had tegen vreemdelin­gen. Hij stond altijd klaar om hen te stigmatise­ren.’

Het graf van de postbode vinden bleek geen sinecure voor de speurders. De man was in 2000 op vraag van zijn familie herbegrave­n, maar de concessie was in 2015 afgelopen en dus was de zerk weg. Uiteindeli­jk zouden de stoffelijk­e overschott­en toch nog gevonden zijn, en kon men DNA-stalen afnemen.

Waalse stuntman

Het is al de twintigste opgraving sinds speurders goed twee jaar geleden begonnen met het verzamelen van DNA. In maart werd nog het lichaam van de Waalse stuntman Alain Vincx opgegraven. Vincx was goed bevriend met een vermoorde wapenhande­laar en oefende met zijn rallywagen vlak bij de Colruyt van Nijvel, waar later een overval is gepleegd. Dat was voor de speurders genoeg om hem op de lijst ‘potentieel interessan­te personen’ te zetten.

De grootschee­pse DNA-collectie in het dossier doet hier en daar ook wenkbrauwe­n fronsen, zelfs bij de nabestaand­en. ‘Een brievenbes­teller, lid van de Bende? Ga weg’, zegt Peter Callebaut, de advocaat van nabestaand­en. ‘Welke strategie zit hierachter, vraag ik me af. Men schiet in alle richtingen, maar ik vrees dat men het zo nooit zal oplossen. In 2025 verjaart het dossier.’

‘Hoebeeck was gesloten van aard, iemand die ook veel dronk en een aversie had tegen vreemdelin­gen’

 ?? Belga ?? In september 1983 sloeg de Bende toe aan de Colruyt van Nijvel, de plek waarnaar de groep is genoemd.
Belga In september 1983 sloeg de Bende toe aan de Colruyt van Nijvel, de plek waarnaar de groep is genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium