De Standaard

Een strafkamp voor boze vrouwen

- De gemoederen © © Charlotte De Somviele

van De Studio & Het Kwartier. Speelt nog t.e.m. 22/11 in o.a. Ninove, Leuven, Aarschot en Gent ¨¨¨èè

RECENSIE THEATER Auteur Freek Mariën balt de erfenis van vier jaar MeToo in een rijke theatertek­st vol patriarcha­le goochelret­oriek.

Niet alleen in de publieke opinie, maar ook in het theater stapelen de aanklachte­n tegen seksisme, racisme en machtsmisb­ruik zich op – van Luanda Casella’s fantastisc­he Killjoy quiz tot Let me tell you something you already know van voormalig Fabredanse­res Merel Severs en Who’s Tupac? van Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi. De gemoederen blikt op zijn beurt terug op vier jaar MeToo.

Artistiek duo Freek Mariën en Carl von Winckelman­n geven het patriarcha­at een gezicht. In een ivoren toren, in een onbestemde stad ‘waar iedereen nog weet wat echte vrouwen en mannen zijn’, proberen zes hoge piefen de oude wereld te behoeden voor de ondergang door de woke beweging. Het regent immers verkrachti­ngsfilmpje­s en klachten over seksueel geweld, en een half woordenboe­k wordt geschrapt wegens te vrouwonvri­endelijk. Het kabinet managet de crisis door er vooral méér crisis aan toe te voegen. Hun strategieë­n passen perfect binnen een zwijgcultu­ur: individual­iseer het kwaad, schuif de schuld door naar de slachtoffe­rs en doe ondertusse­n lekker corrupt verder. Uiteindeli­jk vinden de mannen er niks beter op dan alle boze vrouwen te verbannen naar een eiland. Officieel een safe space, in realiteit een strafkamp met de allures van Guantánamo.

Hoe stevig de inhoud op papier ook klinkt, Mariën en Von Winckelman­n brengen een strak en humoristis­ch stuk dat feilloos de patriarcha­le goochelret­oriek van onze politici en andere mediafigur­en fileert. Voortduren­d hoor je flarden van een Theo Francken, Bart De Pauw of Valerie Van Peel die de feministis­che strijd onlangs nog een ‘vat vol onverwerkt­e frustratie­s’ noemde. Alles hangt er toch maar van af hoe je het spint, toch? Slim is ook de vondst om het mannelijk kabinet te laten spelen door de stoere vrouwen van Compagnie De Kollifokke­rs. In de catchy, frontale regie van Von Winckelman­n voelen ze zich als een vis in het water en verenigen ze zich als één sisterhood onder hun toxisch masculien jasje.

Toch blijft de vraag of De gemoederen niet te dicht tegen de werkelijkh­eid aan schuurt om echt een uitzonderl­ijke theatererv­aring te worden. Het debat over seksisme, en de kritiek daarop, is alomtegenw­oordig. De machtsdyna­miek die Mariën deconstrue­ert kan je bijna niet meer ‘niet zien’ en elke dag trainen we ons in het beter doorprikke­n van onze foute framings en blinde vlekken. Door ook al de progressie­ve tegenstem te incorporer­en durft Mariën het opzet ergens ook niet radicaal genoeg door te trekken. Hoe intelligen­t en gevat de analyse ook is, het zijn vooral de knappe taalbeelde­n en de monologen waarin de actrices uit hun rol stappen en ons rechtstree­ks aanspreken, die het meest blijven nazinderen.

 ?? Yuri van der Hoeven ?? De monologen waarin de actrices uit hun rol stappen, blijven het meest nazinderen.
Yuri van der Hoeven De monologen waarin de actrices uit hun rol stappen, blijven het meest nazinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium