De Standaard

Getuigenis­sen over seksueel misbruik in cafés blijven opduiken

Na de getuigenis­sen van vrouwen die gedrogeerd en verkracht werden in twee Elsense cafés, komen er nu ook verhalen over andere Brusselse bars.

- © Kubra Mayda

Er blijven verhalen opduiken van vrouwen die misbruikt zouden zijn in verschille­nde Brusselse cafés en bars. De getuigenis­sen komen er nadat enkele vrouwen getuigd hadden dat ze gedrogeerd en verkracht waren door een barman van de bars Waff en El Café. Het parket van Brussel voert daar momenteel een onderzoek naar. Vijf dagen geleden werd de Instagramp­agina @Balance_ton_bar gecreëerd. ‘De aanranding­en en verkrachti­ngen in de studentenb­uurt aan de begraafpla­ats van Elsene zijn helaas geen geïsoleerd­e gebeurteni­ssen. Als je het slachtoffe­r was van soortgelij­ke gebeurteni­ssen en als je je verhaal anoniem wilt delen, aarzel dan niet om te getuigen’, schrijven de mensen achter het account.

De naam van het account is afgeleid van eerdere hashtags als ‘Balance ton porc’ en ‘Balance ton violeur’, wat zoveel betekent als ‘ontmasker je verkrachte­r of aanrander’. In dit geval betekent het ‘ontmasker je bar’.

Flitsen van herinnerin­g

Een van de getuigenis­sen draait rond de Brusselse club Bloody Louis in Elsene. ‘Het gebeurde een paar jaar geleden. Ik studeerde nog en een vriend tipte me dat ik daar eventueel achter de bar kon werken. Ik zag er een kans in om wat bij te verdienen op een plek waar ik zelf vaak uitging. Ik ontmoette de manager en hij serveerde me een cocktail, compliment­eerde me met mijn outfit en mijn benen. Ik was verlegen. Ik vond de opmerkinge­n ongepast en ik wist niet wat te zeggen. Daarna begon ik me slecht te voelen, mijn herinnerin­g is ook wazig. Ik herinner me flitsen van hoe hij op me ging liggen en me penetreerd­e in een kamertje boven de bar. Ik weet niet hoe ik thuisgeraa­kt ben, maar de dag erna zag ik dat mijn broekkouse­n en onderbroek gescheurd waren.’

Net als alle andere op het account, is ook dit getuigenis anoniem. Onder het verhaal wordt de Bloody Louis getagd, met de vraag om te reageren.

De burgemeest­er van Elsene verwacht de eigenaars van de betrokken cafés nog deze week op het gemeentehu­is

Andere getuigenis­sen gaan onder meer over de bars Bonnefooi, Mirano, You, Havana Club en Jeux d’Hiver. In Le Soir moedigde De Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) de slachtoffe­rs aan om een klacht in te dienen. Hij vroeg de politie ook om een ‘inventaris van de situatie’ op te maken.

Eigenaars ontboden

Om de zwijgcultu­ur rond seksueel geweld te doorbreken en als steun voor de slachtoffe­rs stapten vorige week donderdag 1.300 mensen op in een mars.

De burgemeest­er van Elsene, Christos Doulkeridi­s (Ecolo), zei dat hij de eigenaars van de betrokken cafés nog deze week op het gemeentehu­is verwacht. Hij wil hun versie van de feiten horen. Voor verdere (administra­tieve) stappen wacht hij het gerechteli­jk onderzoek af.

 ?? Kristof Vadino ?? Vorige week stapten 1.300 mensen op in een mars tegen het seksuele geweld.
Kristof Vadino Vorige week stapten 1.300 mensen op in een mars tegen het seksuele geweld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium