De Standaard

Poppenkast met bananen en trollen

- Opa © Cathérine De Kock

Elke dag om 19.55 uur op Ketnet. Cathérine (38): ¨¨èèè ¨¨¨¨è

Wat is dat toch met al die (ex)-VRT-medewerker­s die hun openbare omroep maar niet kunnen lossen? Van Linda De Win over Frank Raes: allemaal willen ze ook na hun pensioen blijven werken. Als er nu één tv-maker was die vrede leek te hebben met het afscheid van zijn status als mediafiguu­r, dan was het wel Mark Uytterhoev­en (64). Maar kijk, zo onthecht is de tv-legende op rust nu ook weer niet, want sinds vorige week maakt hij zijn comeback op Ketnet. In Opa speelt hij een grootvader met absurd gezichtsha­ar die absurde verhaaltje­s vertelt met trollen, fruit en eenhoorns.

Geen corona, geen Opa, zou je kunnen stellen. Want toen Uytterhoev­en tijdens de tweede lockdown zijn zolder aan het opruimen was, vond hij de trollenpop­petjes terug waarmee hij begin jaren 90 Kinderspel maakte, een rubriek in het legendaris­che zondagavon­dprogramma Morgen maandag op het toenmalige TV1. Om zijn kleinkinde­ren vanop veilige afstand te entertaine­n, begon hij volgens het beproefde format filmpjes te maken met de trollen.

En nu is er dus een rubriek waarmee hij de dag afsluit op Ketnet. Uytterhoev­en stak ook knipogen naar zijn eigen familie in Opa. Niet het minst naar zijn eigen grootvader, Prosper De Troyer: het abstracte werk achter hem is van de kunstenaar. Arthur en Frida, de trollen in Opa, zijn dan weer genoemd naar zijn kleinkinde­ren.

In Morgen maandag stelden de poppetjes nog toenmalige VTM-bazen Mike Verdrengh en Guido Depraetere voor. Toen bracht Uytterhoev­en satire en mediakriti­ek, nu gaat het over domme, boze bananen en kaka doen in een plastic broek.

Opa is een sympathiek programmaa­tje maar blijft te veel steken in amateurist­ische poppenkast. Echt creatief met de rekwisiete­n is opa Uytterhoev­en niet – zeker als je vergelijkt wat voor originele dingen de makers van Tik tak realiseren met wat ze in keukenkast­en vinden.

Jules, mijn zoon van vier die meekijkt, is wél helemaal mee. Want Uytterhoev­en, die zoals bekend een grote liefde voor taal heeft, weet wat kinderen willen: taalgrapje­s. Racewagens worden ‘reiswagens’. Een tros bananen ‘hangt als familie geweldig aan elkaar’. Of gewoon ‘Maya de Banaan’: het is een vondst waar mijn vierjarige smakelijk om moet lachen. Met de uitsmijter ‘Wie het eerst slaapt, mag nog even opblijven’ doet Uytterhoev­en dan weer ons beiden glimlachen. Amper een minuut duurt Opa, en van mijn jongste mocht het nog veel langer duren. Helaas, bedtijd. Ik had bijna gezegd: ‘Wie het eerst slaapt, mag nog even opblijven.’

is een sympathiek programmaa­tje van Mark Uytterhoev­en maar blijft te veel steken in amateurist­ische poppenkast

 ?? Rr ?? Mark Uytterhoev­en gaat in opnieuw aan de slag met de poppetjes uit zijn legendaris­che tv-programma
Rr Mark Uytterhoev­en gaat in opnieuw aan de slag met de poppetjes uit zijn legendaris­che tv-programma
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium