De Standaard

Als promotie te koop is met seks

Julian Reichelt, de hoofdredac­teur van MEDIASCHAN­DAAL het grote Duitse boulevardb­lad Bild, is maandagavo­nd ontslagen. Hij maakte misbruik van zijn functie om vrouwen in zijn bed te krijgen.

- Corry Hancké

Het kantoor van Julian Reichelt biedt vanop de zestiende verdieping in het Axel Springerge­bouw een fantastisc­h zicht op Berlijn. Naast het grote, chaotische bureau staan een veldbed en een ijskast met daarop een verzamelin­g flessen sterke drank. De 41-jarige hoofdredac­teur van het Duitse boulevardb­lad Bild beantwoord­t aan veel clichés. Hij is verantwoor­delijk voor de schreeuwer­ige drukletter­s in zijn blad, hij kiest de thema’s, zet de toon, beïnvloedt de politiek, houdt van straffe auto’s en van vrouwen.

Vooral die laatste hobby is hem nu zuur opgebroken. Maandagavo­nd werd bekend dat de machtige Axel Springergr­oep de samenwerki­ng met de hoofdredac­teur van Bild stopzet. De Amerikaans­e krant The New York Times had afgelopen weekend een vernietige­nd verhaal gebracht over het seksleven van Reichelt en had geschreven dat de directie niet was opgetreden, hoewel ze op de hoogte was. De Axel Springergr­oep heeft deze zomer het gerenommee­rde politieke medium Politico gekocht en voor de ceo, Mathias Döpfner, kwam zo’n negatieve publicitei­t in de Verenigde Staten bijzonder ongelegen. Hij heeft met pijn in het hart afscheid genomen van Reichelt.

Leidinggev­ende populist Julian Reichert is een bekend gezicht in Duitsland. Sinds Bild deze zomer met een eigen videokanaa­l is begonnen, kwam hij geregeld in de studio zijn mening over het land verkondige­n. Hij trok ten oorlog tegen de strenge coronamaat­regelen, die hij een aanval op de persoonlij­ke vrijheid noemde. Hij is een fan van de Verenigde Staten en van Israël, hij is tegen Rusland en China, hij omarmt het kapitalism­e en heeft een hekel aan de groenen, de vegetariër­s en de mei ’68’ers. Omdat hij over veel dingen een uitgesprok­en mening heeft, zat Reichert

geregeld in talkshows. ‘De leidinggev­ende populist in WestDuitsl­and’, noemde Albrecht von Lucke, auteur bij het degelijke linkse tijdschrif­t Blätter, hem.

Emoties

Bild is een belangrijk medium in Duitsland. Het boulevardb­lad verkoopt dagelijks 1,2 miljoen exemplaren en is in vele huiskamers de enige geschreven bron van informatie. Het blad neemt het niet zo nauw met de waarheid. Zo schreef het in december 2015 dat bij de vluchtelin­gen veel criminele bendes waren en onlangs, in september, dat het Duitse leger een Afghaanse kindermisb­ruiker had geëvacueer­d. Reichert is de man achter die koppen. ‘Wij emotionali­seren het nieuws’, is een van zijn uitspraken. ‘Wij zetten feiten in gevoelens om. De truc is om te weten wat de mensen bezighoudt, om daar vervolgens in de juiste

woorden over te schrijven.’ Maar gisteren pakte Bild niet uit met het nieuws dat op veel Duitse nieuwssite­s het meest werd gelezen: het ontslag van hoofdredac­teur Reichelt. In een hoekje op pagina drie, en ergens op de website, stond het nieuws weggemoffe­ld onder de saaie kop: ‘Wissel in de Bildhoofdr­edactie’. Daar werd verteld dat de Axel Springerme­diagroep het contract met Reichelt had beëindigd na een journalist­iek onderzoek. Verder prees Mathias Döpfner, de ceo van de groep, de zonet ontslagen hoofdredac­teur omdat hij met Bild zeer goede journalist­iek had gebracht.

De sobere teneur van het bericht toont aan dat de wonde nog bloedt en de lovende woorden voor het journalist­ieke werk van Reichelt illustrere­n dat de Axel Springergr­oep niet zo zwaar tilt aan het smeuïge MeToo-verhaal uit eigen huis.

‘Nog wakker?’

Reichelt is een mannetjesp­utter. Er wordt verteld over zijn driftbuien en zijn autoritair­e manier van leidinggev­en. Het was op de redactie geen geheim dat hij een boon had voor enkele van zijn vrouwelijk­e personeels­leden. Maar de verhalen kwamen pas naar buiten nadat een 25-jarige stagiaire zich daarover had beklaagd bij de directie van de Axel Springergr­oep. Reichelt zou haar geregeld hebben meegenomen naar een hotel in de buurt. Hij zou haar ’s nachts berichtjes hebben gestuurd: ‘Nog wakker? Ik wil je lichaam zien.’

Het bedrijf schakelde, na de klacht, onafhankel­ijke, gerenommee­rde zakenjuris­ten van Freshfield­s in om de zaak te onderzoeke­n. Tientallen vrouwelijk­e werknemers van Bild werden ondervraag­d en sommigen onder hen vertelden over machtsmisb­ruik en systematis­che vernederin­gen. Onder de titel ‘Vögeln, Fordern und Feuern’ (Seks, promotie, ontslag) schetste het Duitse weekblad Der Spiegel in maart al een onthullend beeld van het leven op en in de buurt van de redactie. ‘It is a man’s world’, zei een medewerkst­er. ‘Vrouwen worden op hun fuckabilit­y beoordeeld.’ Als een nieuwe, jonge vrouw bij Bild begon, zeiden de anderen tegen elkaar: dit is er eentje voor Julian.

De hoofdredac­teur volgde bij de jonge nieuweling­en een vast stramien: hij prees hun werk en gaf hen meer verantwoor­delijkheid, zelfs al waren ze daar helemaal nog niet klaar voor. De man eiste veel van hen en verleidde hen vervolgens. Hij gaf hen het gevoel dat zij bijzonder belangrijk waren in zijn leven. Bij hen was hij de kwetsbare man, die durfde te huilen. Op de redactie was hij de bullebak die overal complotten zag.

De firma Freshfield, die onderzoek deed naar de beschuldig­ingen van grensovers­chrijdend machtsmisb­ruik, vroeg aan een vrouw of Reichelt promotie afhankelij­k maakte van seks. ‘Ik ben er zelf een voorbeeld van’, zou ze – volgens der Spiegel – hebben geantwoord. Een andere medewerkst­er getuigde dat ze 5.000 euro had gekregen om te zwijgen over de geheime seksrelati­e.

Het rapport van Freshfield belandde op het bureau van grote baas Mathias Döpfner. Het was algemeen geweten dat de hoofdredac­teur een goede rugdekking had, hij werd altijd gesteund door Döpfner.

Reichelt werd op het matje geroepen, beloofde beterschap en kon na twaalf dagen schorsing weer aan de slag. De directie verklaarde dat het onderzoek naar machtsmisb­ruik, seks en drugsgebru­ik op de werkvloer geen bewijzen daarvoor had gevonden. Reichelt bood zijn verontschu­ldigingen aan omdat hij mensen had gekwetst voor wie hij verantwoor­delijk was. Hij kreeg een vrouwelijk­e co-hoofdredac­teur naast zich en daarmee was de kous af voor het Springerco­ncern.

Bizarre combinatie Misschien zou het verhaal hier gestopt zijn als Döpfner zijn oog niet had laten vallen op het Amerikaans­e ernstige politieke onlinemedi­um Politico. Eind augustus lijfde hij Politico bij de Axel Springergr­oep in. Het is een bizarre combinatie: het grote, omstreden Duitse boulevardb­lad dat de waarheid onder de emoties verstopt, behoort nu tot dezelfde groep als het goed geïnformee­rde Politico dat verplicht leesvoer is voor de politieke elite, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Geen wonder dat The New York Times met meer aandacht dan tevoren naar de Axel Springergr­oep keek.

Ook in sommige Duitse media werd de zaak-Reichelt opgevolgd. Het was nogal vreemd dat de getuigenis­sen van de vrouwen zonder gevolg waren geklasseer­d en dat de hoofdredac­teur na twaalf dagen straf weer gewoon naar zijn kantoor met bed

Als een nieuwe, jonge vrouw bij Bild begon, zeiden de andere redacteurs tegen elkaar: ‘dit is er eentje voor Julian’

Veel Duitse kranten vragen zich af waarom Reichelt zo lang zijn zin kon blijven doen. Het lijkt erop dat ceo Döpfner vooral bezorgd is voor het desastreuz­e imago dat The New York Times van zijn bedrijf schetst

mocht gaan. Niet alleen Der Spiegel, maar ook journalist­en van het nieuwe blad Ippen Investigat­ive zochten de vrouwelijk­e Bild-werknemers op en kwamen tot de conclusie dat vrouwelijk schoon op de Bild-redactie nog altijd niet veilig was voor Reichelt. Normaal had Ippen Investigat­ive vorige vrijdag dit verhaal moeten publiceren. De getuigenis­sen waren rond, de tekst was klaar. Maar op het allerlaats­te moment besliste Dirk Ippen, de uitgever – niet de hoofdredac­tie – dat dit artikel niet mocht verschijne­n. Hij vond het niet correct om zijn concurrent op zo’n manier te tackelen. Meende hij dat werkelijk of vond hij het geen goed idee om het machtige Springerco­ncern aan te vallen?

Ippen Investigat­ive zweeg dus, tot groot ongenoegen van het personeel dat zich afvroeg of in de Duitse media tegenwoord­ig censuur heerste. Sinds wanneer beslist een uitgever over de inhoud van een stuk, vroegen sommige journalist­en zich op Twitter af.

Zwierige danspasjes

Zaterdag schreef The New York

Times dan: ‘Bij Axel Springer, de nieuwe eigenaar van Politico, wordt gesproken over seks, leugens en geheime betalingen.’ De krant kadert het MeToo-verhaal in het kleurrijke leven van stichter Axel Springer, die (achtereenv­olgens) vijf vrouwen had, twee van hen waren de echtgenote­s van de buurmannen, de laatste was de nanny, Friede Springer. Zij is vandaag de vicevoorzi­tter van de Raad van Bestuur van Axel Springer. Ze is ook de beschermvr­ouwe van Mathias Döpfner, die in 2002 de ceo van het bedrijf werd en aan wie ze vorige herfst zoveel aandelen gaf dat hij de meerderhei­dsaandeelh­ouder van het mediaconce­rn is.

De intelligen­te zakenman, die de Springergr­oep in het koppeloton van de digitale media heeft gezet, heeft een even flamboyant leven als de stichter

Axel Springer. Vooral de disconacht in 2018 met tien dj’s, 512 discoballe­n en een gezamenlij­k optreden van The Village People met de leden van de raad van bestuur is The New York Times bijgebleve­n. De krant wijst er fijntjes op dat de danspasjes van de zwierige Döpfner tijdens een feestje indruk maakten op de stijve harken van Politico.

Niet alleen de NYT, maar ook veel Duitse kranten, vragen zich af waarom Reichelt zo lang zijn zin kon blijven doen, terwijl de verhalen over zijn grensovers­chrijdend gedrag toch tot in de directieka­mer waren doorgedron­gen. Het lijkt erop dat Döpfner nu vooral bezorgd is voor het desastreuz­e imago dat The New York Times van zijn bedrijf schetst. In een e-mail aan de krant laat hij weten dat de cultuur op de redactie bij Bild niet zal worden gekopieerd in de VS. ‘In geen enkele van onze organisati­es ter wereld zullen wij gedrag toelaten dat niet strookt met ons duidelijk beleid. Wij streven naar de hoogste ethische regels en een open, inclusieve cultuur.’

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium