De Standaard

Antikernwa­penprotest wordt modecollec­tie

De Brit Ifeanyi Okwuadi volgt onze landgenoot Tom Van Der Borght op als winnaar van de prestigieu­ze modewedstr­ijd in het Franse Hyères.

- Karlien Beckers

Een mannencoll­ectie geïnspiree­rd op kledij die vrouwen droegen tijdens protesten tegen nucleaire wapens in het Verenigd Koninkrijk, militaire referentie­s, stofstalen van Ebay, looks geïnspiree­rd op de scouts en speelgoeda­utootjes als broches. Dat klinkt verwarrend, maar het werkt wonderwel in de mannencoll­ectie Take the toys from the boys, waarmee de Londense ontwerper Ifeanyi Okwuadi de hoofdprijs wegkaapte op de 36ste editie van het

Hyères Internatio­nal Festival of Fashion, Photograph­y and Fashion Accessorie­s. Okwuadi wint 20.000 euro, een plaatsje tijdens de Première Vision-show in februari in Parijs en een samenwerki­ng met de ateliers van Chanel ter waarde van 20.000 euro.

De 27-jarige Okwuadi werd geboren in Londen, zijn ouders zijn afkomstig van Nigeria en Sierra Leone. Momenteel is hij bezig met een master fashion design aan het Central Saint Martins-college in

Londen. Eerder studeerde hij daar al aan de Ravensbour­ne-universite­it, waarna hij drie jaar in Savile Row werkte, de Londense straat die bekendstaa­t om haar klassieke kleermaker­s voor mannen. Die kennis van het metier en de draagbaarh­eid van zijn kleren waren wat de jury overtuigde.

Speelgoeda­uto’s en parka’s Dat al die referentie­s zo goed werken, komt omdat Okwuadi weet wanneer hij moet stoppen. Zijn grootste inspiratie was het Greenham Common Women’s Peace Camp, waar vrouwen van 1981 tot 2000 protesteer­den tegen de nucleaire wapens die op de site in het Engelse Berkshire bewaard werden.

Je vindt die inspiratie in de losse halsuitsni­jdingen, alsof het de truien waren van de vrouwen die – soms hardhandig – door de politie werden weggesleur­d tijdens de protesten. Je ziet het ook in de manier waarop hij de kledij van de militairen herinterpr­eteert, zoals parka’s en bomberjass­en. Maar de silhouette­n blijven nieuw aanvoelen: er zijn heel wat draagbare stukken, die vooral het vakmanscha­p van Okwuadi tonen. Naast dat activistis­che kantje laat Okwuadi ook een speelsere en experiment­ele kant zien. Zo zijn de geverfde speelgoeda­utootjes die dienstdoen als broche en manchetkno­pen een knipoog naar de titel van de collectie: Take the toys from the boys.

‘Samenwerke­n met de ateliers van Chanel is enorm leerrijk’

Tom Van Der Borght

Winnaar Hyères 2020

Voor landgenoot Tom Van Der Borght, die vorig jaar won, was het een blij en gek weerzien in Hyères: traditiege­trouw zit de winnaar van het vorige jaar mee in de jury en sluit die de modeshow af met een collectie die in samenwerki­ng met de ateliers van Chanel gemaakt werd. ‘Het was interessan­t om als jurylid eens langs de andere kant te staan’, zegt Van Der Borght.

Ondanks covid was het festival een mooie opstap voor zijn carrière. ‘Hyères gaf me meer naamsbeken­dheid. Ik heb daarna in Berlijn geshowd, binnenkort komt er een webshop. Ook de samenwerki­ng met de ateliers van Chanel is leerrijk: de grote hoeden in mijn collectie maakte ik samen met Maison Michel, de hoedenmake­r met wie ze al jaren samenwerke­n. Hun vakkennis werkt inspireren­d: ik heb zelf meer hoeden bijgemaakt in de collectie.’

 ?? Etienne Tordoir ?? De collectie kreeg de naam
Etienne Tordoir De collectie kreeg de naam
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium