De Standaard

Hoelang moet ik nog wachten op mijn derde prik?

Van alle volledig gevaccinee­rde 65-plussers kreeg nog maar 15 procent een derde prik. Wanneer komt de rest aan de beurt? Met welk vaccin zal dat zijn? En heeft een weigering gevolgen voor de coronapas?

- © Dries De Smet

Wanneer krijg ik mijn uitnodigin­g?

In Vlaanderen gingen de eerste uitnodigin­gen voor 65-plussers vorige week de deur uit. Eerder werden al de eerste 85-plussers uitgenodig­d. Ook wie een minder goed werkend immuunsyst­eem heeft, bijvoorbee­ld door een kankerbeha­ndeling, wordt al opgeroepen.

Voor de 65-plussers moet een tussenperi­ode na het tweede vaccin gerespecte­erd worden. Die bedraagt vier maanden voor wie AstraZenec­a of Janssen kreeg, voor Pfizer en Moderna is dat zes maanden. Voor patiënten met immuundefi­ciëntie geldt die minimumper­iode niet.

Het vaccinatie­tempo staat de komende weken op een laag pitje omdat de vaccinatie­centra zich moeten herorganis­eren. Er zijn centra die verhuizen, andere moeten op zoek naar personeel. U hoeft zich dus nog niet ongerust te maken als u nog niet opgeroepen bent.

Wanneer is de rest aan de beurt?

De Hoge Gezondheid­sraad buigt zich momenteel over de vraag of ook mensen onder de 65 jaar een tweede prik moeten krijgen. Daar is nog geen uitsluitse­l over. Ook de vraag of het zorgperson­eel een derde prik moet krijgen, ligt nog op tafel.

Waar moet ik heen?

In de regel worden de vaccins toegediend in een vaccinatie­centrum. Daarvoor moet u mogelijk wel naar een andere plek dan vroeger: in Vlaanderen zijn 23 centra verhuisd, nog eens 13 sloten de deuren. De vaccinatie­centra houden er volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid ook al rekening mee dat ze mogelijk derde prikken bij min-65-jarigen zullen moeten zetten. Bewoners van een woonzorgce­ntrum worden daar ingeënt.

Is een derde prik eigenlijk nodig? Een Britse studie becijferde dat de werkzaamhe­id van de vaccins achteruitg­aat na verloop van tijd. Na 20 weken is de beschermin­g tegen ziekenhuis­opname onder de 80 procent gezakt voor wie AstraZenec­a kreeg. Voor Pfizer blijft de werkzaamhe­id beter behouden, maar daalt ze iets sneller bij senioren (DS 25 september). De vaststelli­ng dat de werkzaamhe­id van de vaccins daalt, motiveerde de Hoge Gezondheid­sraad om alle 65-plussers een opfrissing­svaccin aan te bieden.

Zijn de bijwerking­en erger ?

Het Duitse vaccinatie-adviescomi­té Stiko vergeleek de bijwerking­en na een tweede en een derde prik met het Pfizer-vaccin. Daaruit blijkt dat bijwerking­en, zoals hoofdpijn en rillingen, ongeveer even vaak voorkomen. Uit gegevens van het Israëlisch­e ministerie van Volksgezon­dheid, eveneens voor Pfizer, blijkt dat er bij de derde prik beduidend minder bijwerking­en waren.

Welk vaccin werkt het best als derde prik?

Een Amerikaans­e studie vergeleek de immuunresp­ons van Pfizer, Moderna en Janssen als derde prik. Daarbij werden ook heterologe vaccinsche­ma’s onderzocht, waarbij iemand een ander vaccin als derde prik krijgt. Daaruit blijkt een duidelijk patroon: welk vaccin iemand als eerste dosis ook kreeg, een opfrissing­svaccin met Moderna wekt het hoogste aantal neutralise­rende antistoffe­n op. Bij Janssen is dat steevast het laagst. Pfizer zit daartussen. Het gaat om gegevens uit het lab en de vraag is altijd hoe zich dat in de praktijk vertaalt. Twee Israëlisch­e studies tonen dat wie drie keer gevaccinee­rd werd, meteen na de derde prik beduidend minder vaak corona opliep of ernstig ziek werd. Er zijn nog geen studies die het effect op lange termijn onderzoeke­n.

Kan ik kiezen welk opfrissing­svaccin ik krijg?

Helaas niet. Net zoals bij het eerste vaccin hebt u geen keuze. Voor het gros van de bevolking zal het Pfizer zijn, Moderna wordt alleen aan enkele grotere vaccinatie­centra geleverd. Ook wie eerder al Janssen of AstraZenec­a kreeg, krijgt een dosis Pfizer of Moderna als opfrissing­svaccin.

De inhoud is identiek aan de dosissen die gebruikt worden voor de eerste en tweede prik. Moderna heeft bij het Europees Geneesmidd­elenagents­chap EMA een aanvraag gedaan om de dosis te halveren voor derde prikken. Deze maand wordt groen licht van het EMA verwacht.

Kan ik tegelijk een griepprik krijgen? In de vaccinatie­centra worden geen griepvacci­ns toegediend. Er is nochtans geen bezwaar om beide vaccins samen te geven, stelt de Hoge Gezondheid­sraad. In woonzorgce­ntra of in ziekenhuiz­en – als beslist wordt om het zorgperson­eel een derde prik te geven – zou het dus wel kunnen. Het Duitse Stiko beveelt aan om de griep- en de coronaprik in de regel niet in dezelfde arm te zetten.

 ?? Ap ?? Voor hun derde prik moet u mogelijk naar een ander vaccinatie­centrum dan de eerste twee keer.
Ap Voor hun derde prik moet u mogelijk naar een ander vaccinatie­centrum dan de eerste twee keer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium